2017-06-12 08:26

2017-06-12 09:09

Birgitta ska ge oss sjukrådgivning – från Thailand

SUNNE/HUA HIN: Uppfyller sin dröm om att jobba utomlands

Efter midsommar åker Birgitta Jönsson till Thailand för att i sex månader jobba som telefonrådgivare för vårdguiden 1177.
– Jag har länge velat jobba utomlands så det är en dröm som blir verklighet, berättar hon.

Ringer du vårdguiden 1177 i sommar, kan det bli så att du får rådgivning av sjuksköterskan Birgitta Jönsson. Trots att hon är stationerad i Hua Hin i Thailand kommer hon nämligen att jobba mot Sverige och då främst Värmland och två andra landskap.

– Att kontoret finns i Thailand beror på att det är svårt att rekrytera personal till nattjobb här i Sverige. Men när det är natt här, är det förmiddag i Thailand och tidsförskjutningen gör att arbetstiderna blir bättre. Det finns en del svenska sjuksköterskor som regelbundet åker ner för att jobba i sexmånadersperioder, förklarar hon.

För Birgitta är det alltså den allra första resan. Hon har jobbat som sjuksköterska i fjorton år och de sista nio åren som dialyssjuksköterska på Torsby sjukhus. Det är ett jobb hon trivs bra med, samtidigt som hon länge drömt om att jobba utomlands, och då allra helst i Thailand där hon ofta semestrat och även varit delägare i ett hus.

Skickade ansökan

I höstas satt hon och läste i Vårdförbundets tidning Vårdfokus och såg en annons där ett thailändskt företag med svenska ägare sökte telefonrådgivningssköterskor till 1177, med placering i Hua Hin i Thailand. Kontraktet gällde för sex månader.

– Det var som om annonsen talade till mig, som om den var riktad till just mig. Jag skickade iväg en ansökan på vinst och förlust och trodde väl egentligen aldrig att jag skulle bli antagen. Men så i början av januari hörde de av sig, berättar hon.

Och då blev hon ordentligt nervös.

– Drömmen var ju på väg att bli på riktigt, säger hon.

Men hon backade inte ur utan tog tjänstledigt, ordnade husvakt och fixade alla papper som krävdes. I mars besökte hon sin blivande arbetsplats i Hua Hin och så här långt tycker hon att det känns bra.

– Det är så fint därnere. Vi har pool utanför kontoret och jag kommer att bo på hotell och företaget betalar både flygbiljetten och taxiresor till och från jobbet.

Hjärtklappning

Om två veckor lyfter planet. Hur känns det just nu?

– Overkligt. Jag har lite hjärtklappning och resfeber, och jag är förberedd på att få hemlängtan, så jag hoppas att mina vänner kommer och hälsar på mig i höst. Det är ett nytt kapitel i livet som börjar och vi får se vad det leder till, åt vilket håll detta bär. Men jag tror detta kan vara min grej så jag ska försöka ta vara på tiden, säger hon.

Om du vill följa Birgittas äventyr i Thailand kan du läsa mer på hennes blogg: www.birgittaj.se.

Ringer du vårdguiden 1177 i sommar, kan det bli så att du får rådgivning av sjuksköterskan Birgitta Jönsson. Trots att hon är stationerad i Hua Hin i Thailand kommer hon nämligen att jobba mot Sverige och då främst Värmland och två andra landskap.

– Att kontoret finns i Thailand beror på att det är svårt att rekrytera personal till nattjobb här i Sverige. Men när det är natt här, är det förmiddag i Thailand och tidsförskjutningen gör att arbetstiderna blir bättre. Det finns en del svenska sjuksköterskor som regelbundet åker ner för att jobba i sexmånadersperioder, förklarar hon.

För Birgitta är det alltså den allra första resan. Hon har jobbat som sjuksköterska i fjorton år och de sista nio åren som dialyssjuksköterska på Torsby sjukhus. Det är ett jobb hon trivs bra med, samtidigt som hon länge drömt om att jobba utomlands, och då allra helst i Thailand där hon ofta semestrat och även varit delägare i ett hus.

Skickade ansökan

I höstas satt hon och läste i Vårdförbundets tidning Vårdfokus och såg en annons där ett thailändskt företag med svenska ägare sökte telefonrådgivningssköterskor till 1177, med placering i Hua Hin i Thailand. Kontraktet gällde för sex månader.

– Det var som om annonsen talade till mig, som om den var riktad till just mig. Jag skickade iväg en ansökan på vinst och förlust och trodde väl egentligen aldrig att jag skulle bli antagen. Men så i början av januari hörde de av sig, berättar hon.

Och då blev hon ordentligt nervös.

– Drömmen var ju på väg att bli på riktigt, säger hon.

Men hon backade inte ur utan tog tjänstledigt, ordnade husvakt och fixade alla papper som krävdes. I mars besökte hon sin blivande arbetsplats i Hua Hin och så här långt tycker hon att det känns bra.

– Det är så fint därnere. Vi har pool utanför kontoret och jag kommer att bo på hotell och företaget betalar både flygbiljetten och taxiresor till och från jobbet.

Hjärtklappning

Om två veckor lyfter planet. Hur känns det just nu?

– Overkligt. Jag har lite hjärtklappning och resfeber, och jag är förberedd på att få hemlängtan, så jag hoppas att mina vänner kommer och hälsar på mig i höst. Det är ett nytt kapitel i livet som börjar och vi får se vad det leder till, åt vilket håll detta bär. Men jag tror detta kan vara min grej så jag ska försöka ta vara på tiden, säger hon.

Om du vill följa Birgittas äventyr i Thailand kan du läsa mer på hennes blogg: www.birgittaj.se.