2016-06-13 17:13

2016-06-13 17:16

"Tossebergsklätten håller världsklass"

STÖPAFORS: Lyckad skejthelg med Sveriges elit

Toppen för skejtare. Ingen som bilat nerför Tossebergsklätten skulle nog komma på tanken att gasa på i 90 kilometer i timmen. Ändå var det precis det deltagarna i downhilltävlingen Ormen gjorde i söndags – stående på en rullande bräda.

Ormen är en del av de svenska mästerskapen i downhill, som är en gren inom tävlingsskateboard. Till skillnad från den mesta annan skateboard i dag, som mest går ut på att göra svindlande tricks, går downhill mer tillbaka till sportens rötter – att helt enkelt åka utför.

Supernöjda

Erik Lundberg, som även grundat Svenska downhillföreningen tillsammans med Adam Persson, vann helgens tävling följd av tvåan Esaja Ekman och trean Mauritz Armfelt. De tre var siste män stående på brädan efter flera rafflande utslagningsåk.

– Jag är stolt över min prestation och supernöjd med hela helgen som evenemang. Jag tror att vi alla var glada och nöjda. Vi hade jättetur med vädret, och Leif Wallin i restaurangen är en legendar som levererade otroligt stort när det gällde maten. Utan honom hade det aldrig gått.

Bäst i Sverige

Både Erik Lundberg och Adam Persson har tidigare vunnit världscupen i downhill och skejtat på många speciella platser runt om i världen. Men inte många ställen står i samma liga som Tossebergsklätten.

– Det här är den bästa backen i Sverige. Det är verkligen ovanligt med en backe som är så hög, har så mycket lutning och svängar och samtidigt är asfalterad, säger Adam.

– Den håller absolut världklass, fyller Erik i.

OS-potential

De flesta av de 31 deltagarna i Ormen kommer härnäst att delta i världscupstävlingen i Lillehammer den 8 juli. Att de kommer att återse Sunne är Erik och Adam säkra på.

– Vi vill gärna komma tillbaka hit för att hålla svenska mästerskapen även nästa år. Vem vet, kanske det även blir OS på Tossebergsklätten i framtiden? säger Erik Lundberg.

Ormen är en del av de svenska mästerskapen i downhill, som är en gren inom tävlingsskateboard. Till skillnad från den mesta annan skateboard i dag, som mest går ut på att göra svindlande tricks, går downhill mer tillbaka till sportens rötter – att helt enkelt åka utför.

Supernöjda

Erik Lundberg, som även grundat Svenska downhillföreningen tillsammans med Adam Persson, vann helgens tävling följd av tvåan Esaja Ekman och trean Mauritz Armfelt. De tre var siste män stående på brädan efter flera rafflande utslagningsåk.

– Jag är stolt över min prestation och supernöjd med hela helgen som evenemang. Jag tror att vi alla var glada och nöjda. Vi hade jättetur med vädret, och Leif Wallin i restaurangen är en legendar som levererade otroligt stort när det gällde maten. Utan honom hade det aldrig gått.

Bäst i Sverige

Både Erik Lundberg och Adam Persson har tidigare vunnit världscupen i downhill och skejtat på många speciella platser runt om i världen. Men inte många ställen står i samma liga som Tossebergsklätten.

– Det här är den bästa backen i Sverige. Det är verkligen ovanligt med en backe som är så hög, har så mycket lutning och svängar och samtidigt är asfalterad, säger Adam.

– Den håller absolut världklass, fyller Erik i.

OS-potential

De flesta av de 31 deltagarna i Ormen kommer härnäst att delta i världscupstävlingen i Lillehammer den 8 juli. Att de kommer att återse Sunne är Erik och Adam säkra på.

– Vi vill gärna komma tillbaka hit för att hålla svenska mästerskapen även nästa år. Vem vet, kanske det även blir OS på Tossebergsklätten i framtiden? säger Erik Lundberg.