2016-09-23 08:27

2016-09-23 08:27

"Det viktigaste vi har"

SUNNE: Bästa företagsklimatet i Värmland och 31:a i Sverige

För sjunde året i rad har Sunne blivit utsedd till den värmländska kommun med bäst företagsklimat. Kommunen placerar sig också på en imponerande 31:a plats i landet. Nyckeln till framgången? Livskvalité och en rejäl skopa sunt bondförnuft.

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en rankning av det lokala företagsklimatet i varje kommun. Rankningen består av två tredjedelar svarsenkät till de lokala företagarna och en tredjedel av statistik från SCB och UC.

Företagarna betygsätter bland annat kommunens attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, service till företagen samt tillgången på arbetskraft med relevant kompetens. I Sunne fick 200 företagare frågan och 111 svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 65 procent – betydligt högre än riksgenomsnittet på 48 procent. Resultatet blev en 31:a plats i landet och etta i Värmland, följt av Grums och Munkfors.

– Grums ligger 44:a i landet, så det är ett ganska stort hopp mellan oss. På riksplanet har vi tappat fyra placeringar från fjolåret, säger Kristina Lundberg, näringslivsutvecklare.

God infrastruktur och kompetens

Tappet tror hon och kommunstyrelsen ordförande Gunilla Ingemyr beror till viss del på den snåriga politiska situation som kommunen varit i det senaste året. I enkätsvaren framgår det att rankningen backat mest på kommunpolitikers attityder och konkurrens från kommunens verksamheter, men ökat mest på medarbetare med rätt kompetens och vägnät, tåg- och flygförbindelser. Kommunen tar med sig enkätsvaren och jobbar för att rankas ännu högre nästa år.

– Till exempel har ju campingen sålts, och kommunen konkurrerar därför inte längre med campingföretagarna. Självklart hoppas jag på att politiken kommer att vara stabilare framöver, även om vi fortfarande är ett minoritetsstyre, säger Gunilla Ingemyr.

Serviceorgan

Oavsett om man som företagare är nyetablerad i Sunne eller vill expandera, måste kommunen vara attraktiv att bo i för att man ska locka den kompetens som behövs.

– Resten av livet, med bostad, skola och fritid, ska också fungera väl. Företagsamhet är det viktigaste vi har, och för att det ska fungera ska kommunen vara ett serviceorgan, säger Gunilla Ingemyr.

Nära resurser

Hur bra företagsklimat en kommun får handlar även om attityden hos företagarna själva. Varje år finns ett Sunneföretag med i presentationen för företagsrankningen. I år blev det GMA. Vd:n Lasse Eriksson har själv bara positiva saker att säga om företagsklimatet.

– Vi får alltid bra bemötande och snabb service när vi behöver något, vilket gör att vi känner oss viktiga. Och det finns en samarbetsanda i Sunne som är otrolig; man har alltid det man behöver alldeles i närheten. Det gäller att det inte finns några ”bromsklossar”, utan att alla är engagerade.

Sunt bondförnuft

Det här med att man blir starkare av att samarbeta, att det ska vara lätt att bo i kommunen och finnas personal med rätt kompetens kan ju tyckas låta som ganska självklara saker. Varför just Sunne lyckas bättre än de flesta tror de kommer ur gammalt sunt bondförnuft.

– Det finns en anda i Sunne som är ”anti-jante”. Jag tror att det har sin grund i att det är ett gammalt bondesamhälle, där alla måste hjälpas åt för att allt ska fungera. Att man inte ser varandra som konkurrenter utan som komplement, säger Gunilla Ingemyr.

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en rankning av det lokala företagsklimatet i varje kommun. Rankningen består av två tredjedelar svarsenkät till de lokala företagarna och en tredjedel av statistik från SCB och UC.

Företagarna betygsätter bland annat kommunens attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, service till företagen samt tillgången på arbetskraft med relevant kompetens. I Sunne fick 200 företagare frågan och 111 svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 65 procent – betydligt högre än riksgenomsnittet på 48 procent. Resultatet blev en 31:a plats i landet och etta i Värmland, följt av Grums och Munkfors.

– Grums ligger 44:a i landet, så det är ett ganska stort hopp mellan oss. På riksplanet har vi tappat fyra placeringar från fjolåret, säger Kristina Lundberg, näringslivsutvecklare.

God infrastruktur och kompetens

Tappet tror hon och kommunstyrelsen ordförande Gunilla Ingemyr beror till viss del på den snåriga politiska situation som kommunen varit i det senaste året. I enkätsvaren framgår det att rankningen backat mest på kommunpolitikers attityder och konkurrens från kommunens verksamheter, men ökat mest på medarbetare med rätt kompetens och vägnät, tåg- och flygförbindelser. Kommunen tar med sig enkätsvaren och jobbar för att rankas ännu högre nästa år.

– Till exempel har ju campingen sålts, och kommunen konkurrerar därför inte längre med campingföretagarna. Självklart hoppas jag på att politiken kommer att vara stabilare framöver, även om vi fortfarande är ett minoritetsstyre, säger Gunilla Ingemyr.

Serviceorgan

Oavsett om man som företagare är nyetablerad i Sunne eller vill expandera, måste kommunen vara attraktiv att bo i för att man ska locka den kompetens som behövs.

– Resten av livet, med bostad, skola och fritid, ska också fungera väl. Företagsamhet är det viktigaste vi har, och för att det ska fungera ska kommunen vara ett serviceorgan, säger Gunilla Ingemyr.

Nära resurser

Hur bra företagsklimat en kommun får handlar även om attityden hos företagarna själva. Varje år finns ett Sunneföretag med i presentationen för företagsrankningen. I år blev det GMA. Vd:n Lasse Eriksson har själv bara positiva saker att säga om företagsklimatet.

– Vi får alltid bra bemötande och snabb service när vi behöver något, vilket gör att vi känner oss viktiga. Och det finns en samarbetsanda i Sunne som är otrolig; man har alltid det man behöver alldeles i närheten. Det gäller att det inte finns några ”bromsklossar”, utan att alla är engagerade.

Sunt bondförnuft

Det här med att man blir starkare av att samarbeta, att det ska vara lätt att bo i kommunen och finnas personal med rätt kompetens kan ju tyckas låta som ganska självklara saker. Varför just Sunne lyckas bättre än de flesta tror de kommer ur gammalt sunt bondförnuft.

– Det finns en anda i Sunne som är ”anti-jante”. Jag tror att det har sin grund i att det är ett gammalt bondesamhälle, där alla måste hjälpas åt för att allt ska fungera. Att man inte ser varandra som konkurrenter utan som komplement, säger Gunilla Ingemyr.