2016-09-08 09:42

2016-09-08 09:42

En dag för att testa tillgängligheten

SUNNE: "Det gäller att ha bra kompetens redan från början"

Under tisdagen hade Sunne kommun en tillgänglighetsdag, där bland annat Gunilla Ingemyr (C) testade att ta sig fram i centrum med rullstol.

Dagen är till för att se vad som kan bli bättre i Sunne vad gäller tillgänglighet. Före detta handikappskonsulenten Kenneth Henningsson delade med sig av sina erfarenheter och politikerna gick en prova-på bana där de fick testa att ta sig fram med rullstol, rullator och försämrad syn.

Att sätta fingret på vad som är ett problem i tillgängligheten är en fråga som kan vara invecklad.

– Det beror på vilken typ av funktionshinder du har. Begreppet tillgänglighet är väldigt brett, för många tänker bara på den fysiska tillgängligheten, men det finns väldigt många funktionshinder som ingår i begreppet. Vi har problem med gator som inte ligger i nivå med affärsentréer, det är ett svårt problem som vi inte har löst. Man blir aldrig klar, det finns väldigt mycket att göra, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Ingemyr (C) som fortsätter:

– En lösning för ett funktionshinder kan vara ett hinder för ett annat. Det gäller att vara öppen och ta in information från alla parter för att inte göra en lösning som blir ett hinder för någon annan.

Att det finns många funktionshinder är något som partierna måste vara uppmärksamma på enligt Gunilla.

– Det handlar också om demokrati, exempelvis vid ett val. Kan människor få tillgång till partiets valprogram. Har vi skrivit dem på lättläst svenska? Finns det så man kan få det uppläst? Finns det i punktskrift? Det är otroligt brett och man måste tänka efter vad som ingår.

Att rätt kompetens finns vid en nybyggnation är kanske den viktigaste aspekten för att förhindra framtida problem.

– Någonstans handlar det om att människor ska tänka rätt från början. Ställa frågan om kunskapen finns där och bygga rätt från start, då blir det inte så stora kostnader i slutändan. Vi måste ha en tydlighet från oss politiker när ett beslut ska fattas.

Hur upplevde du att ta dig fram i rullstol?

– Att man ska vara väldigt glad så länge man inte behöver vara rullstolsburen. Samtidigt ger det ingen bild av att vara rullstolsburen i 30 minuter. Men det är bra att försöka sätta sig in i situationer och se hur det kan bli bättre.

Ta lärdom av andra

Något som är viktigt enligt Gunilla Ingemyr är att se hur andra länder hanterar tillgänglighet.

– När jag är ute och reser ser jag att vi kanske inte ligger så långt fram som vi tror. Det gäller att inte vara nöjd och istället se framåt för att göra det bättre hela tiden.

Dagen är till för att se vad som kan bli bättre i Sunne vad gäller tillgänglighet. Före detta handikappskonsulenten Kenneth Henningsson delade med sig av sina erfarenheter och politikerna gick en prova-på bana där de fick testa att ta sig fram med rullstol, rullator och försämrad syn.

Att sätta fingret på vad som är ett problem i tillgängligheten är en fråga som kan vara invecklad.

– Det beror på vilken typ av funktionshinder du har. Begreppet tillgänglighet är väldigt brett, för många tänker bara på den fysiska tillgängligheten, men det finns väldigt många funktionshinder som ingår i begreppet. Vi har problem med gator som inte ligger i nivå med affärsentréer, det är ett svårt problem som vi inte har löst. Man blir aldrig klar, det finns väldigt mycket att göra, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Ingemyr (C) som fortsätter:

– En lösning för ett funktionshinder kan vara ett hinder för ett annat. Det gäller att vara öppen och ta in information från alla parter för att inte göra en lösning som blir ett hinder för någon annan.

Att det finns många funktionshinder är något som partierna måste vara uppmärksamma på enligt Gunilla.

– Det handlar också om demokrati, exempelvis vid ett val. Kan människor få tillgång till partiets valprogram. Har vi skrivit dem på lättläst svenska? Finns det så man kan få det uppläst? Finns det i punktskrift? Det är otroligt brett och man måste tänka efter vad som ingår.

Att rätt kompetens finns vid en nybyggnation är kanske den viktigaste aspekten för att förhindra framtida problem.

– Någonstans handlar det om att människor ska tänka rätt från början. Ställa frågan om kunskapen finns där och bygga rätt från start, då blir det inte så stora kostnader i slutändan. Vi måste ha en tydlighet från oss politiker när ett beslut ska fattas.

Hur upplevde du att ta dig fram i rullstol?

– Att man ska vara väldigt glad så länge man inte behöver vara rullstolsburen. Samtidigt ger det ingen bild av att vara rullstolsburen i 30 minuter. Men det är bra att försöka sätta sig in i situationer och se hur det kan bli bättre.

Ta lärdom av andra

Något som är viktigt enligt Gunilla Ingemyr är att se hur andra länder hanterar tillgänglighet.

– När jag är ute och reser ser jag att vi kanske inte ligger så långt fram som vi tror. Det gäller att inte vara nöjd och istället se framåt för att göra det bättre hela tiden.

  • Robert Nilsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.