2016-09-26 20:11

2016-09-26 20:12

Biblioteket blev en frizon för krigsspel

SUNNE: Sunne bibliotek inför åldersgräns på datorerna och organiserar spelkvällar

Barn i mellanstadieåldern spelade våldsamma krigsspel i timmar på Sunne bibliotek. Nu får ingen under 13 år använda datorerna längre. Som plåster på såren införs organiserade spelkvällar – utan våldsamma inslag – för barnen.

Det var i somras som problemet på Sunne bibliotek eskalerade. Personal och biblioteksbesökare reagerade på att barn satt i timmar vid datorerna och ”sköt ihjäl människor”.

Vill inte vara frizon

– Många barn kom just för att spela våldsamma krigsspel på datorerna. Vi vill inte vara en frizon för dem. Att spärra av datorerna från spel är svårt. Därför införde vi en åldersgräns från 13 år på våra datorer, säger Erik Öhrn, som är verksamhetsansvarig bibliotekarie.

Kollektiv bestraffning?

– Är det någon under 13 år som vill söka information för ett skolarbete till exempel så gör vi undantag från regeln. Vi tillhandahåller fri information, det är en demokratisk rättighet för alla, säger Erik Öhrn.

Organiserar spelkvällar

Problemet är att det inte finns resurser att övervaka vad alla barn gör vid datorerna.

– Vi har ingen fritidsledarroll. Barnen har i stället möjlighet att spela på fritidsgården Bubblan, säger Erik Öhrn.

¨Han påpekar att ansvaret egentligen ligger hos föräldrarna.

Sunne bibliotek vill lösa problemet på ett konstruktivt sätt.

– Det finns uppenbart ett stort intresse för spel bland barnen. Därför planerar vi att införa en organiserad spelkväll en gång i veckan, där barn och unga får utlopp för sitt spelande, fast under kontrollerade former, säger Erik Öhrn.

Tanken är att bibliotekets spelkvällar rullar i gång i oktober månad.

Alternativ till krigsspel

Barnen kommer inte att få välja fritt vad de vill spela. Spel med våldsamma inslag är förbjudna.

– Istället för Counter-Strike kan barnen till exempel spela Minecraft. Det senare är barnvänligt och betydligt mer kreativt och utvecklande. Vi funderar även på att fixa kvällar om brädspel, rollspel och Pokémon go.

Det var i somras som problemet på Sunne bibliotek eskalerade. Personal och biblioteksbesökare reagerade på att barn satt i timmar vid datorerna och ”sköt ihjäl människor”.

Vill inte vara frizon

– Många barn kom just för att spela våldsamma krigsspel på datorerna. Vi vill inte vara en frizon för dem. Att spärra av datorerna från spel är svårt. Därför införde vi en åldersgräns från 13 år på våra datorer, säger Erik Öhrn, som är verksamhetsansvarig bibliotekarie.

Kollektiv bestraffning?

– Är det någon under 13 år som vill söka information för ett skolarbete till exempel så gör vi undantag från regeln. Vi tillhandahåller fri information, det är en demokratisk rättighet för alla, säger Erik Öhrn.

Organiserar spelkvällar

Problemet är att det inte finns resurser att övervaka vad alla barn gör vid datorerna.

– Vi har ingen fritidsledarroll. Barnen har i stället möjlighet att spela på fritidsgården Bubblan, säger Erik Öhrn.

¨Han påpekar att ansvaret egentligen ligger hos föräldrarna.

Sunne bibliotek vill lösa problemet på ett konstruktivt sätt.

– Det finns uppenbart ett stort intresse för spel bland barnen. Därför planerar vi att införa en organiserad spelkväll en gång i veckan, där barn och unga får utlopp för sitt spelande, fast under kontrollerade former, säger Erik Öhrn.

Tanken är att bibliotekets spelkvällar rullar i gång i oktober månad.

Alternativ till krigsspel

Barnen kommer inte att få välja fritt vad de vill spela. Spel med våldsamma inslag är förbjudna.

– Istället för Counter-Strike kan barnen till exempel spela Minecraft. Det senare är barnvänligt och betydligt mer kreativt och utvecklande. Vi funderar även på att fixa kvällar om brädspel, rollspel och Pokémon go.