2016-10-06 17:03

2016-10-06 17:03

Fryksdalens sparbank firar 160 år i Sunne

SUNNE: "Vi är ingenting i världen, men väldigt stora i Sunne"

Söndag femte oktober 1856, dagen då 13 riksdaler och 16 skilling sattes in på ettåriga Svea Christina Lobergs konto. Nu har 160 år gått sedan det första bankkontot öppnades och Fryksdalens sparbank har aldrig varit så stor som den är i dag.

Enklare för folk i Fryksdalen att spara pengar och att vinsten skulle stanna hemma på orten. Det var målet när sockenstämman i Sunne fattade beslutet om att starta en sparbank 1855.

– Räntevinsten kommer fortfarande orten till godo. Vi gör fortfarande samma arbete som vi gjorde för 160 år sedan. Vi finns ju bara här i Fryksdalen och Klarälvsdalen och vi värnar om att fortsätta på den inslagna vägen, säger Urban Rohdin, ställföreträdande VD.

Hur har er kurva sett ut under de 160 år ni funnits?

– Vi har varit stabila och det grundar sig i modiga och kloka beslut. 1968 kom något som heter ADB, ett datasystem, som skulle innebära massarbetslöshet. Det fanns en massa sparbanker i Värmland och ett beslut skulle fattas om att bli en länsbank. Några kloka människor här och i Arvika bestämde sig för att vi inte skulle haka på där utan försöka själva. Ett betydande år och beslut, som i dag visar sig vara det rätta.

Behåller kunderna

Under åren har banken stadigt växt, fast invånarna lämnar Sunne. Men med teknikens utveckling är det inte längre ett måste att ha sin bank runt hörnet.

– Vår verksamhet har aldrig varit så stor som den är nu. Vi har ungefär 17 000 privatkunder och det bor 13 5000 i Sunne. Även om du flyttar härifrån kan du fortfarande ha en relation med oss med den tekniken som finns i dag.

Hur ser du på framtiden? Kan banken existera ytterligare i 160 år?

– Det är en hisnande tanke, men vi kommer att finnas över en överskådligframtid, det är jag säker på. Sen är det svårt att spekulera i vad som väntar. Vi står på en värdegrund där vi tänker årsvis framåt i tiden istället för bara någon månad.

Bankernas hantering av sedlar och mynt har varit en omdebatterad fråga de senaste åren. Har ni kontanthantering?

– Ja självklart, vi är ju en bank? Våra kunder ska ha tillgång till ett fullservicekontor och vi är faktiskt den enda banken som har huvudkontor i Sunne. Vi är ingenting ute i världen, men väldigt stora i Sunne.

Utökade verksamheten

– Ett annat viktigt år är 2012 när vi etablerade oss i Sysslebäck när bankerna där försvann. Kundkontakten är något vi strävar efter att upprätthålla. Vi finns på en begränsad marknad. Går det inte bra för bygden kommer det inte att gå bra för oss. Så vi engagerar oss i Sunne och är väldigt generösa med sponsring och värnar om att orten ska må bra, säger Urban som fortsätter:

– Vattenlandet är ett exempel, som kanske inte gett något ekonomiskt tillbaka till banken, men det har gjort mycket för Sunne i stort.

Femte oktober är den officiella födelsedagen och det är ett klimatsmart inslag för kunderna när banken fyller år.

– Vi har firat under veckan med tårta, ballonger och under torsdagen kommer miljögruppen att uppmärksamma firandet genom att dela ut 160 LED-lampor. Sen har vi en teckningstävling för barnen på temat ”banken i framtiden”, säger Urban Rohdin.

Fantasin sätter gränserna

I tävlingen får barnen fantisera om hur banken kommer att se ut om ytterligare 160 år. Teckningarna kommer sedan att visas i banklokalen under hösten.

Enklare för folk i Fryksdalen att spara pengar och att vinsten skulle stanna hemma på orten. Det var målet när sockenstämman i Sunne fattade beslutet om att starta en sparbank 1855.

– Räntevinsten kommer fortfarande orten till godo. Vi gör fortfarande samma arbete som vi gjorde för 160 år sedan. Vi finns ju bara här i Fryksdalen och Klarälvsdalen och vi värnar om att fortsätta på den inslagna vägen, säger Urban Rohdin, ställföreträdande VD.

Hur har er kurva sett ut under de 160 år ni funnits?

– Vi har varit stabila och det grundar sig i modiga och kloka beslut. 1968 kom något som heter ADB, ett datasystem, som skulle innebära massarbetslöshet. Det fanns en massa sparbanker i Värmland och ett beslut skulle fattas om att bli en länsbank. Några kloka människor här och i Arvika bestämde sig för att vi inte skulle haka på där utan försöka själva. Ett betydande år och beslut, som i dag visar sig vara det rätta.

Behåller kunderna

Under åren har banken stadigt växt, fast invånarna lämnar Sunne. Men med teknikens utveckling är det inte längre ett måste att ha sin bank runt hörnet.

– Vår verksamhet har aldrig varit så stor som den är nu. Vi har ungefär 17 000 privatkunder och det bor 13 5000 i Sunne. Även om du flyttar härifrån kan du fortfarande ha en relation med oss med den tekniken som finns i dag.

Hur ser du på framtiden? Kan banken existera ytterligare i 160 år?

– Det är en hisnande tanke, men vi kommer att finnas över en överskådligframtid, det är jag säker på. Sen är det svårt att spekulera i vad som väntar. Vi står på en värdegrund där vi tänker årsvis framåt i tiden istället för bara någon månad.

Bankernas hantering av sedlar och mynt har varit en omdebatterad fråga de senaste åren. Har ni kontanthantering?

– Ja självklart, vi är ju en bank? Våra kunder ska ha tillgång till ett fullservicekontor och vi är faktiskt den enda banken som har huvudkontor i Sunne. Vi är ingenting ute i världen, men väldigt stora i Sunne.

Utökade verksamheten

– Ett annat viktigt år är 2012 när vi etablerade oss i Sysslebäck när bankerna där försvann. Kundkontakten är något vi strävar efter att upprätthålla. Vi finns på en begränsad marknad. Går det inte bra för bygden kommer det inte att gå bra för oss. Så vi engagerar oss i Sunne och är väldigt generösa med sponsring och värnar om att orten ska må bra, säger Urban som fortsätter:

– Vattenlandet är ett exempel, som kanske inte gett något ekonomiskt tillbaka till banken, men det har gjort mycket för Sunne i stort.

Femte oktober är den officiella födelsedagen och det är ett klimatsmart inslag för kunderna när banken fyller år.

– Vi har firat under veckan med tårta, ballonger och under torsdagen kommer miljögruppen att uppmärksamma firandet genom att dela ut 160 LED-lampor. Sen har vi en teckningstävling för barnen på temat ”banken i framtiden”, säger Urban Rohdin.

Fantasin sätter gränserna

I tävlingen får barnen fantisera om hur banken kommer att se ut om ytterligare 160 år. Teckningarna kommer sedan att visas i banklokalen under hösten.

  • Robert Nilsson