2016-06-20 22:54

2016-06-21 06:49

S förlorade – bröt allians

SUNNE: Politiska kartan kan ritas om i Sunne efter att S-budget inte fick gehör i fullmäktige

Nu skakar det under fötterna på den politiska makten i Sunne.
Den borgerliga oppositionens budgetförslag i fullmäktige vann, med stöd av partiet Hela Sunne på måndagskvällen.
– Jag sitter kvar som kommunalråd till augusti, säger Tobias Eriksson (S).

Efter den tunga förlusten i fullmäktige bryter Socialdemokraterna helt med sina före detta allianskamrater.

– Vi säger upp det valtekniska samarbetet med Hela Sunne, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi kommer att kalla partierna till valberedningsmöte 30 juni. Utifrån diskussionerna får vi se vilka konstellationer det blir framöver och vilka poster som ska tillträdas. Vi tar vårt ansvar och fortsätter över sommaren, säger Tobias Eriksson (S).

Vill du sitta kvar som kommunalråd?

– Får jag frågan och har stöd så kan jag tänka mig det, säger Tobias Eriksson (S). Han höll en låg profil under budgetdebatten och fick svidande kritik för det av ledamoten Jan-Evert Rådhström (M):

– Om det vore ett politiskt starkt kommunalråd skulle han inte sitta så tyst. Vi står inför en allvarlig situation, vilket alla partier tar på allvar utom S, som har sina ”Monopol-pengar” som de vill leka med.

”Dra åt svångrem”

”Monopol-pengarna” som Rådhström (M) syftade på är de extra statliga bidragsmiljoner som S förväntar sig att kommunen ska få, men som ännu inte har utlovats.

– De pengarna kan vi inte räkna med. Vi måste ta politiskt ansvar och dra åt svångremmen, sa Gunilla Ingemyr (C).

Flera företrädare från Socialdemokraterna menade att verksamheterna får svårt att klara av det borgerliga, tuffa budgetförslaget. Under kvällen hölls 24 inlägg i budgetdebatten. Förra kommunalrådet Ola Persson (C) tog till orda två gånger.

– Det vi vill se nu är budgetdisciplin, betonade han.

22 mot 15 röster

Centerpartiet, Moderaterna och Liberalernas gemensamma budgetförslag för 2017 och flerårsplan för 2018-2019 vann alltså med stöd av partiet Hela Sunne. Den slutliga striden stod mellan budgetförslagen från Socialdemokraterna och den borgerliga oppositionen. Det borgerliga förslaget klubbades med siffrorna 22 för och 15 mot. SD avstod från att rösta.

Efter den tunga förlusten i fullmäktige bryter Socialdemokraterna helt med sina före detta allianskamrater.

– Vi säger upp det valtekniska samarbetet med Hela Sunne, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi kommer att kalla partierna till valberedningsmöte 30 juni. Utifrån diskussionerna får vi se vilka konstellationer det blir framöver och vilka poster som ska tillträdas. Vi tar vårt ansvar och fortsätter över sommaren, säger Tobias Eriksson (S).

Vill du sitta kvar som kommunalråd?

– Får jag frågan och har stöd så kan jag tänka mig det, säger Tobias Eriksson (S). Han höll en låg profil under budgetdebatten och fick svidande kritik för det av ledamoten Jan-Evert Rådhström (M):

– Om det vore ett politiskt starkt kommunalråd skulle han inte sitta så tyst. Vi står inför en allvarlig situation, vilket alla partier tar på allvar utom S, som har sina ”Monopol-pengar” som de vill leka med.

”Dra åt svångrem”

”Monopol-pengarna” som Rådhström (M) syftade på är de extra statliga bidragsmiljoner som S förväntar sig att kommunen ska få, men som ännu inte har utlovats.

– De pengarna kan vi inte räkna med. Vi måste ta politiskt ansvar och dra åt svångremmen, sa Gunilla Ingemyr (C).

Flera företrädare från Socialdemokraterna menade att verksamheterna får svårt att klara av det borgerliga, tuffa budgetförslaget. Under kvällen hölls 24 inlägg i budgetdebatten. Förra kommunalrådet Ola Persson (C) tog till orda två gånger.

– Det vi vill se nu är budgetdisciplin, betonade han.

22 mot 15 röster

Centerpartiet, Moderaterna och Liberalernas gemensamma budgetförslag för 2017 och flerårsplan för 2018-2019 vann alltså med stöd av partiet Hela Sunne. Den slutliga striden stod mellan budgetförslagen från Socialdemokraterna och den borgerliga oppositionen. Det borgerliga förslaget klubbades med siffrorna 22 för och 15 mot. SD avstod från att rösta.