2016-09-07 16:47

2016-09-08 19:23

Kvarngatan ska kläs i ny kostym

SUNNE: Sunne kommun vill göra central gata mer attraktiv och lättillgänglig

Ny markläggning, eleganta lyktstolpar, en trädallé – och betydligt enklare för cyklister och fotgängare, med eller utan handikapp, att ta sig fram. Kvarngatan i Sunne står inför en rejäl omvandling.

I tisdagens tidning skrev NWT om konkursade butiken Mug som slår igen för gott på Kvarngatan i Sunne. Kommunen rullar inte tummarna kring den omdebatterade gatans framtid. Nu börjar det hända något konkret. Med start på måndagen tas ett detaljerat förslag fram, med hjälp av Wermlands Infrakonsult AB i Karlstad.

– Vi ska ha en detaljprojektering med prislapp klar senast vid årsskiftet, säger Mikael Persson, planhandläggare på Sunne kommun.

Får ett lyft

En hel del skisser har redan gjorts.

– Kvarngatan behöver ny markläggning. Tanken är att trafikslagen fotgängare och cyklister ska skiljas åt och att det blir ett ledstråk för alla med synnedsättning. Dessutom vill vi ge Kvarngatan ett lyft med nya lyktstolpar och en trädallé, säger Mikael Persson.

Under kommunens tillgänglighetsdag på tisdagen framkom att rullstolsburna väntar på att Kvarngatan ska höjas, i stället för ramper utanför butikerna. Men just det önskemålet får kalla handen:

– Det är inte aktuellt från kommunens sida. Vi mäktar inte med en sådan kostnad, säger Mikael Persson.

Handeln ökar

En del butiker gapar tomma i centrum, men detaljhandeln i stort har ökat:

– Det kom siffror förra veckan om handelsutvecklingen för 2015. Den visar att detaljhandeln ökar i Sunne även om ökningen inte är lika stor som 2014, säger Kristina Lundberg, näringslivsutvecklare på Sunne kommun.

– Vi hade en omsättningsökning med ungefär 20 procent senaste bokslutsåret, säger butiksägaren Lena Schullström.

I tisdagens tidning skrev NWT om konkursade butiken Mug som slår igen för gott på Kvarngatan i Sunne. Kommunen rullar inte tummarna kring den omdebatterade gatans framtid. Nu börjar det hända något konkret. Med start på måndagen tas ett detaljerat förslag fram, med hjälp av Wermlands Infrakonsult AB i Karlstad.

– Vi ska ha en detaljprojektering med prislapp klar senast vid årsskiftet, säger Mikael Persson, planhandläggare på Sunne kommun.

Får ett lyft

En hel del skisser har redan gjorts.

– Kvarngatan behöver ny markläggning. Tanken är att trafikslagen fotgängare och cyklister ska skiljas åt och att det blir ett ledstråk för alla med synnedsättning. Dessutom vill vi ge Kvarngatan ett lyft med nya lyktstolpar och en trädallé, säger Mikael Persson.

Under kommunens tillgänglighetsdag på tisdagen framkom att rullstolsburna väntar på att Kvarngatan ska höjas, i stället för ramper utanför butikerna. Men just det önskemålet får kalla handen:

– Det är inte aktuellt från kommunens sida. Vi mäktar inte med en sådan kostnad, säger Mikael Persson.

Handeln ökar

En del butiker gapar tomma i centrum, men detaljhandeln i stort har ökat:

– Det kom siffror förra veckan om handelsutvecklingen för 2015. Den visar att detaljhandeln ökar i Sunne även om ökningen inte är lika stor som 2014, säger Kristina Lundberg, näringslivsutvecklare på Sunne kommun.

– Vi hade en omsättningsökning med ungefär 20 procent senaste bokslutsåret, säger butiksägaren Lena Schullström.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.