2016-08-02 09:55

2016-08-02 09:55

Från affär till fritidshus

SÖDRA ÅS: Lanthandeln Hagestam

I år är det sjuttio år sedan den nedlagda lanthandeln Hagestam i Södra Ås i Östra Ämtervik blev fritidsbostad. Här kommer en liten historik.

Josef Danielsson, som ägde Ås kvarn, startade lanthandeln i Södra Ås 1925. I början av 1930-talet övertogs lanthandeln av Nils Persson. Affären gick bra, med stor omsättning. Det ville Carl Hagestam i Södra Ås ta del av och 1934 byggde han en egen lanthandel på andra sidan vägen, mittemot den befintliga lanthandeln. Det gick nu sämre för Persson och 1937 sålde han lanthandeln till Torvald Nilsson, bror till Erik Nilsson som övertog lanthandeln i Prästbol 1948 och som drevs vidare av sonen Bosse. Det gick dåligt under krigsåren och 1943 köpte Thorvald Nilsson Hagestams lanthandel för att slippa konkurrens.

Folk hade bilar...

Lanthandeln blev lagerlokal och 1946 köpte jag fd Hagestams lanthandel för att göra om till fritidsbostad. Thorvald Nilsson fortsatte till 1948. Det blev nya ägare. Ett tag var det Konsum, men 1980 tog tiden för lanthandeln slut. Folk hade bilar och åkte istället in till Sunne för att handla. Huset är i dag bostadshus.

Det höga innertaket i fd Hagestams lanthandel hade prylar hängande i taket. Vi sänkte hela taket till normalhöjd. På det sättet blev vinden övervåning. På söderväggen satte vi in ett perspektivfönster. Då blev det utsikt över landskapet. Undervåningen blev med ett stort vardagsrum, kök och bad. Vindsvåningen blev två sovrum och stor garderob.

Väggarna blev fyllda med konst och en stor bokhylla. Så var det alla fotografierna. Som hobbyfotograf hade jag fotografier i storformat från egna fotoutställningar liggande i en stor hög, som bara väntade på att bli sedda.

Foto i taket

När väggarna inte räckte till, var enda platsen taket. Vi började sätta upp de största och mest intressanta fotografierna. Motiv från storstäder i hela världen från mina resor. Grannar och besökande kom, tittade och förvånades. I dagens inredning är alla tak en tom yta, en härlig yta för dekoration. Man har tapeter på väggarna. Varför inte tapetsera taket med härliga fotografier? Det finns många tekniska sätt att göra det på, men det är en annan historia.

Josef Danielsson, som ägde Ås kvarn, startade lanthandeln i Södra Ås 1925. I början av 1930-talet övertogs lanthandeln av Nils Persson. Affären gick bra, med stor omsättning. Det ville Carl Hagestam i Södra Ås ta del av och 1934 byggde han en egen lanthandel på andra sidan vägen, mittemot den befintliga lanthandeln. Det gick nu sämre för Persson och 1937 sålde han lanthandeln till Torvald Nilsson, bror till Erik Nilsson som övertog lanthandeln i Prästbol 1948 och som drevs vidare av sonen Bosse. Det gick dåligt under krigsåren och 1943 köpte Thorvald Nilsson Hagestams lanthandel för att slippa konkurrens.

Folk hade bilar...

Lanthandeln blev lagerlokal och 1946 köpte jag fd Hagestams lanthandel för att göra om till fritidsbostad. Thorvald Nilsson fortsatte till 1948. Det blev nya ägare. Ett tag var det Konsum, men 1980 tog tiden för lanthandeln slut. Folk hade bilar och åkte istället in till Sunne för att handla. Huset är i dag bostadshus.

Det höga innertaket i fd Hagestams lanthandel hade prylar hängande i taket. Vi sänkte hela taket till normalhöjd. På det sättet blev vinden övervåning. På söderväggen satte vi in ett perspektivfönster. Då blev det utsikt över landskapet. Undervåningen blev med ett stort vardagsrum, kök och bad. Vindsvåningen blev två sovrum och stor garderob.

Väggarna blev fyllda med konst och en stor bokhylla. Så var det alla fotografierna. Som hobbyfotograf hade jag fotografier i storformat från egna fotoutställningar liggande i en stor hög, som bara väntade på att bli sedda.

Foto i taket

När väggarna inte räckte till, var enda platsen taket. Vi började sätta upp de största och mest intressanta fotografierna. Motiv från storstäder i hela världen från mina resor. Grannar och besökande kom, tittade och förvånades. I dagens inredning är alla tak en tom yta, en härlig yta för dekoration. Man har tapeter på väggarna. Varför inte tapetsera taket med härliga fotografier? Det finns många tekniska sätt att göra det på, men det är en annan historia.

  • Alf Folmer