2017-06-09 13:58

2017-06-09 16:05

Matbutik och bostäder på torget

SUNNE: Ica Matmarknad får exploatera

Det blir Sunne Matmarknad, Ica BBB, som får bygga på torget i Sunne.
– Äntligen! Nu får vi handel och bostäder på torget. Det har vi jobbat för länge, säger kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C).

En utveckling av torget i Sunne har diskuterats under lång tid vilket resulterade i att kommunen efterlyste konkreta förslag.

Två anbud om att få exploatera torget lämnades in och valet föll på Sunne Matmarknads förslag att bygga butik i botten samt två våningar ovanpå med totalt 30 lägenheter.

– Vi har letat efter en plats för en ny livsmedelsbutik anpassad för 2000-talet. Våra nuvarande lokaler på Storgatan har vi haft i 50 år och de är inte längre ändamålsenliga, säger Håkan Börjesson på Sunne Matmarknad i ett pressmeddelande.

– Vi vill satsa på handeln i centrum och ge ett lyft till den här delen av Sunne. Vi har redan börjat renovera ett litet hus som ligger intill järnvägen.

Sunnes karaktär

I anbudsunderlaget stod att ”byggherren ska ta hänsyn till Sunne som besöksmål och ortens möjlighet att attrahera nya invånare. Därför ska platsen ha en tilltalande utformning som stämmer väl överens med Sunnes karaktär.”

Kommunen har i sitt val av byggherre lagt stor vikt vid att få en dragare till torget som kan öka handelsflödet längs Kvarngatan.

– Handelsutredningen för Sunne är entydig i att det är centrum vi ska satsa på. Den här byggnationen bidrar till att göra Sunne centrum större med både boende och handel och det följer den fördjupade översiktsplanen. Många vill bo centralt, vi behöver förtäta centrum och ta vara på ytorna så att vi får en förbättrad stadsbild, säger Johanna Bergsman, plan- och exploateringsingenjör i Sunne kommun.

Närmast ska markanvisningsavtal tecknas mellan Sunne kommun och Sunne Matmarknad.

En utveckling av torget i Sunne har diskuterats under lång tid vilket resulterade i att kommunen efterlyste konkreta förslag.

Två anbud om att få exploatera torget lämnades in och valet föll på Sunne Matmarknads förslag att bygga butik i botten samt två våningar ovanpå med totalt 30 lägenheter.

– Vi har letat efter en plats för en ny livsmedelsbutik anpassad för 2000-talet. Våra nuvarande lokaler på Storgatan har vi haft i 50 år och de är inte längre ändamålsenliga, säger Håkan Börjesson på Sunne Matmarknad i ett pressmeddelande.

– Vi vill satsa på handeln i centrum och ge ett lyft till den här delen av Sunne. Vi har redan börjat renovera ett litet hus som ligger intill järnvägen.

Sunnes karaktär

I anbudsunderlaget stod att ”byggherren ska ta hänsyn till Sunne som besöksmål och ortens möjlighet att attrahera nya invånare. Därför ska platsen ha en tilltalande utformning som stämmer väl överens med Sunnes karaktär.”

Kommunen har i sitt val av byggherre lagt stor vikt vid att få en dragare till torget som kan öka handelsflödet längs Kvarngatan.

– Handelsutredningen för Sunne är entydig i att det är centrum vi ska satsa på. Den här byggnationen bidrar till att göra Sunne centrum större med både boende och handel och det följer den fördjupade översiktsplanen. Många vill bo centralt, vi behöver förtäta centrum och ta vara på ytorna så att vi får en förbättrad stadsbild, säger Johanna Bergsman, plan- och exploateringsingenjör i Sunne kommun.

Närmast ska markanvisningsavtal tecknas mellan Sunne kommun och Sunne Matmarknad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.