2017-02-16 16:06

2017-02-16 16:07

Dan Berglund på Slottet

SUNNE: Progglegendaren delar scen med jazztrion La fuite

På lördagen gästas Slottet i Sunne av en något udda men mycket spännande artistkombination. I den tvådelade konserten medverkar dels jazztrion La fuite, dels trubaduren och progglegendaren Dan Berglund från Göteborg.
– Det ska bli trevligt att komma till Värmland igen, säger Berglund som delvis växt upp i Kristinehamn.

Dan Berglund har spelat en hel del i länet tidigare, bland annat i samband med kulturveckan i Sunne. Han har också varit en återkommande gäst på Café August i Karlstad.

På Slottet kommer han att bjuda på eget material.

– Med gitarren på magen spelar jag mina egna sånger från de fyra decennier jag hållit på. Det blir både 70-talslåtar och riktigt färskt material, säger han.

Han beskriver sig som en ströspelningarnas man. Några stora turnéer har det inte blivit.

– Det har hänt ganska sällan att jag har lyft ett finger för att ”marknadsföra” mig. Det har tuffat på ändå.

”Kollade om jag levde”

Men under en period på 1980-talet, när han inte spelade så mycket, spreds ett märkligt rykte.

– Ja, att jag skulle vara död. Folk slog vad när de var på fest och ringde mig mitt i natten för att kolla om jag levde. Det gjorde jag, avslöjar Dan Berglund.

Kommunismen tog han avstånd från redan i slutet av 1970-talet, men samhällsengagemanget finns kvar.

– Det märks i många av mina låtar, men jag skriver inte politiskt. Det är mer historisk-filosofiskt. Om hur det är att vara människa, säger han.

Dan Berglund har fått ta emot bland annat Birger Sjöberg-stipendiet, SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne och Svenska visakademins stipendium knutet till Wolf Biermanns namn. Vispoetens senaste skiva heter Allt är idioternas fel.

Jazztrion La fuite bildades 2014 och släppte sin första skiva med samma namn i september 2016. Gruppen består av Tobias Andersson, gitarr, William Soovik, trummor och Alfred Ringstad, kontrabas. Musiken skrivs av Tobias Andersson, uppvuxen i Brunskog och Karlstad, musikhögskoleutbildad i Göteborg och Paris.

Trion spelar även i på Wilmas i Arvika i kväll, fredag och i Ransäter, Geijerskolan den 20 februari.

Dan Berglund har spelat en hel del i länet tidigare, bland annat i samband med kulturveckan i Sunne. Han har också varit en återkommande gäst på Café August i Karlstad.

På Slottet kommer han att bjuda på eget material.

– Med gitarren på magen spelar jag mina egna sånger från de fyra decennier jag hållit på. Det blir både 70-talslåtar och riktigt färskt material, säger han.

Han beskriver sig som en ströspelningarnas man. Några stora turnéer har det inte blivit.

– Det har hänt ganska sällan att jag har lyft ett finger för att ”marknadsföra” mig. Det har tuffat på ändå.

”Kollade om jag levde”

Men under en period på 1980-talet, när han inte spelade så mycket, spreds ett märkligt rykte.

– Ja, att jag skulle vara död. Folk slog vad när de var på fest och ringde mig mitt i natten för att kolla om jag levde. Det gjorde jag, avslöjar Dan Berglund.

Kommunismen tog han avstånd från redan i slutet av 1970-talet, men samhällsengagemanget finns kvar.

– Det märks i många av mina låtar, men jag skriver inte politiskt. Det är mer historisk-filosofiskt. Om hur det är att vara människa, säger han.

Dan Berglund har fått ta emot bland annat Birger Sjöberg-stipendiet, SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne och Svenska visakademins stipendium knutet till Wolf Biermanns namn. Vispoetens senaste skiva heter Allt är idioternas fel.

Jazztrion La fuite bildades 2014 och släppte sin första skiva med samma namn i september 2016. Gruppen består av Tobias Andersson, gitarr, William Soovik, trummor och Alfred Ringstad, kontrabas. Musiken skrivs av Tobias Andersson, uppvuxen i Brunskog och Karlstad, musikhögskoleutbildad i Göteborg och Paris.

Trion spelar även i på Wilmas i Arvika i kväll, fredag och i Ransäter, Geijerskolan den 20 februari.