2017-08-09 06:00

2017-08-09 09:47

Riktar fokus mot Kongoveteraner

SUNNE: Veterandagar anordnas för fjärde gången

För att minnas veteraner som har deltagit i missioner utomlands arrangeras veterandagar i Sunne. Årets tema är Kongokrisen. 60-70 veteraner och anhöriga till veteranerna väntas komma.

Det är det fjärde året som veterandagarna arrangeras. Varje år har ett nytt tema och i år är temat Kongokrisen. Veterandagarna pågår fredag och lördag.

Under fredagen anordnas ett seminarium i församlingshemmet vid Sunne kyrka klockan 15. Beroende på hälsoläget kommer mellan sju och nio värmländska veteraner som deltog i insatserna 1960-1964 under Kongokrisen att berätta om sina upplevelser.

– Upprinnelsen är att vi hade en fotoutställning förra året, där tre veteraner från Kongo började prata med varandra. De pratade i tre timmar. Det visade sig att en av dem var med och sprängde bron vid Katanga och en av de andra var med och byggde den nya bron. Det var så fantastiska berättelser, att jag började tänka att nu ska vi ha ett Kongoseminarium, säger Ingemar Robertson, som själv är veteran och som tillsammans med Mats Kåreskog är initiativtagare till veterandagarna som arrangeras av Fredsbaskrarna och Veteranerna Värmland.

Svåra insatser

Ingemar Robertson beskriver Kongokrisen som en av de svåraste missionerna som svenska förband har deltagit i. En del av Kongokrisen var att den rika regionen Katanga försökte bryta sig ur Kongo. Stora delar av Katangas armé bestod av europeiska legoknektar. För FN:s förband var situationen svår, enligt Ingemar Robertson.

– Där stod de plötsligt i granat- och gevärseld. De hamnade i fruktansvärda situationer som de inte var tränade för. Kamraten bredvid kunde dö mitt framför ögonen, när tanken var att de bara skulle hjälpa till humanitärt, säger han.

Veterancenter

I dag är situationen för de som deltog i Kongo, i många fall besvärlig.

– Flera har tagit livet av sig, säger Ingemar Robertson.

För att kunna ta bättre hand om veteraner, vill Ingemar Robertson att det öppnas ett veterancenter där veteraner kan bo och få specialvård. Under fredagens seminarium kommer riksdagsmannen Pål Jonson att prata om det behovet.

På lördagen hålls ett till seminarium. Mellan 10-12 pratar Sveriges arméchef, Karl Engelbrektson, om försvarets och arméns utveckling. Klockan 13 är det sedan dags för en fem kilometer lång veteranmarsch från Stamfrändemonumentet vid Sunne golfbana till Sunne kyrka.

Det är det fjärde året som veterandagarna arrangeras. Varje år har ett nytt tema och i år är temat Kongokrisen. Veterandagarna pågår fredag och lördag.

Under fredagen anordnas ett seminarium i församlingshemmet vid Sunne kyrka klockan 15. Beroende på hälsoläget kommer mellan sju och nio värmländska veteraner som deltog i insatserna 1960-1964 under Kongokrisen att berätta om sina upplevelser.

– Upprinnelsen är att vi hade en fotoutställning förra året, där tre veteraner från Kongo började prata med varandra. De pratade i tre timmar. Det visade sig att en av dem var med och sprängde bron vid Katanga och en av de andra var med och byggde den nya bron. Det var så fantastiska berättelser, att jag började tänka att nu ska vi ha ett Kongoseminarium, säger Ingemar Robertson, som själv är veteran och som tillsammans med Mats Kåreskog är initiativtagare till veterandagarna som arrangeras av Fredsbaskrarna och Veteranerna Värmland.

Svåra insatser

Ingemar Robertson beskriver Kongokrisen som en av de svåraste missionerna som svenska förband har deltagit i. En del av Kongokrisen var att den rika regionen Katanga försökte bryta sig ur Kongo. Stora delar av Katangas armé bestod av europeiska legoknektar. För FN:s förband var situationen svår, enligt Ingemar Robertson.

– Där stod de plötsligt i granat- och gevärseld. De hamnade i fruktansvärda situationer som de inte var tränade för. Kamraten bredvid kunde dö mitt framför ögonen, när tanken var att de bara skulle hjälpa till humanitärt, säger han.

Veterancenter

I dag är situationen för de som deltog i Kongo, i många fall besvärlig.

– Flera har tagit livet av sig, säger Ingemar Robertson.

För att kunna ta bättre hand om veteraner, vill Ingemar Robertson att det öppnas ett veterancenter där veteraner kan bo och få specialvård. Under fredagens seminarium kommer riksdagsmannen Pål Jonson att prata om det behovet.

På lördagen hålls ett till seminarium. Mellan 10-12 pratar Sveriges arméchef, Karl Engelbrektson, om försvarets och arméns utveckling. Klockan 13 är det sedan dags för en fem kilometer lång veteranmarsch från Stamfrändemonumentet vid Sunne golfbana till Sunne kyrka.

  • Jonas Berglund

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.