2017-02-13 14:27

2017-02-13 17:00

"Viktnedgången är mitt livs resa"

SUNNE: Bibben lika motiverad efter ett år som viktväktare

I februari 2016 skrev Anders ”Bibben” Karlsson in sig hos Viktväktarna. Nu har ett år gått och kampen mot kilona fortsätter.
– Jag har gått ner 33 kilo och mår jättebra. Detta är mitt livs resa, berättar han.

Anders Karlsson, som hellre kallar sig Bibben, har varit enormt motiverad, ända sedan starten i februari ifjol.

– Visst har motivationen varit lägre vid ett par tillfällen under resans gång, men då har jag tagit fram ett gammalt foto på mig som jag såg ut innan jag gick ner i vikt, och då kommer motivationen tillbaka. Jag har lagt ner så mycket tid på det här och vill inte gå upp igen, berättar han.

Det största problemet för Bibben är egentligen att han är så motiverad att han lätt blir ivrig och pressar ner vikten lite för snabbt.

– Som när jag vägde mig veckan efter jul, till exempel. Jag hade gått upp några kilon och fick nästan panik. Så veckan efter drog jag in ytterligare på maten och motionerade lite mera än jag brukar, och tappade 2,6 kilo på en vecka. Andra veckan körde jag på lika hårt men då gick jag upp 0,1 kilo och mådde inte alls bra.

Varför han plötsligt gick upp i vikt förstod han inte själv. Men det gjorde viktväktarcoachen Ulrika Sundqvist.

– Hon förklarade att jag nog kört på lite för hårt och gav mig rådet att äta mer och motionera mindre, och det fungerade. Efter det har jag fortsatt gå ner i vikt. Tur att jag har Ulrika som får ordning på gubben, säger han och skrattar.

Annat liv idag

Därmed har han lärt sig något av det också.

– Jag måste bli bättre på att ta motgångar och inte hetsa upp mig om vågen pekar uppåt litegrann. Viktnedgången behöver inte gå snabbt, konstaterar han.

Att livet har förändrats för Bibben finns det ingen tvekan om.

– Jag har ett helt annat liv i dag. Att sätta på mig skorna eller ta en promenad i skogen är inget problem. Allting går så lätt. Jag mår bättre, både psykiskt och fysiskt. Bara en sån sak som att jag törs ta av mig t-shirten på sommaren när det är varmt. Det gjorde jag aldrig förr.

Och han tycker inte att han har tvingats till så stora förändringar när det gäller matvanorna.

– Även jag kan äta en påse chips och dricka öl och ta mig ett kalas. Skillnaden är att jag inte gör det varje vecka, säger han.

Anders Karlsson, som hellre kallar sig Bibben, har varit enormt motiverad, ända sedan starten i februari ifjol.

– Visst har motivationen varit lägre vid ett par tillfällen under resans gång, men då har jag tagit fram ett gammalt foto på mig som jag såg ut innan jag gick ner i vikt, och då kommer motivationen tillbaka. Jag har lagt ner så mycket tid på det här och vill inte gå upp igen, berättar han.

Det största problemet för Bibben är egentligen att han är så motiverad att han lätt blir ivrig och pressar ner vikten lite för snabbt.

– Som när jag vägde mig veckan efter jul, till exempel. Jag hade gått upp några kilon och fick nästan panik. Så veckan efter drog jag in ytterligare på maten och motionerade lite mera än jag brukar, och tappade 2,6 kilo på en vecka. Andra veckan körde jag på lika hårt men då gick jag upp 0,1 kilo och mådde inte alls bra.

Varför han plötsligt gick upp i vikt förstod han inte själv. Men det gjorde viktväktarcoachen Ulrika Sundqvist.

– Hon förklarade att jag nog kört på lite för hårt och gav mig rådet att äta mer och motionera mindre, och det fungerade. Efter det har jag fortsatt gå ner i vikt. Tur att jag har Ulrika som får ordning på gubben, säger han och skrattar.

Annat liv idag

Därmed har han lärt sig något av det också.

– Jag måste bli bättre på att ta motgångar och inte hetsa upp mig om vågen pekar uppåt litegrann. Viktnedgången behöver inte gå snabbt, konstaterar han.

Att livet har förändrats för Bibben finns det ingen tvekan om.

– Jag har ett helt annat liv i dag. Att sätta på mig skorna eller ta en promenad i skogen är inget problem. Allting går så lätt. Jag mår bättre, både psykiskt och fysiskt. Bara en sån sak som att jag törs ta av mig t-shirten på sommaren när det är varmt. Det gjorde jag aldrig förr.

Och han tycker inte att han har tvingats till så stora förändringar när det gäller matvanorna.

– Även jag kan äta en påse chips och dricka öl och ta mig ett kalas. Skillnaden är att jag inte gör det varje vecka, säger han.