2017-08-09 09:55

2017-08-10 08:52

Konstnärlig försköning

SUNNE: Gatukonstfestival ger färg åt centrum

Artscape gatukonstfestival har redan på flera platser i Värmland överraskat med sina konstverk. Nu är det Sunnes tur att få stadskärnan färgad.

Projektet är känt för sina gigantiska målningar med starka motiv som inringar närområdets kultur och levnadssätt. De husgavlar som smyckas i Sunne är Intersportgaveln på Badhusgatan, gaveln på huset vid Ica på Storgatan och gaveln till huset där Handelsbanken ligger på Teatertorget.

– Sunnes centrum har länge varit i ett stort behov en försköning. Vi har redan fina planteringar och växter, men det här är början till en utveckling av en konstnärlig gestaltning i vårt centrum, säger Tuula Dajén, kulturchef på Sunne Kommun.

Väcka diskussion

Art Scape som pågår i hela Värmland tog sin start den 24 juli och sträcker sig fram till och med 18 augusti. I andra delar av länet har projektet fått stor medial spridning och responsen har varit övervägande positiv.

– Det är ju så med konsten, den ska väcka diskussion och ställa frågor.

Gaveln vid Teatertorget fick en liten smygstart på söndagen då allmänheten bjöds in till workshop där de tillsammans med erfarna konstnärer skapade ett permanent konstverk.

– Jag var själv där och målade mellan regnskurarna, men framför allt var det de barn som anmält sig frivilliga att pryda väggen som färdigställde konstverket, säger Tuula Dajén.

Första lagret

Husgaveln vid Ica har redan skapat reaktioner. När Fryksdalsbygden var på plats under måndagen reagerade förbipasserande över att färgerna var mörka och dystra.

– Det vi ser nu är ju bara första lagret, bakgrunden. När målningen är klar kommer nog många bli positivt överraskade, försäkrar Tor Hedendahl, en av grundarna till Artscape, som var på plats för att assistera konstnären Tatiana Suarez.

Bilder på de färdigställda konstverken går att ses i Fryksdalsbygden på fredag.

Projektet är känt för sina gigantiska målningar med starka motiv som inringar närområdets kultur och levnadssätt. De husgavlar som smyckas i Sunne är Intersportgaveln på Badhusgatan, gaveln på huset vid Ica på Storgatan och gaveln till huset där Handelsbanken ligger på Teatertorget.

– Sunnes centrum har länge varit i ett stort behov en försköning. Vi har redan fina planteringar och växter, men det här är början till en utveckling av en konstnärlig gestaltning i vårt centrum, säger Tuula Dajén, kulturchef på Sunne Kommun.

Väcka diskussion

Art Scape som pågår i hela Värmland tog sin start den 24 juli och sträcker sig fram till och med 18 augusti. I andra delar av länet har projektet fått stor medial spridning och responsen har varit övervägande positiv.

– Det är ju så med konsten, den ska väcka diskussion och ställa frågor.

Gaveln vid Teatertorget fick en liten smygstart på söndagen då allmänheten bjöds in till workshop där de tillsammans med erfarna konstnärer skapade ett permanent konstverk.

– Jag var själv där och målade mellan regnskurarna, men framför allt var det de barn som anmält sig frivilliga att pryda väggen som färdigställde konstverket, säger Tuula Dajén.

Första lagret

Husgaveln vid Ica har redan skapat reaktioner. När Fryksdalsbygden var på plats under måndagen reagerade förbipasserande över att färgerna var mörka och dystra.

– Det vi ser nu är ju bara första lagret, bakgrunden. När målningen är klar kommer nog många bli positivt överraskade, försäkrar Tor Hedendahl, en av grundarna till Artscape, som var på plats för att assistera konstnären Tatiana Suarez.

Bilder på de färdigställda konstverken går att ses i Fryksdalsbygden på fredag.

  • Kim Eriksson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.