2016-07-15 08:44

2016-07-15 08:44

Slöjdkvarn för en vecka

BÄCKALUND: "Att väva är rogivande"

Kvarnen i Bäckalund väcks till liv under hantverksveckan. Fram till på söndag fylls de gamla lokalerna med hantverk, antikviteter och hemlagat.
– Det är något jag ser fram emot, säger Karin Lundblad som äger kvarnen.

Den gamla kvarnen i Bäckalund slutade mala mjöl för snart 30 år sedan. 1987 avslutades verksamheten men lokalerna är fortfarande en plats för hantverk. Arbetet med kvarnstenar har bytts ut mot kreationer av värmländska hantverkare. Men kvarnen fylls inte bara med hemslöjd under veckan.

– Vi blandar hantverk och nya saker med antikviteter. Jag tror på den mixen, säger Karin Lundblad.

Semestertider

Under övriga delen av året står kvarnen tom, men den väcks till liv då hantverksveckan drar i gång. Karin ägnar en vecka av sin semester åt att arrangera veckan i Bäckalund. Arrangemanget är förvisso tidskrävande och kräver mycket arbete men det är ingen bortkastad semestervecka enligt Karin.

– Det är roligt att jag kan hålla i gång. Det är ju bara en gång i året, och det är väldigt mysigt det här. Det är något jag ser fram emot, säger Karin.

Utställarna tar med sina saker till kvarnen och Karin hjälper till att sälja. Med trasmattor, svartvinbärssaft, koftor samt en och annan kaffetår får kvarnen besök av både turister och Sunnebor. Utställarna kommer från Sunne och närliggande orter. Doris Green är en värmländsk slöjdare som passar på att ställa ut sina hantverk.

– Att väva är rogivande och jag vill gärna ha något i mina händer. En kan ju inte bara lägga allt på hög. Det är roligt att vara med på mässor, säger Doris.

Den gamla kvarnen i Bäckalund slutade mala mjöl för snart 30 år sedan. 1987 avslutades verksamheten men lokalerna är fortfarande en plats för hantverk. Arbetet med kvarnstenar har bytts ut mot kreationer av värmländska hantverkare. Men kvarnen fylls inte bara med hemslöjd under veckan.

– Vi blandar hantverk och nya saker med antikviteter. Jag tror på den mixen, säger Karin Lundblad.

Semestertider

Under övriga delen av året står kvarnen tom, men den väcks till liv då hantverksveckan drar i gång. Karin ägnar en vecka av sin semester åt att arrangera veckan i Bäckalund. Arrangemanget är förvisso tidskrävande och kräver mycket arbete men det är ingen bortkastad semestervecka enligt Karin.

– Det är roligt att jag kan hålla i gång. Det är ju bara en gång i året, och det är väldigt mysigt det här. Det är något jag ser fram emot, säger Karin.

Utställarna tar med sina saker till kvarnen och Karin hjälper till att sälja. Med trasmattor, svartvinbärssaft, koftor samt en och annan kaffetår får kvarnen besök av både turister och Sunnebor. Utställarna kommer från Sunne och närliggande orter. Doris Green är en värmländsk slöjdare som passar på att ställa ut sina hantverk.

– Att väva är rogivande och jag vill gärna ha något i mina händer. En kan ju inte bara lägga allt på hög. Det är roligt att vara med på mässor, säger Doris.

  • Ola Håkansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.