2016-07-19 08:24

2016-07-19 09:32

Ett renoveringsarbete inte långt från himlen

SUNNE: Tre ton målarkalk går åt till ny fasad

Renoveringen av kyrkan i Sunne ger ny färg på väggar och tak. Arbetarna klättrar i byggställningar och tak för att friska upp kyrkans utseende. Det gäller att inte trampa snett i stegen mot himlen.

I april började förberedelserna inför renoveringen av Sunne kyrka. Totalt tog det två månader att resa ställningarna runt hela kyrkan, och nu är arbetet med målning och byte av takplattor i gång. Ställningarna gör det även möjligt att kontrollera skrymslen och vrår som inte går att se nerifån marken.

– Nu vill vi göra det på riktigt och ta med alla saker som måste göras. Det är saker som man stöter på under tiden och vi passar på nu när vi har ställningarna, säger Jennie Nilsson som är fasighetschef.

Ett kulturarv

Att det kan dyka upp lite oförutsägbara kostnader innebär att slutkostnaden för renoveringen är svårt att fastslå men det blir en totalkostnad på cirka fyra miljoner kronor. Bara ställningarna i sig gick på en miljon kronor. Kostnaderna för renoveringen finansieras till stor del av statliga medel.

– Staten har ganska generösa stöd eftersom det som ett kulturarv och inte bara som en kyrka. Det är en lång process och man måste söka minst i två år i förväg. Det är inte hundra hur mycket vi får men hoppas på 75 procent av kostnaderna, säger Jennie.

Handarbete

Åskledare och värmekablar ses över, men framför allt är det målning och byte av kopparplattor som renoveringen omfattar. Plåtslagarna klättrar på taket med hjälp av sele och målarna förfinar hela fasaden.

– Det är tre ton målarkalk som ska blandas med vatten, sen får vi se om det räcker, säger Kevin Björklund.

Målarna tar inga genvägar i renoveringen, allt görs för hand. Målarhinkarna hissas upp en efter en och hela kyrkan målas för hand med pensel, i två omgångar. Den grova putsen gör inte penseldragen lättare.

– Man måste orka ta i lite annars klarar man inte av det, men det går ganska bra än så länge, säger Sebastian Hammarström.

I april började förberedelserna inför renoveringen av Sunne kyrka. Totalt tog det två månader att resa ställningarna runt hela kyrkan, och nu är arbetet med målning och byte av takplattor i gång. Ställningarna gör det även möjligt att kontrollera skrymslen och vrår som inte går att se nerifån marken.

– Nu vill vi göra det på riktigt och ta med alla saker som måste göras. Det är saker som man stöter på under tiden och vi passar på nu när vi har ställningarna, säger Jennie Nilsson som är fasighetschef.

Ett kulturarv

Att det kan dyka upp lite oförutsägbara kostnader innebär att slutkostnaden för renoveringen är svårt att fastslå men det blir en totalkostnad på cirka fyra miljoner kronor. Bara ställningarna i sig gick på en miljon kronor. Kostnaderna för renoveringen finansieras till stor del av statliga medel.

– Staten har ganska generösa stöd eftersom det som ett kulturarv och inte bara som en kyrka. Det är en lång process och man måste söka minst i två år i förväg. Det är inte hundra hur mycket vi får men hoppas på 75 procent av kostnaderna, säger Jennie.

Handarbete

Åskledare och värmekablar ses över, men framför allt är det målning och byte av kopparplattor som renoveringen omfattar. Plåtslagarna klättrar på taket med hjälp av sele och målarna förfinar hela fasaden.

– Det är tre ton målarkalk som ska blandas med vatten, sen får vi se om det räcker, säger Kevin Björklund.

Målarna tar inga genvägar i renoveringen, allt görs för hand. Målarhinkarna hissas upp en efter en och hela kyrkan målas för hand med pensel, i två omgångar. Den grova putsen gör inte penseldragen lättare.

– Man måste orka ta i lite annars klarar man inte av det, men det går ganska bra än så länge, säger Sebastian Hammarström.

  • Ola Håkansson