2017-06-12 11:16

2017-06-12 11:16

Selmas bok blev antikt grekiskt drama

SUNNE: "Denna pjäs är vårt eget hopkok"

I lördags var det premiär för Emterviksamatörernas nya uppsättning Fallakomplexet, en klassisk tragedi vilken bygger på kapitlet Husförhöret i Selma Lagerlöfs bok Kejsarn av Portugalien.
– Denna pjäs är vårt eget hopkok, berättar gruppen.

Teatergruppen från Östra Ämtervik har längtat efter att få spela ett antikt grekiskt drama. Eftersom de brukar ägna sig åt berättelser av och kring Selma Lagerlöf, blev det därför naturligt för dem att fundera över hur det skulle ha blivit om hon skrivit ett sådant verk. De valde att utgå från kapitlet Husförhöret i Kejsarn av Portugallien och inspirerades av det grekiska dramat Kung Oidipus.

Pjäsen är en tragedi som visar att konsekvensen av hybris och övermod leder till nemesis, gudarnas straff och rollfigurerna är komplexa med både goda och onda sidor.

Under antiken spelades alla roller av män. Emterviksamatörerna lät dock kvinnorna spela män, medan männen fick agera kvinnor. Vid sidan av skådespelarna fanns en talkör som kommenterade, men inte deltog i handlingen. Zara Oskarsson har stått för regin medan Anders Borgström, Carl Magnus Hedefalk och Torbjörn Wictorin har skrivit manuset. Skådespelare var Märta Ahlqvist, Anders Borgström, Torbjörn Wictorin, Daniel Bjurström, Kerstin Feltenmark, Zara Oskarsson och Alva Axelson.

Teatergruppen från Östra Ämtervik har längtat efter att få spela ett antikt grekiskt drama. Eftersom de brukar ägna sig åt berättelser av och kring Selma Lagerlöf, blev det därför naturligt för dem att fundera över hur det skulle ha blivit om hon skrivit ett sådant verk. De valde att utgå från kapitlet Husförhöret i Kejsarn av Portugallien och inspirerades av det grekiska dramat Kung Oidipus.

Pjäsen är en tragedi som visar att konsekvensen av hybris och övermod leder till nemesis, gudarnas straff och rollfigurerna är komplexa med både goda och onda sidor.

Under antiken spelades alla roller av män. Emterviksamatörerna lät dock kvinnorna spela män, medan männen fick agera kvinnor. Vid sidan av skådespelarna fanns en talkör som kommenterade, men inte deltog i handlingen. Zara Oskarsson har stått för regin medan Anders Borgström, Carl Magnus Hedefalk och Torbjörn Wictorin har skrivit manuset. Skådespelare var Märta Ahlqvist, Anders Borgström, Torbjörn Wictorin, Daniel Bjurström, Kerstin Feltenmark, Zara Oskarsson och Alva Axelson.