2016-09-20 11:05

2016-09-20 11:05

Väjer varken för mörker eller det som är ovant

SUNNE: Martin Skogli ställer ut på Café Megafon

Martin Skogli är en konstnär som inte väjer för det som känns lite ovant. Snarare tvärtom. Bland annat tog han steget och lämnade Stockholm för lilla Bäckalund.
– Jag trivs bättre i skogen än i tunnelbanan. Och för skapandet är det riktigt bra, säger han.

I fredags var det vernissage för Martin Skoglis utställning på Café Megafon i Sunne med mestadels runda verk som syns bra i mörker och med fördel kan ses i 3D.

– Jag använder akryl, olja, tusch och makramé. Många av målningarna är lite mandalainspirerade. Jag vill fånga ett djup i mina bilder och då kommer UV-färg och 3D in på ett naturligt sätt. Man kan kalla det psykedelisk surrealism. Några inspirationskällor är Salvador Dali och Alex Grey, berättar Martin som ”alltid” målat.

– Jag var rätt aktiv som barn och när jag målade höll jag mig lugn. Det var väl så det började.

Två händelser har påverkat hans konst extra mycket.

– När jag reste i Brasilien började jag teckna en hel del. Det lade grunden till det jag gör i dag.

Den andra som hände var att hans bäste vän gick bort.

– Då började jag måla riktigt mycket. Det blev som terapi och en del av bilderna här har tillkommit som en bearbetning av sorgen. För mig förstärker bilderna ett hopp om att ses igen.

Ganska nyligen gick Martin i konstskola i Stockholm och efter det för cirka ett år sedan, lämnade han Stockholm och flyttade till Bäckalund. Där byggde han en ateljé och är nu i färd med nästa projekt.

– Vi har ett uthus som jag gör om till konstlada. Där vill jag ha en permanent utställning och bjuda in andra konstnärer.

Nu väntar en kreativ period.

– Jag ska skapa i vinter. Jag inspireras av mörkret och lugnet i skogen, säger Martin Skogli som i väntan på egen konstlada visar sina verk i Sunne. Något som Cecilia Ramström på Café Megafon glädjer sig åt.

– Jag gillar Martins konst jättemycket så det är roligt att fler får se hans verk.

Utställningen pågår till och med den 28 oktober.

I fredags var det vernissage för Martin Skoglis utställning på Café Megafon i Sunne med mestadels runda verk som syns bra i mörker och med fördel kan ses i 3D.

– Jag använder akryl, olja, tusch och makramé. Många av målningarna är lite mandalainspirerade. Jag vill fånga ett djup i mina bilder och då kommer UV-färg och 3D in på ett naturligt sätt. Man kan kalla det psykedelisk surrealism. Några inspirationskällor är Salvador Dali och Alex Grey, berättar Martin som ”alltid” målat.

– Jag var rätt aktiv som barn och när jag målade höll jag mig lugn. Det var väl så det började.

Två händelser har påverkat hans konst extra mycket.

– När jag reste i Brasilien började jag teckna en hel del. Det lade grunden till det jag gör i dag.

Den andra som hände var att hans bäste vän gick bort.

– Då började jag måla riktigt mycket. Det blev som terapi och en del av bilderna här har tillkommit som en bearbetning av sorgen. För mig förstärker bilderna ett hopp om att ses igen.

Ganska nyligen gick Martin i konstskola i Stockholm och efter det för cirka ett år sedan, lämnade han Stockholm och flyttade till Bäckalund. Där byggde han en ateljé och är nu i färd med nästa projekt.

– Vi har ett uthus som jag gör om till konstlada. Där vill jag ha en permanent utställning och bjuda in andra konstnärer.

Nu väntar en kreativ period.

– Jag ska skapa i vinter. Jag inspireras av mörkret och lugnet i skogen, säger Martin Skogli som i väntan på egen konstlada visar sina verk i Sunne. Något som Cecilia Ramström på Café Megafon glädjer sig åt.

– Jag gillar Martins konst jättemycket så det är roligt att fler får se hans verk.

Utställningen pågår till och med den 28 oktober.