2017-09-13 15:46

2017-09-13 15:46

Hos Mats Hansson lyser flitens lampa

SUNNE: "Trätäljarkursen blev en kick off för mig"

Många Sunnebor känner till att Mats Hansson är sjukgymnast. Vad kanske inte lika många vet är att han också har en kreativ ådra.
– Jag gillar att snida i trä. Det är avkopplande, ja jag brukar säga att det är meditativt, säger han.

Mats Hansson utbildade sig till sjukgymnast i Tyskland åren 1985–88 och flyttade till Sunne 1989. Efter jobb på vårdcentralen och Life center, startade han företaget Sport Medic som han driver än i dag. Genom sitt yrke har han goda kunskaper om kroppens anatomi, något som förstås är en fördel om man ska snida människor i trä.

– Men det är en sak att ha teoretisk kunskap och en annan att omvandla den till en träfigur. Det är något man lär sig med tiden. Träning ger färdighet så det gäller att ha inspiration och drivet att göra det. Och det gäller att använda alla sinnen. Då blir en figur mer uttrycksfull, berättar han.

När Mats var yngre, ville han bli guldsmed. Men det blev inte så, och sedan dess har kreativiteten legat och slumrat. Men längtan efter att lägga tid på en hobby har växt med åren.

– Mitt yrke som sjukgymnast är ju ett slags tjänsteutförande och jag har känt att jag vill skapa med händerna. Eftersom jag gillar att jobba med trä, gick jag en trätäljarkurs hos Göte Eriksson för fem år sedan. Han är en eminent träsnidare som betytt mycket för träsnideriet i Sverige och kursen blev en kick off för mig, berättar han.

Forminlevelse

Sedan dess täljer Mats människor, djur och andra figurer och skulpturer så fort han får möjlighet. Och han stortrivs när han får sitta i skrivbordslampans sken och låta figurerna växa fram.

– Det är avkopplande. Jag brukar säga att det är meditativt att se en figur växa fram. Eller som en kille i den amerikanska serien Familjen Machahan sa när han satt och täljde en häst; ”hästen fanns inuti trästycket. Jag täljde bara fram den”.

Riktigt så enkelt är det förstås inte.

– Man måste ha forminlevelse. Jag har inga mallar att gå efter, utan allt finns inuti mitt huvud. Jag försöker känna in hur en figur står och hur den känner sig för att få fram rätt uttryck.

Trändig utställning

Två förmiddagar i veckan är Mats ledig och då brukar han tälja. Samt lite på kvällar och helger.

– Det är jobbigt för händerna så det blir ett par timmar åt gången. Jag växlar hela tiden mellan att tälja på olika figurer. Det är viktigt att alltid ha någon i gång, för det får aldrig ta slut. Då blir det en startsträcka att komma gång igen, och det är inte så bra.

Alla figurer och skulpturer numreras och förvaras i två glasmontrar i väntrummet vid kliniken. Och där ser Mats folks reaktioner.

– Jag har bland annat täljt ett manligt ansikte som hänger på väggen och en gång förklarade en man att han var säker på att mannen rörde på ögonen, säger Mats som så smått börjat fundera på att han utställning.

– Det börjar bli fullt i montrarna så det är nog dags. Vem vet, det kanske blir en utställning nästa år. Då får väl den heta något i stil med ”trändigt”, säger Mats med ett leende.

Mats Hansson utbildade sig till sjukgymnast i Tyskland åren 1985–88 och flyttade till Sunne 1989. Efter jobb på vårdcentralen och Life center, startade han företaget Sport Medic som han driver än i dag. Genom sitt yrke har han goda kunskaper om kroppens anatomi, något som förstås är en fördel om man ska snida människor i trä.

– Men det är en sak att ha teoretisk kunskap och en annan att omvandla den till en träfigur. Det är något man lär sig med tiden. Träning ger färdighet så det gäller att ha inspiration och drivet att göra det. Och det gäller att använda alla sinnen. Då blir en figur mer uttrycksfull, berättar han.

När Mats var yngre, ville han bli guldsmed. Men det blev inte så, och sedan dess har kreativiteten legat och slumrat. Men längtan efter att lägga tid på en hobby har växt med åren.

– Mitt yrke som sjukgymnast är ju ett slags tjänsteutförande och jag har känt att jag vill skapa med händerna. Eftersom jag gillar att jobba med trä, gick jag en trätäljarkurs hos Göte Eriksson för fem år sedan. Han är en eminent träsnidare som betytt mycket för träsnideriet i Sverige och kursen blev en kick off för mig, berättar han.

Forminlevelse

Sedan dess täljer Mats människor, djur och andra figurer och skulpturer så fort han får möjlighet. Och han stortrivs när han får sitta i skrivbordslampans sken och låta figurerna växa fram.

– Det är avkopplande. Jag brukar säga att det är meditativt att se en figur växa fram. Eller som en kille i den amerikanska serien Familjen Machahan sa när han satt och täljde en häst; ”hästen fanns inuti trästycket. Jag täljde bara fram den”.

Riktigt så enkelt är det förstås inte.

– Man måste ha forminlevelse. Jag har inga mallar att gå efter, utan allt finns inuti mitt huvud. Jag försöker känna in hur en figur står och hur den känner sig för att få fram rätt uttryck.

Trändig utställning

Två förmiddagar i veckan är Mats ledig och då brukar han tälja. Samt lite på kvällar och helger.

– Det är jobbigt för händerna så det blir ett par timmar åt gången. Jag växlar hela tiden mellan att tälja på olika figurer. Det är viktigt att alltid ha någon i gång, för det får aldrig ta slut. Då blir det en startsträcka att komma gång igen, och det är inte så bra.

Alla figurer och skulpturer numreras och förvaras i två glasmontrar i väntrummet vid kliniken. Och där ser Mats folks reaktioner.

– Jag har bland annat täljt ett manligt ansikte som hänger på väggen och en gång förklarade en man att han var säker på att mannen rörde på ögonen, säger Mats som så smått börjat fundera på att han utställning.

– Det börjar bli fullt i montrarna så det är nog dags. Vem vet, det kanske blir en utställning nästa år. Då får väl den heta något i stil med ”trändigt”, säger Mats med ett leende.