2017-03-29 19:08

2017-03-30 13:02

Friad för bebismord får högt skadestånd

SUNNE: Efter att förundersökningen lades ner

I över tre månader satt en kvinna häktad för mord på sin fem månader gamla dotter. Åtal kunde inte väckas och nu får kvinnan 160 000 kronor i skadestånd.

Det var i juni 2016 som ett spädbarn på fem månader avled på Centralsjukhuset i Karlstad på grund av sina svåra skallskador. Läkaren larmade polisen och en 26-årig kvinna anhölls och häktades sedan misstänkt för mord. Hon bodde med barnet på ett asylboende i Sunne. Några veckor senare häktades även en 20-årig man misstänkt för mord på barnet.

Det framkom att de är barnets föräldrar och händelsen fick stor uppmärksamhet.

Efter flera förhör där de båda lämnat väldigt olika uppgifter om händelsen och skyllde på varandra lades förundersökningen ner utan att åtal kunde väckas. Kvinnan hade heller inte uppgett sin rätta identitet.

– Vi vet tiden och platsen och att någon av dem gjort det. Men deras berättelser går isär och vi kan inte bevisa vilken version som stämmer, så det finns ingen möjlighet att åtala någon, sa åklagaren Barbro Brännlund då förundersökningen lades ner.

Nu får kvinnan 160 000 kronor i skadestånd för lidande av Justitiekanslern efter att hon friats från misstankarna utan att åtal väckts. Åklagare Barbro Brännlund ville att ersättningen skulle sättas ned eftersom kvinnan lämnat felaktiga uppgifter under utredningen, men så blev det inte.

Det var i juni 2016 som ett spädbarn på fem månader avled på Centralsjukhuset i Karlstad på grund av sina svåra skallskador. Läkaren larmade polisen och en 26-årig kvinna anhölls och häktades sedan misstänkt för mord. Hon bodde med barnet på ett asylboende i Sunne. Några veckor senare häktades även en 20-årig man misstänkt för mord på barnet.

Det framkom att de är barnets föräldrar och händelsen fick stor uppmärksamhet.

Efter flera förhör där de båda lämnat väldigt olika uppgifter om händelsen och skyllde på varandra lades förundersökningen ner utan att åtal kunde väckas. Kvinnan hade heller inte uppgett sin rätta identitet.

– Vi vet tiden och platsen och att någon av dem gjort det. Men deras berättelser går isär och vi kan inte bevisa vilken version som stämmer, så det finns ingen möjlighet att åtala någon, sa åklagaren Barbro Brännlund då förundersökningen lades ner.

Nu får kvinnan 160 000 kronor i skadestånd för lidande av Justitiekanslern efter att hon friats från misstankarna utan att åtal väckts. Åklagare Barbro Brännlund ville att ersättningen skulle sättas ned eftersom kvinnan lämnat felaktiga uppgifter under utredningen, men så blev det inte.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.