2017-05-18 16:28

2017-05-18 16:28

Riksdagskvinna besökte Sunne

POLITIK: Centerpartistiska riksdagsledamoten Kristina Yngwe fikade i Stöpafors och talade på Slottet

Framtiden för svensk livsmedelsproduktion och äganderätten stod i fokus när C-riksdagsledamoten Kristina Yngwe besökte Sunne i onsdags.

Stöpafors herrgård blev första anhalten på dagsbesöket för Kristina Yngwe, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet. Tillsammans med Sunnekretsens Ola Persson och Sophie Janulf gjorde de ett studiebesök vid den anrika herrgården som ägs av Ingvar och Margareta Bengtsson.

Runt matsalsbordet i Stöpafors herrgård diskuterade familjen Bengtsson med Kristina Yngwe om sin gård och utmaningar de möter i det dagliga arbetet.

Bland annat i frågasatte Anders Bengtsson hur det kan ta sådan lång tid att få de avsatta EU-pengarna utbetalda till landets lantbrukare.

– Som markägare eller jordbrukare ska man inte behöva vänta i två år innan staten betalar ut våra stödpengar. När jag kontaktade Jordbruksverket senast ursäktade de sig för datafel som förlängde processen, men två år ska det väl inte ta och åtgärda ett datafel. Det är viktigt att de som blivit beviljade EU-stöd också får det i rimlig tid, menade Anders Bengtsson.

Kristina Yngwe höll med i frågan om att förenkla utbetalningen av EU–stödet.

– Stödhanteringen skulle kunna bli mycket bättre. Om staten i stället skulle ha en buffert för stödpengarna skulle nog Jordbruksverket våga betala ut stödpengarna, men den nuvarande regeringen har tagit bort potten i sanktioneringsavgifterna.

Under onsdagskvällen hölls även ett öppet möte på Slottet i centrala Sunne där Kristina Yngwe höll tal. Mötets huvudfrågor handlade om äganderätten och hotet från vatten-, art- och habitatdirektiven som Centerpartiet menar försvårar för markägare att bruka jord– och skogsmark.

– Centerpartiet i Sunne har nyligen sänt en motion till höstens stora partistämma, där vi föreslår kraftiga åtgärder till skydd för landets markägare och lantbrukare, skriver Nils Ahlqvist, ordförande för Centerpartiet i Sunne i ett pressmeddelande.

Stöpafors herrgård blev första anhalten på dagsbesöket för Kristina Yngwe, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet. Tillsammans med Sunnekretsens Ola Persson och Sophie Janulf gjorde de ett studiebesök vid den anrika herrgården som ägs av Ingvar och Margareta Bengtsson.

Runt matsalsbordet i Stöpafors herrgård diskuterade familjen Bengtsson med Kristina Yngwe om sin gård och utmaningar de möter i det dagliga arbetet.

Bland annat i frågasatte Anders Bengtsson hur det kan ta sådan lång tid att få de avsatta EU-pengarna utbetalda till landets lantbrukare.

– Som markägare eller jordbrukare ska man inte behöva vänta i två år innan staten betalar ut våra stödpengar. När jag kontaktade Jordbruksverket senast ursäktade de sig för datafel som förlängde processen, men två år ska det väl inte ta och åtgärda ett datafel. Det är viktigt att de som blivit beviljade EU-stöd också får det i rimlig tid, menade Anders Bengtsson.

Kristina Yngwe höll med i frågan om att förenkla utbetalningen av EU–stödet.

– Stödhanteringen skulle kunna bli mycket bättre. Om staten i stället skulle ha en buffert för stödpengarna skulle nog Jordbruksverket våga betala ut stödpengarna, men den nuvarande regeringen har tagit bort potten i sanktioneringsavgifterna.

Under onsdagskvällen hölls även ett öppet möte på Slottet i centrala Sunne där Kristina Yngwe höll tal. Mötets huvudfrågor handlade om äganderätten och hotet från vatten-, art- och habitatdirektiven som Centerpartiet menar försvårar för markägare att bruka jord– och skogsmark.

– Centerpartiet i Sunne har nyligen sänt en motion till höstens stora partistämma, där vi föreslår kraftiga åtgärder till skydd för landets markägare och lantbrukare, skriver Nils Ahlqvist, ordförande för Centerpartiet i Sunne i ett pressmeddelande.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.