2017-02-25 12:16

2017-02-25 14:43

Anders bytte plastdunkar mot eget företagande

SUNNE: "Det är mycket jobb – men jag trivs med tillvaron"

Anders Utter har alltid varit anställd, men genom åren lockats av tanken att starta eget företag.
– Nu har det gått en månad och det känns både roligt och inspirerande, berättar han.

För några månader sedan gick Anders Utter in på Blocket och hittade annonsen om att Sunne Tobakshandel var till salu.

– Sport och spel är jag intresserad av, så det hade jag gratis. I övrigt är det här med att stå i butik helt nytt. Men jag valde att köpa affären. Jag har varit anställd så länge och kände att det skulle vara roligt att rå sig själv, berättar han.

Anders Utters första anställning varade i hela 23 år. Han anställdes på Sunnex Equipment 1987, där han jobbade på lagret och som arbetsledare, fram till 2010 då det blev klart att företaget skulle flytta från Sunne.

– Jag blev erbjuden att följa med, men tyckte det var lång resväg från Gräsmark till Karlstad. Jag kände att det var dags att göra något annat, berättar han.

Monotont skiftjobb

Anders funderade över att antingen studera eller starta eget, men eftersom sambon blev egen företagare i samma veva var inte läget rätt. Så Anders sökte olika jobb och kom till slut till Volvo Lastvagnar i Arvika. Där jobbade han med montering av hjullastare under ett halvår. Därefter väntade några månaders arbetslöshet innan han anställdes som blåsmaskinsoperatör i Kongsvinger.

– Det var monotont skiftjobb och dessutom skulle jag pendla 6,5 mil på grusväg hemifrån Gräsmark, så jag tänkte direkt att jag inte skulle stanna så länge. Men jag blev kvar i tre år och åtta månader.

Söndagsångesten blev allt starkare, och i dag är Anders tacksam över att den där Blocketannonsen till slut dök upp. Den, som gjorde att hans liv tog en ny vändning. Han tog över 23 januari och kan se tillbaka på några omvälvande veckor.

– Det är en utmaning, men väldigt roligt. Allt är nytt för mig, men jag har fått det att funka och sånt växer man så klart av. Jag träffar många trevliga kunder och har fått bra kontakt med många och det är väl roligast av alltihop, berättar han.

Familjeföretag

Sunne Tobakshandel har redan utvecklats till ett familjeföretag. Anders har anställt sin svägerska, och både hans syster och sambo kommer att rycka in och hjälpa till framöver. Några stora förändringar i butiken blir det, åtminstone inte den första tiden. Men en mindre har han gjort. Han har utökat öppettiderna på lördagar.

– Travet stänger tjugo över fyra, så nu har vi öppet till halv fem. Jag har anpassat mig efter kundernas önskemål, förklarar han.

Det blir med andra ord många och långa arbetsdagar, speciellt nu i början, och Anders avslöjar att han hittills varit ledig en enda dag.

– Jag var förberedd på att det skulle bli mycket jobb, men tiden går så fort att det inte gör något. I mitt förra jobb hade jag en del ledighet, men jag vantrivdes så pass mycket att jag inte kunde njuta av den. I dag har jag ett jobb som är roligt och inspirerande. Visst är jag sliten om kvällarna, men jag föredrar att vara trött, framför att leva med söndagsångest, säger han.

Anders funderade över att antingen studera eller starta eget, men eftersom sambon blev egen företagare i samma veva var inte läget rätt. Så Anders sökte olika jobb och kom till slut till Volvo Lastvagnar i Arvika. Där jobbade han med montering av hjullastare under ett halvår. Därefter väntade några månaders arbetslöshet innan han anställdes som blåsmaskinsoperatör i Kongsvinger, vilket innebar att han skulle tillverka plastdunkar.

 

För några månader sedan gick Anders Utter in på Blocket och hittade annonsen om att Sunne Tobakshandel var till salu.

– Sport och spel är jag intresserad av, så det hade jag gratis. I övrigt är det här med att stå i butik helt nytt. Men jag valde att köpa affären. Jag har varit anställd så länge och kände att det skulle vara roligt att rå sig själv, berättar han.

Anders Utters första anställning varade i hela 23 år. Han anställdes på Sunnex Equipment 1987, där han jobbade på lagret och som arbetsledare, fram till 2010 då det blev klart att företaget skulle flytta från Sunne.

– Jag blev erbjuden att följa med, men tyckte det var lång resväg från Gräsmark till Karlstad. Jag kände att det var dags att göra något annat, berättar han.

Monotont skiftjobb

Anders funderade över att antingen studera eller starta eget, men eftersom sambon blev egen företagare i samma veva var inte läget rätt. Så Anders sökte olika jobb och kom till slut till Volvo Lastvagnar i Arvika. Där jobbade han med montering av hjullastare under ett halvår. Därefter väntade några månaders arbetslöshet innan han anställdes som blåsmaskinsoperatör i Kongsvinger.

– Det var monotont skiftjobb och dessutom skulle jag pendla 6,5 mil på grusväg hemifrån Gräsmark, så jag tänkte direkt att jag inte skulle stanna så länge. Men jag blev kvar i tre år och åtta månader.

Söndagsångesten blev allt starkare, och i dag är Anders tacksam över att den där Blocketannonsen till slut dök upp. Den, som gjorde att hans liv tog en ny vändning. Han tog över 23 januari och kan se tillbaka på några omvälvande veckor.

– Det är en utmaning, men väldigt roligt. Allt är nytt för mig, men jag har fått det att funka och sånt växer man så klart av. Jag träffar många trevliga kunder och har fått bra kontakt med många och det är väl roligast av alltihop, berättar han.

Familjeföretag

Sunne Tobakshandel har redan utvecklats till ett familjeföretag. Anders har anställt sin svägerska, och både hans syster och sambo kommer att rycka in och hjälpa till framöver. Några stora förändringar i butiken blir det, åtminstone inte den första tiden. Men en mindre har han gjort. Han har utökat öppettiderna på lördagar.

– Travet stänger tjugo över fyra, så nu har vi öppet till halv fem. Jag har anpassat mig efter kundernas önskemål, förklarar han.

Det blir med andra ord många och långa arbetsdagar, speciellt nu i början, och Anders avslöjar att han hittills varit ledig en enda dag.

– Jag var förberedd på att det skulle bli mycket jobb, men tiden går så fort att det inte gör något. I mitt förra jobb hade jag en del ledighet, men jag vantrivdes så pass mycket att jag inte kunde njuta av den. I dag har jag ett jobb som är roligt och inspirerande. Visst är jag sliten om kvällarna, men jag föredrar att vara trött, framför att leva med söndagsångest, säger han.

Anders funderade över att antingen studera eller starta eget, men eftersom sambon blev egen företagare i samma veva var inte läget rätt. Så Anders sökte olika jobb och kom till slut till Volvo Lastvagnar i Arvika. Där jobbade han med montering av hjullastare under ett halvår. Därefter väntade några månaders arbetslöshet innan han anställdes som blåsmaskinsoperatör i Kongsvinger, vilket innebar att han skulle tillverka plastdunkar.

 

Sunne Tobakshandel - en av de äldsta affärerna

Firman startades 1936 av köpman Hermansson och övertogs i januari 1939 av Karl Bäckström. Makan Stina Bäckström drev Sunne Tobakshandel fram till slutet av 1990-talet då Gerd Karlsson tog över och flyttade till nuvarande affärslokal. Helena Hjalmarsson ägde företaget från 2009, fram tills januari i år.