2017-06-19 10:37

2017-06-19 10:37

"Vi har en miljö som många uppskattar"

EDSBJÖRKE: Lappnäs bed & breakfast firar tio år

Lappnäs bed & breakfast är vackert beläget vid Frykens strand, nära bad, natur och med boende i hemlik miljö där inget rum är det andra likt.
– En liten kille sa en gång att det är som att vara hos mormor. Det tycker jag är bästa betyget, att miljön är trivsam, berättar Rose-Marie Asker som driver boendet tillsammans med maken Lennart.

Lappnäs byggdes 1928 av Sunne barnkoloniförening och användes som barnkoloni om somrarna fram till 1948 då landstinget tog över och öppnade barnhem. I mitten av 1960-talet utbildade sig Rose-Marie till sjuksköterska och vid ett besök på Lappnäs blev hon genast förälskad i gården.

– Jag tyckte det var fantastiskt fint när vi körde in genom grinden och jag såg huset och vattnet runt om, berättar hon.

Att hon en dag skulle bo där hade hon förstås ingen tanke på då. Men så blev det, efter att barnhemmet stängts 1972 och gården blev till salu tre år senare. Paret köpte Lappnäs och flyttade in tillsammans med sina fyra barn och ett antal fosterbarn och sommarbarn som bodde hos dem längre och kortare perioder.

Hyr ut rum och stugor

Numer är barnen utflugna och eftersom huset är så stort, hela 500 kvadratmeter boyta, föreslog sonen för några år sedan att de skulle starta bed & breakfast.

– Först var vi inte så pigga på det. Vi är visserligen vana vid att ha mycket folk i huset, men det kändes ändå konstigt, berättar Lennart.

Men paret funderade, och kom fram till att ja, varför inte? De kunde ju prova. Sagt och gjort. De gjorde iordning rummen och öppnade Lappnäs bed & breakfast. I dag hyr de ut totalt sju rum inne i huset samt strandstugan och klippstugan sommartid, totalt tjugo bäddar. De har drivit boendeanläggningen i tio år nu och inte ångrat sig en dag.

– Vi tycker det är roligt att träffa folk, så för det mesta är det positivt, berättar de.

Hus med själ

Att det arrangeras många evenemang i Sunne är viktigt för dem. Deltagare i idrottsevenemang, teaterbesökare och andra turister bor regelbundet på Lappnäs och många av dem kommer tillbaka flera gånger.

– De tycker det är trevligt att bo så här, i hemmiljö. Det blir inte lika sterilt som hotell, säger Lennart.

– Vi har en speciell miljö som många uppskattar. Som flera uttryckt det; huset har en själ, avslutar Rose-Marie Asker.

Lappnäs byggdes 1928 av Sunne barnkoloniförening och användes som barnkoloni om somrarna fram till 1948 då landstinget tog över och öppnade barnhem. I mitten av 1960-talet utbildade sig Rose-Marie till sjuksköterska och vid ett besök på Lappnäs blev hon genast förälskad i gården.

– Jag tyckte det var fantastiskt fint när vi körde in genom grinden och jag såg huset och vattnet runt om, berättar hon.

Att hon en dag skulle bo där hade hon förstås ingen tanke på då. Men så blev det, efter att barnhemmet stängts 1972 och gården blev till salu tre år senare. Paret köpte Lappnäs och flyttade in tillsammans med sina fyra barn och ett antal fosterbarn och sommarbarn som bodde hos dem längre och kortare perioder.

Hyr ut rum och stugor

Numer är barnen utflugna och eftersom huset är så stort, hela 500 kvadratmeter boyta, föreslog sonen för några år sedan att de skulle starta bed & breakfast.

– Först var vi inte så pigga på det. Vi är visserligen vana vid att ha mycket folk i huset, men det kändes ändå konstigt, berättar Lennart.

Men paret funderade, och kom fram till att ja, varför inte? De kunde ju prova. Sagt och gjort. De gjorde iordning rummen och öppnade Lappnäs bed & breakfast. I dag hyr de ut totalt sju rum inne i huset samt strandstugan och klippstugan sommartid, totalt tjugo bäddar. De har drivit boendeanläggningen i tio år nu och inte ångrat sig en dag.

– Vi tycker det är roligt att träffa folk, så för det mesta är det positivt, berättar de.

Hus med själ

Att det arrangeras många evenemang i Sunne är viktigt för dem. Deltagare i idrottsevenemang, teaterbesökare och andra turister bor regelbundet på Lappnäs och många av dem kommer tillbaka flera gånger.

– De tycker det är trevligt att bo så här, i hemmiljö. Det blir inte lika sterilt som hotell, säger Lennart.

– Vi har en speciell miljö som många uppskattar. Som flera uttryckt det; huset har en själ, avslutar Rose-Marie Asker.