2017-08-10 15:54

2017-08-10 15:54

Nöjesfest säljer bättre

SUNNE: Fryksdalsdansen mer poppis

Ett smörgåsbord av artister som Magnus Uggla och Benjamin Ingrosso, vid sidan av dansfavoriter som Scotts och Date. Så ser årets upplaga av Fryksdalsdansen ut.

Försäljningen av biljetter till Fryksdalsdansen är bättre i år, enligt festivalgeneralen Reine Flodin som inte vill gå in på närmare hur många procent det handlar om utan nöjer sig med att konstatera att förköpen är ”tydligt” bättre än föregående år. Framför allt handlar det om besökare från närområdet och från Norge.

Utöver redan nämnda artister ställer sig också hiphopgruppen Hov1 och raggarrockaren Björn Rosenström på scenen på lördagskvällen. Vid dansgolvets två banor står även Chapelle, Titanix, Highlights och Dreams för musiken.

Vecka 32

Fryksdalsdansen återkommer för 31:a året med två dagar av musik och dans på Kolsnäs. Dock finns det de som pekar på den nedåtgående trenden att Sunnes nöjesfestival krymper i omfattning och nu är nere i bara två dagar. En åtgärd har varit att flytta evenemanget två veckor framåt till vecka 32 och med det nå barnfamiljerna i högre grad, förklarar Flodin. Finns det några funderingar på att ha fler dagar?

– Finns det möjlighet att köra fler dagar kanske vi gör det, säger Reine Flodin som dock är pessimistisk om den möjligheten då semesterledigheten i vecka 32 är slut för de flesta presumtiva besökare.

Inga anmälningar

Liknelsen vid en folksamling som ett smörgåsbord att ta för sig av för dem som har till syfte att begå sexuella övergrepp i folkmassans anonymitet må vara osmaklig, men kränkningen i sig är ju också osmaklig och olaglig. Vid Fryksdalsdansen 2016 gjordes inga anmälningar till polisen om otillåtet tafsande.

– Vi var lyckligt lottade förra året, kommenterar Reine Flodin som menar att det annars är ett samhällsproblem som det är mycket svårt för en festival att skydda sig från när 5 000 människor är samlade.

Recept

Det är dock tydligt att de flesta anmälningar som gjorts vid festivaler handlar om händelser som inträffat vid konsertspelningar, där man från Fryksdalsdansens sida kommer att ha skärpt uppmärksamhet. Från festivalledningens sida har man inga enkla recept mot fenomenet.

– Jag vet inte vad hemligheten är, säger Reine Flodin som dock pekar på att festivalen har ett bra samarbete med polisen och kommunen för att stävja eventuella sexuella övergrepp, samt att man har utbytt erfarenheter med andra festivalarrangörer.

Grönt

En kampanj som Fryksdalsfestivalen driver är att uppmuntra besökare under 18 år att blåsa grönt. Det vill säga att är de nyktra vid inträdet men lika nyktra enligt alkometern när de går hem får de 100 kronor tillbaka.

– Det stärker de unga i att stå emot grupptryck och kan välja pengarna. De unga har fattat poängen, konstaterar Reine Flodin.

Försäljningen av biljetter till Fryksdalsdansen är bättre i år, enligt festivalgeneralen Reine Flodin som inte vill gå in på närmare hur många procent det handlar om utan nöjer sig med att konstatera att förköpen är ”tydligt” bättre än föregående år. Framför allt handlar det om besökare från närområdet och från Norge.

Utöver redan nämnda artister ställer sig också hiphopgruppen Hov1 och raggarrockaren Björn Rosenström på scenen på lördagskvällen. Vid dansgolvets två banor står även Chapelle, Titanix, Highlights och Dreams för musiken.

Vecka 32

Fryksdalsdansen återkommer för 31:a året med två dagar av musik och dans på Kolsnäs. Dock finns det de som pekar på den nedåtgående trenden att Sunnes nöjesfestival krymper i omfattning och nu är nere i bara två dagar. En åtgärd har varit att flytta evenemanget två veckor framåt till vecka 32 och med det nå barnfamiljerna i högre grad, förklarar Flodin. Finns det några funderingar på att ha fler dagar?

– Finns det möjlighet att köra fler dagar kanske vi gör det, säger Reine Flodin som dock är pessimistisk om den möjligheten då semesterledigheten i vecka 32 är slut för de flesta presumtiva besökare.

Inga anmälningar

Liknelsen vid en folksamling som ett smörgåsbord att ta för sig av för dem som har till syfte att begå sexuella övergrepp i folkmassans anonymitet må vara osmaklig, men kränkningen i sig är ju också osmaklig och olaglig. Vid Fryksdalsdansen 2016 gjordes inga anmälningar till polisen om otillåtet tafsande.

– Vi var lyckligt lottade förra året, kommenterar Reine Flodin som menar att det annars är ett samhällsproblem som det är mycket svårt för en festival att skydda sig från när 5 000 människor är samlade.

Recept

Det är dock tydligt att de flesta anmälningar som gjorts vid festivaler handlar om händelser som inträffat vid konsertspelningar, där man från Fryksdalsdansens sida kommer att ha skärpt uppmärksamhet. Från festivalledningens sida har man inga enkla recept mot fenomenet.

– Jag vet inte vad hemligheten är, säger Reine Flodin som dock pekar på att festivalen har ett bra samarbete med polisen och kommunen för att stävja eventuella sexuella övergrepp, samt att man har utbytt erfarenheter med andra festivalarrangörer.

Grönt

En kampanj som Fryksdalsfestivalen driver är att uppmuntra besökare under 18 år att blåsa grönt. Det vill säga att är de nyktra vid inträdet men lika nyktra enligt alkometern när de går hem får de 100 kronor tillbaka.

– Det stärker de unga i att stå emot grupptryck och kan välja pengarna. De unga har fattat poängen, konstaterar Reine Flodin.

  • Kenneth Eriksson