2017-05-16 08:34

2017-05-16 09:47

Emil, 18, kan bli Sveriges bästa skotarförare

SÖDRA VIKEN: "Jag hoppas på en pallplats"

Första arbetet fick han i högstadiet och i fjol köpte han sina två första skogsmaskiner och startade eget företag.
Nu har 18-årige Emil Gustafsson, som går andra året vid naturbruksgymnasiet Södra Viken blivit uttagen till SM-final i skotarkörning.

Före sommarlovet kan Södra Viken-eleven Emil Gustafsson bli bäst i Sverige på att köra skotare i Skol-SM.

Efter två uttagningar lyckades han kvala sig till final i tävlingen, som årligen lockar många naturbrukselever i Sverige.

– Det känns speciellt att vara i final och jag hoppas på en pallplats, säger Emil Gustafsson.

Efter att ha klarat de två uttagningarna till SM-finalen, först på skolområdet och sedan på skogsbruksskolan i Sala blev han finalklar för några veckor sedan. Sedan dess har han ägnat några eftermiddagar i veckan åt precisionsträning på skolområdet med moderna skotarmaskiner.

Något läraren Johan Larsson möjliggjort genom att bygga upp en ungefärlig kopia av den SM-bana som Emil kommer att köra vid finalen.

– Banan innehåller de moment som han kommer tävla i under finalen, säger Johan.

Krävs teknik och precision

I ett av momenten ska Emil med skotarmaskinens grip lasta totalt 14 timmerstockar, men får endast lasta en stock åt gången. Något som kräver precision och en lätt hand på skotarmaskinens joystick. I ett senare skede i banan ska en av de lastade stockarna lyftas av för att dras längs ett par uppspända byglar.

– Det är avancerat och kräver både teknik, precision och noggrannhet. River han byglarna med stocken får han straff i form av att lyfta på fler stockar. I ett annat moment ska han stapla fem stockar på varandra vilket helt klart blir ett stressmoment som maskinförare, fortsätter Johan som själv gick Södra Viken under gymnasietiden och faktiskt lyckades kvala sig till SM-final skotarkörning.

– På det sättet kan jag se mig själv i Emil, han är liksom jag genuint intresserad av branschen och vet vad det handlar om. I varje klass har vi ett antal elever som är så där jätteintresserade och egentligen redan kan yrket när de börjar studera hos oss, då gäller det som lärare att få dem att växa ytterligare, fortsätter han.

Tusen personer följer

SM-tävlingen arrangeras av branschorganisationen Skogsentreprenörerna där syftet är att öka intresset för yrket hos gymnasieungdomar. Tävlingen genomförs varje år och alla naturbruksskolor med inriktning på skog medverkar i uttagningarna.

– Varje skola får möjlighet att skicka de två bästa eleverna och en reserv till regionuttagningen som i år hölls i Sala. För övrigt höll vi på Södra Viken i regionfinalen häromåret, säger Johan.

Vid finalen som kommer att hållas i samband med skogsmässan Elmia Wood på Elmia i Jönköping den 7 juni kommer det finnas ett tusental personer på läktarna. Men det är inget som skrämmer Emil.

– När jag väl sätter mig i skotaren är det bara jag och maskinen, något annat tänker jag inte på då. Det är avslappning för mig, säger han.

Köpt egna maskiner

Emil själv kommer från Frändefors i Dalsland och ser sin framtid i skogsbranschen, i fjol investerade han i två begagnade skogsmaskiner, en skördare och en skotare. På ledig tid arbetar han med sitt nystartade företag där han erbjuder skogsentreprenad åt privatpersoner.

– Mina föräldrar stöttar mig i det jag gör och min pappa är själv egenföretagare och bistår med tips och hjälp, säger Emil.

Och fortsätter:

– Min dröm efter skolan är att få arbeta med skogsavverkning i mitt eget företag under vinterhalvåret för att på sommaren arbeta som maskinförare inom lantbruket, fortsätter Emil som redan nu arbetar extra på ett lantbruk i Dalsland.

Före sommarlovet kan Södra Viken-eleven Emil Gustafsson bli bäst i Sverige på att köra skotare i Skol-SM.

Efter två uttagningar lyckades han kvala sig till final i tävlingen, som årligen lockar många naturbrukselever i Sverige.

– Det känns speciellt att vara i final och jag hoppas på en pallplats, säger Emil Gustafsson.

Efter att ha klarat de två uttagningarna till SM-finalen, först på skolområdet och sedan på skogsbruksskolan i Sala blev han finalklar för några veckor sedan. Sedan dess har han ägnat några eftermiddagar i veckan åt precisionsträning på skolområdet med moderna skotarmaskiner.

Något läraren Johan Larsson möjliggjort genom att bygga upp en ungefärlig kopia av den SM-bana som Emil kommer att köra vid finalen.

– Banan innehåller de moment som han kommer tävla i under finalen, säger Johan.

Krävs teknik och precision

I ett av momenten ska Emil med skotarmaskinens grip lasta totalt 14 timmerstockar, men får endast lasta en stock åt gången. Något som kräver precision och en lätt hand på skotarmaskinens joystick. I ett senare skede i banan ska en av de lastade stockarna lyftas av för att dras längs ett par uppspända byglar.

– Det är avancerat och kräver både teknik, precision och noggrannhet. River han byglarna med stocken får han straff i form av att lyfta på fler stockar. I ett annat moment ska han stapla fem stockar på varandra vilket helt klart blir ett stressmoment som maskinförare, fortsätter Johan som själv gick Södra Viken under gymnasietiden och faktiskt lyckades kvala sig till SM-final skotarkörning.

– På det sättet kan jag se mig själv i Emil, han är liksom jag genuint intresserad av branschen och vet vad det handlar om. I varje klass har vi ett antal elever som är så där jätteintresserade och egentligen redan kan yrket när de börjar studera hos oss, då gäller det som lärare att få dem att växa ytterligare, fortsätter han.

Tusen personer följer

SM-tävlingen arrangeras av branschorganisationen Skogsentreprenörerna där syftet är att öka intresset för yrket hos gymnasieungdomar. Tävlingen genomförs varje år och alla naturbruksskolor med inriktning på skog medverkar i uttagningarna.

– Varje skola får möjlighet att skicka de två bästa eleverna och en reserv till regionuttagningen som i år hölls i Sala. För övrigt höll vi på Södra Viken i regionfinalen häromåret, säger Johan.

Vid finalen som kommer att hållas i samband med skogsmässan Elmia Wood på Elmia i Jönköping den 7 juni kommer det finnas ett tusental personer på läktarna. Men det är inget som skrämmer Emil.

– När jag väl sätter mig i skotaren är det bara jag och maskinen, något annat tänker jag inte på då. Det är avslappning för mig, säger han.

Köpt egna maskiner

Emil själv kommer från Frändefors i Dalsland och ser sin framtid i skogsbranschen, i fjol investerade han i två begagnade skogsmaskiner, en skördare och en skotare. På ledig tid arbetar han med sitt nystartade företag där han erbjuder skogsentreprenad åt privatpersoner.

– Mina föräldrar stöttar mig i det jag gör och min pappa är själv egenföretagare och bistår med tips och hjälp, säger Emil.

Och fortsätter:

– Min dröm efter skolan är att få arbeta med skogsavverkning i mitt eget företag under vinterhalvåret för att på sommaren arbeta som maskinförare inom lantbruket, fortsätter Emil som redan nu arbetar extra på ett lantbruk i Dalsland.

  • Christoffer Tuulik