2017-09-14 16:43

2017-09-14 16:43

Så förebygger du mögelangrepp

SUNNE: När murstocken kallnat

Det regnar hårt ute. Det kan vara en väckarklocka, för den som har en svag aning om att dräneringen inte räcker till eller att ventilation på vinden inte håller måttet.
– Inomhusklimatet kan även förändras genom att man använder annan uppvärmning, säger Nicklas Wahlman på Fryksdalens Maskintjänst AB.

Dålig dräneringen lider många fastigheter av och det ger FMT AB mycket jobb, men något som dyker upp alltmer är fuktproblem som uppstått på grund av nya och energisparande uppvärmningsmetoder.

– Vi håller på att beta av källarna just nu och det som nu kommer mer är vindarna. Förr eldade folk med ved eller olja så att murstocken blev varm. Numera får man ingen värme från den, efter att man till exempel gått över till jord- eller bergvärme, och det förändrar klimatet på vinden och i källaren, säger Nicklas Wahlman.

Han fortsätter.

– Vår leverantör av Trygghetsvakten, en fläkt med en smart sensor som jämför temperatur och luftfuktighet inne och ute, hävdar att vart annat hus har oupptäckta problem. Oftast kommer de i dagen vid inspektioner i samband med husförsäljningar. Annars går ju folk inte upp så ofta på vinden.

Vad kan man göra själv för att förebygga de här luriga mögelangreppen?

– Snåla inte på värmen i kallutrymmen. Kolla lövrensarna, så det inte är tätt i stuprören. Och att man har en fungerande ventilation i bostaden i övrigt, så att inte fuktig luft letar sig upp på vinden.

När man sparar energi och snålar på inomhustemperaturen så kan det alltså stå en fastighetsägare dyrt i den andra änden.

– Ju tätare hus desto större krav på en fungerande ventilation, så är det, säger Nicklas.

Det som kan göras utomhus handlar oftast om en förbättring av dräneringen, något som oftast är en kostsam operation.

– Man bör ju först veta hur det är ställt innan man att tar ett beslut. Det får man genom att ta sig in i krypgrunden. Vi använder en kamera när vi kryper in och då kan uppdragsgivaren själv sitta bekvämt i en fåtölj och följa det hela. Det här är ju ett traditionellt jobb men det går att ta det lite längre med ny teknik. Verktyg och maskiner utvecklas också hela tiden, säger Nicklas.

När väl mögelangreppet är upptäckt, så kan det krävas resoluta åtgärder och då ställs det också krav på arbetsmiljön.

Nicklas son Martin visar.

– Vi har dräkter och masker på oss vid sanering av mögel. Det medel vi använder är släkt med klorin, fast mycket starkare, säger Martin.

Har man åtgärdat en vind med ett stort mögelangrepp, så kan skillnaden bli väldigt stor, före och efter.

– Virket blir som nytt, säger Martin.

– Att kunna hjälpa en fastighetsägare med ett hus som är gammalt och fint i övrigt, det känns väldigt bra, tillägger Nicklas Wahlman.

Dålig dräneringen lider många fastigheter av och det ger FMT AB mycket jobb, men något som dyker upp alltmer är fuktproblem som uppstått på grund av nya och energisparande uppvärmningsmetoder.

– Vi håller på att beta av källarna just nu och det som nu kommer mer är vindarna. Förr eldade folk med ved eller olja så att murstocken blev varm. Numera får man ingen värme från den, efter att man till exempel gått över till jord- eller bergvärme, och det förändrar klimatet på vinden och i källaren, säger Nicklas Wahlman.

Han fortsätter.

– Vår leverantör av Trygghetsvakten, en fläkt med en smart sensor som jämför temperatur och luftfuktighet inne och ute, hävdar att vart annat hus har oupptäckta problem. Oftast kommer de i dagen vid inspektioner i samband med husförsäljningar. Annars går ju folk inte upp så ofta på vinden.

Vad kan man göra själv för att förebygga de här luriga mögelangreppen?

– Snåla inte på värmen i kallutrymmen. Kolla lövrensarna, så det inte är tätt i stuprören. Och att man har en fungerande ventilation i bostaden i övrigt, så att inte fuktig luft letar sig upp på vinden.

När man sparar energi och snålar på inomhustemperaturen så kan det alltså stå en fastighetsägare dyrt i den andra änden.

– Ju tätare hus desto större krav på en fungerande ventilation, så är det, säger Nicklas.

Det som kan göras utomhus handlar oftast om en förbättring av dräneringen, något som oftast är en kostsam operation.

– Man bör ju först veta hur det är ställt innan man att tar ett beslut. Det får man genom att ta sig in i krypgrunden. Vi använder en kamera när vi kryper in och då kan uppdragsgivaren själv sitta bekvämt i en fåtölj och följa det hela. Det här är ju ett traditionellt jobb men det går att ta det lite längre med ny teknik. Verktyg och maskiner utvecklas också hela tiden, säger Nicklas.

När väl mögelangreppet är upptäckt, så kan det krävas resoluta åtgärder och då ställs det också krav på arbetsmiljön.

Nicklas son Martin visar.

– Vi har dräkter och masker på oss vid sanering av mögel. Det medel vi använder är släkt med klorin, fast mycket starkare, säger Martin.

Har man åtgärdat en vind med ett stort mögelangrepp, så kan skillnaden bli väldigt stor, före och efter.

– Virket blir som nytt, säger Martin.

– Att kunna hjälpa en fastighetsägare med ett hus som är gammalt och fint i övrigt, det känns väldigt bra, tillägger Nicklas Wahlman.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.