2016-05-23 16:58

2016-05-23 16:58

Drar tillbaka bygglovet

"Jag ger mig aldrig"

Avvek från detaljplan. Den 26 april fick Urban Ullenius bygglov för att bygga två flygelbyggnader om totalt tolv lägenheter vid hans bostad på Skäggebergsvägen. Förra veckan överklagades beslutet av grannar, och nu drar Sunne kommun tillbaka bygglovet.
Men Urban Ullenius står fast vid sina planer.
– Jag tänker lämna in en ny ansökan, berättar han.

Orsaken till överklagan är att Urban Ullenius fått bygglov trots att detaljplanen säger att det inte får finnas fler än två lägenheter på tomten. På grund av denna planavvikelse borde grannarna ha fått yttra sig, och det har de inte enligt arkitekt Göran Wahlberg som överklagat bygglovet på uppdrag av grannarna. I överklagan är Wahlberg även kritisk på flera andra punkter i kommunens hantering av ärendet, bland annat vad gäller måttangivelser och placering av byggnader.

Varför Urban Ullenius fått bygglov trots att det bryter mot detaljplanen förklarar byggnadsinspektör Joakim Örnborg så här:

– Vi skrev in flygelbyggnaderna som komplementsbostadshus men missade att kontrollera hur stora de får vara. Det var när vi fick veta att grannarna tänkte överklaga som vi kollade upp det mer noggrant och då upptäckte att komplementsbostadshus får vara max 25 kvadratmeter. Flygelbyggnaderna är 104 kvadratmeter styck. Därför drar vi tillbaka bygglovsbeslutet, berättar han.

Nu kommer Sunne kommun och Urban Ullenius att undersöka vilken typ av byggnad detaljplanen tillåter. Urban Ullenius är nämligen fast besluten om att lämna in en ny bygglovsansökan.

– Jag tycker att det är fånigt att överklaga eftersom det enda det leder till är att byggstarten förskjuts och att jag kan börja bygga först i vinter. Men jag kan vänta, jag ger mig aldrig, säger han.

Från början hade Urban Ullenius enbart tänkt ha lägenheterna som stödboende för ensamkommande flyktingbarn.

– Nu avsätter jag 4–-5 lägenheter till stödboende. Resten är avsedd för andra, kanske studenter eller pensionärer. Detta blir en pärla, ett fint bygge som förfinar mitt ställe och gör det vackrare, säger han.

Orsaken till överklagan är att Urban Ullenius fått bygglov trots att detaljplanen säger att det inte får finnas fler än två lägenheter på tomten. På grund av denna planavvikelse borde grannarna ha fått yttra sig, och det har de inte enligt arkitekt Göran Wahlberg som överklagat bygglovet på uppdrag av grannarna. I överklagan är Wahlberg även kritisk på flera andra punkter i kommunens hantering av ärendet, bland annat vad gäller måttangivelser och placering av byggnader.

Varför Urban Ullenius fått bygglov trots att det bryter mot detaljplanen förklarar byggnadsinspektör Joakim Örnborg så här:

– Vi skrev in flygelbyggnaderna som komplementsbostadshus men missade att kontrollera hur stora de får vara. Det var när vi fick veta att grannarna tänkte överklaga som vi kollade upp det mer noggrant och då upptäckte att komplementsbostadshus får vara max 25 kvadratmeter. Flygelbyggnaderna är 104 kvadratmeter styck. Därför drar vi tillbaka bygglovsbeslutet, berättar han.

Nu kommer Sunne kommun och Urban Ullenius att undersöka vilken typ av byggnad detaljplanen tillåter. Urban Ullenius är nämligen fast besluten om att lämna in en ny bygglovsansökan.

– Jag tycker att det är fånigt att överklaga eftersom det enda det leder till är att byggstarten förskjuts och att jag kan börja bygga först i vinter. Men jag kan vänta, jag ger mig aldrig, säger han.

Från början hade Urban Ullenius enbart tänkt ha lägenheterna som stödboende för ensamkommande flyktingbarn.

– Nu avsätter jag 4–-5 lägenheter till stödboende. Resten är avsedd för andra, kanske studenter eller pensionärer. Detta blir en pärla, ett fint bygge som förfinar mitt ställe och gör det vackrare, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.