2016-07-14 11:04

2016-07-14 11:04

200 volontärer bygger Rikets sal i Sunne

SUNNE: "Vi jobbar oavlönat eftersom vi verkligen tror på det vi håller på med"

Under två månader hjälper sammanlagt 200 volontärer från Jehovas vittnen till med att bygga ett Rikets sal i industriområdet vid Gräsmarkskorset.
– Man är bland goa vänner och känner samtidigt att man gör något viktigt, så vi tycker det är härligt, berättar byggledaren Jonatan Nordin.

Ett 200 kvadratmeter stort enplanshus innehållande möteslokal, toalett, kapprum och ett extrarum beräknas stå klart i början av augusti i industriområdet vid Gräsmarkskorset. Snart är fasaden färdig, och man har just börjat måla väggar inomhus.

Det är församlingsmedlemmarna inom Jehovas vittnen som är volontärer, och sättet de bygger sina lokaler på är lite annorlunda mot vad man är van vid. Jonatan Nordin från Askersund började som volontär bredvid sitt ordinarie arbete för cirka tjugo år sedan. För ett och ett halvt år sedan valde han och hustrun Emma att bli volontärer på heltid och de ingår i dag i ett byggteam på åtta personer som reser runt och bor på den ort där de jobbar.

– Vi får mat och logi och ett litet bidrag från församlingen så att vi klarar oss. Här i Sunne hyr vi en liten stuga, men de allra flesta volontärerna bor hemma hos de lokala vittnena, berättar han.

7 000 volontärer

Alla församlingsmedlemmar som vill får vara med och jobba på olika byggprojekt. Man behöver inte vara yrkesman utan lämnar in en ansökan där man berättar vad man kan. Sedan hamnar man i en databas där byggledarna kan söka efter lämplig arbetskraft och fråga om de har möjlighet att hjälpa till.

– Vi har cirka 7 000 namn i databasen, och det är upp till var och en hur mycket de vill jobba. En del stannar ett par dagar, andra ett par veckor eller längre och det finns inga krav på förkunskaper utan alla lär sig under arbetets gång.

Att församlingsmedlemmarna är volontärer är inget nytt inom Jehovas vittnen.

– Allting vi gör, även i vårt missionsarbete, gör vi oavlönat eftersom vi verkligen tror på det vi håller på med. Då vill man gärna hjälpa till, oavsett om det handlar om att berätta för människor om vår tro eller hjälpa till med att bygga ett hus, förklarar Jonatan.

Ingen blir sur

I Sunne ska byggnaden stå klar i början av augusti, och då har totalt cirka 200 personer varit här och hjälpt till på ett eller annat sätt. Det brukar finnas i snitt 25 personer på plats varje vecka.

– Det är många att hålla reda på men är man bara villig att lyssna och följa anvisningar så fungerar det fint, förklarar Jonatan.

Jehovas vittnens byggen finansieras av frivilliga bidrag, hur mycket var och en skänker är konfidentiellt, alla ger vad de har möjlighet till. Församlingen har en enda stor, global kassa vilket betyder att det även kan byggas Rikets salar i fattiga länder.

– Det blir en utjämning av resurserna, förklarar Jonatan.

Semester med jobb

Två av volontärerna var Lena Lundin från Flen och Miriam Dahl från Gudbrandsdalen.

– Jag har varit volontär sedan 1986 eftersom det är så vansinnigt roligt, berättar Lena och Miriam håller med.

– Alla är goa vänner och jobbar bra tillsammans och ingen blir sur om man gör fel, berättar hon.

Av samma skäl har Markus Stenelo från Jönköping valt att bli volontär.

– Alla är trevliga, det är inga sura miner eller prestationskrav. Så det är som semester, fast med jobb, säger han och skrattar.

Ett 200 kvadratmeter stort enplanshus innehållande möteslokal, toalett, kapprum och ett extrarum beräknas stå klart i början av augusti i industriområdet vid Gräsmarkskorset. Snart är fasaden färdig, och man har just börjat måla väggar inomhus.

Det är församlingsmedlemmarna inom Jehovas vittnen som är volontärer, och sättet de bygger sina lokaler på är lite annorlunda mot vad man är van vid. Jonatan Nordin från Askersund började som volontär bredvid sitt ordinarie arbete för cirka tjugo år sedan. För ett och ett halvt år sedan valde han och hustrun Emma att bli volontärer på heltid och de ingår i dag i ett byggteam på åtta personer som reser runt och bor på den ort där de jobbar.

– Vi får mat och logi och ett litet bidrag från församlingen så att vi klarar oss. Här i Sunne hyr vi en liten stuga, men de allra flesta volontärerna bor hemma hos de lokala vittnena, berättar han.

7 000 volontärer

Alla församlingsmedlemmar som vill får vara med och jobba på olika byggprojekt. Man behöver inte vara yrkesman utan lämnar in en ansökan där man berättar vad man kan. Sedan hamnar man i en databas där byggledarna kan söka efter lämplig arbetskraft och fråga om de har möjlighet att hjälpa till.

– Vi har cirka 7 000 namn i databasen, och det är upp till var och en hur mycket de vill jobba. En del stannar ett par dagar, andra ett par veckor eller längre och det finns inga krav på förkunskaper utan alla lär sig under arbetets gång.

Att församlingsmedlemmarna är volontärer är inget nytt inom Jehovas vittnen.

– Allting vi gör, även i vårt missionsarbete, gör vi oavlönat eftersom vi verkligen tror på det vi håller på med. Då vill man gärna hjälpa till, oavsett om det handlar om att berätta för människor om vår tro eller hjälpa till med att bygga ett hus, förklarar Jonatan.

Ingen blir sur

I Sunne ska byggnaden stå klar i början av augusti, och då har totalt cirka 200 personer varit här och hjälpt till på ett eller annat sätt. Det brukar finnas i snitt 25 personer på plats varje vecka.

– Det är många att hålla reda på men är man bara villig att lyssna och följa anvisningar så fungerar det fint, förklarar Jonatan.

Jehovas vittnens byggen finansieras av frivilliga bidrag, hur mycket var och en skänker är konfidentiellt, alla ger vad de har möjlighet till. Församlingen har en enda stor, global kassa vilket betyder att det även kan byggas Rikets salar i fattiga länder.

– Det blir en utjämning av resurserna, förklarar Jonatan.

Semester med jobb

Två av volontärerna var Lena Lundin från Flen och Miriam Dahl från Gudbrandsdalen.

– Jag har varit volontär sedan 1986 eftersom det är så vansinnigt roligt, berättar Lena och Miriam håller med.

– Alla är goa vänner och jobbar bra tillsammans och ingen blir sur om man gör fel, berättar hon.

Av samma skäl har Markus Stenelo från Jönköping valt att bli volontär.

– Alla är trevliga, det är inga sura miner eller prestationskrav. Så det är som semester, fast med jobb, säger han och skrattar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.