2017-05-30 16:37

2017-05-30 16:37

"Jag ser Sunne centrum som min stora trädgård"

SUNNE: Laila Eriksson har många idéer

Skyltar med ordspråk. Kärleksnät vid sundet och dekorationer i rondellen. Laila Eriksson, växtansvarig i Sunne kommun, tycker att det är roligt att göra det lilla extra, vilket är uppskattat av både Sunnebor och turister.
– Jag blir lika glad varje gång någon kommer fram och ger beröm, berättar hon.

Tack vare Laila Eriksson finns det mer än blommor att se på i Sunne centrum. I rabatterna till exempel, finns det skyltar med ordspråk och tänkvärda ord.

– Första skyltarna satte jag ut våren 2014 då det var barfrost och inga blommor ville upp. Och det blev så himla positivt. Folk började gå runt rabatterna, de läste, fotograferade och ibland hörde jag hur de skrattade. Tänk så lite det behövs för att göra någon glad, säger hon.

I dag sitter 230 skyltar ute runt om i rabatterna i Sunne centrum och de har vitt skilda budskap. En del har en tydlig koppling till växter och grönt som ”att plantera en blomma är att tro på morgondagen” medan andra handlar om livet i stort, som ”hälften av det du oroar dig för händer aldrig. Resten händer ändå”.

Kärleksnät

Nästa projekt var att dekorera rondellen i Sunne, vilket hon gjort tillsammans med Leif Persson, elektriker i Sunne kommun.

– Jag berättar om min idé för honom, sedan förverkligar han den. Det mesta gör vi tillsammans på fritiden, berättar hon.

I julas tillverkade de renar, släde och en gran i smide. Detta byttes sedan ut mot en älg, hare och räv i naturlig storlek och när våren kom gjorde Leif blommor som de sprutade saltvatten på för att få ett rostigt utseende.

I våras kom Laila på nästa grej - att sätta upp ett kärleksnät nere vid sundet.

– Tanken är att man ska sätta fast ett hänglås i nätet och sedan kasta bort nyckeln för att föreviga kärleken, förklarar hon.

Roligt i rabatterna

Det var när Laila gick utbildningen Trädgårdsdax i Sunne åren 2011–2012, som hon förvandlade sin hobby till ett yrke. Hon fick jobb på Sunne kommun och i dag är hon växtansvarig och tar hand om blommor, träd och buskar, något hon stormtrivs med.

– Jag har så roligt i rabatterna. Hittills har jag fått fria händer att själv välja växter och blommor, det är frihet under ansvar och det gör att jag är extra rädd om blommorna. I dag ser jag Sunne centrum som min stora trädgård, berättar hon.

3 200 plantor

När hösten kommer ägnar hon sig åt att planera inför kommande säsong eftersom sommarblommorna helst ska vara beställda innan nyår. I arbetsuppgifterna ingår även att kratta löv, skotta snö vid busshållsplatser och övergångsställen, spetta bort is från brunnar och kratta grus från rabatter och gräsmattor på våren. Bland mycket annat.

Denna vecka har sommarblommorna kommit och Laila är inne i den mest hektiska jobbperioden.

– Jag har beställt cirka 3 200 plantor och det gäller att snabbt få ner dem i jorden för det är svårt att hålla dem vid liv i de ställningar de kommer i, förklarar hon.

Nytt i sommar

Men när växterna väl är planterade och folk beundrar dem, är det värt allt arbete.

– Folk är så snälla och goa. En dam minns jag särskilt väl, hon sa att det var som att gå i en botanisk trädgård. Då blev jag så lycklig, berättar hon.

Det i kombination med att hon kan få utlopp för sina andra idéer, gör att hon trivs med jobbet.

– Jag har bara hört positiva saker så vi kör på ett tag till. Det kan förhoppningsvis bli något nytt redan i sommar.

Tack vare Laila Eriksson finns det mer än blommor att se på i Sunne centrum. I rabatterna till exempel, finns det skyltar med ordspråk och tänkvärda ord.

– Första skyltarna satte jag ut våren 2014 då det var barfrost och inga blommor ville upp. Och det blev så himla positivt. Folk började gå runt rabatterna, de läste, fotograferade och ibland hörde jag hur de skrattade. Tänk så lite det behövs för att göra någon glad, säger hon.

I dag sitter 230 skyltar ute runt om i rabatterna i Sunne centrum och de har vitt skilda budskap. En del har en tydlig koppling till växter och grönt som ”att plantera en blomma är att tro på morgondagen” medan andra handlar om livet i stort, som ”hälften av det du oroar dig för händer aldrig. Resten händer ändå”.

Kärleksnät

Nästa projekt var att dekorera rondellen i Sunne, vilket hon gjort tillsammans med Leif Persson, elektriker i Sunne kommun.

– Jag berättar om min idé för honom, sedan förverkligar han den. Det mesta gör vi tillsammans på fritiden, berättar hon.

I julas tillverkade de renar, släde och en gran i smide. Detta byttes sedan ut mot en älg, hare och räv i naturlig storlek och när våren kom gjorde Leif blommor som de sprutade saltvatten på för att få ett rostigt utseende.

I våras kom Laila på nästa grej - att sätta upp ett kärleksnät nere vid sundet.

– Tanken är att man ska sätta fast ett hänglås i nätet och sedan kasta bort nyckeln för att föreviga kärleken, förklarar hon.

Roligt i rabatterna

Det var när Laila gick utbildningen Trädgårdsdax i Sunne åren 2011–2012, som hon förvandlade sin hobby till ett yrke. Hon fick jobb på Sunne kommun och i dag är hon växtansvarig och tar hand om blommor, träd och buskar, något hon stormtrivs med.

– Jag har så roligt i rabatterna. Hittills har jag fått fria händer att själv välja växter och blommor, det är frihet under ansvar och det gör att jag är extra rädd om blommorna. I dag ser jag Sunne centrum som min stora trädgård, berättar hon.

3 200 plantor

När hösten kommer ägnar hon sig åt att planera inför kommande säsong eftersom sommarblommorna helst ska vara beställda innan nyår. I arbetsuppgifterna ingår även att kratta löv, skotta snö vid busshållsplatser och övergångsställen, spetta bort is från brunnar och kratta grus från rabatter och gräsmattor på våren. Bland mycket annat.

Denna vecka har sommarblommorna kommit och Laila är inne i den mest hektiska jobbperioden.

– Jag har beställt cirka 3 200 plantor och det gäller att snabbt få ner dem i jorden för det är svårt att hålla dem vid liv i de ställningar de kommer i, förklarar hon.

Nytt i sommar

Men när växterna väl är planterade och folk beundrar dem, är det värt allt arbete.

– Folk är så snälla och goa. En dam minns jag särskilt väl, hon sa att det var som att gå i en botanisk trädgård. Då blev jag så lycklig, berättar hon.

Det i kombination med att hon kan få utlopp för sina andra idéer, gör att hon trivs med jobbet.

– Jag har bara hört positiva saker så vi kör på ett tag till. Det kan förhoppningsvis bli något nytt redan i sommar.