2016-05-20 08:08

2016-05-20 08:08

"Det är en viktig bok"

SUNNE: Jerusalem finns återigen i bokhandeln

Den tudelade romanen Jerusalem innebar Selma Lagerlöfs stora genombrott som en folkkär författare. Sedan i lördags finns den återigen i tryck på Mårbacka förlag, efter att ha försvunnit från handeln i några år.
– Boken är fortfarande aktuell, säger Lena Gynnemo, intendent på Mårbacka minnesgård.

Det var 1901 som Jerusalem 1, I Dalarne, gavs ut. Del två, I det heliga landet, kom året efter. Berättelsen om dalabönderna som ansluter sig till en religiös sekt som utvandrar till Jerusalem och de konflikter det orsakar hemma i byn Nås, var baserad på en verklig händelse. Boken blev en stor succé och en starkt bidragande faktor till att den redan världsberömda nobelprisvinnaren från Östra Ämtervik letade sig in i folkhemmets bokhyllor.

Filosofiskt ämne

I samband med nyutgivningen i lördags hölls ett särskilt program på Mårbacka. Lars Grönkvist och Elisabeth Lagerlöf, författarens syskonbarnbarn, berättade om tiden då Jerusalem 1 släpptes och de överväldigande recensioner den fick. Biskop Esbjörn Hagberg föreläste och placerade berättelsens kärna i ett större perspektiv; även om man letar efer lyckan någonstans finns den alltid inom en själv.

Lena Gynnemo var nöjd med dagen.

– Det var jättelyckat, med en bra kombination av program. Jag tror att alla medverkande var nöjda.

Viktigt verk

Under hennes första år som intendent 2013 fanns Jerusalem ännu i tryck hos Bonniers och såldes i många exemplar på Mårbacka. Men sedan slutade förlaget att trycka den, varpå Mårbacka förlag inledde arbetet med att själva publicera den.

– Det är en sådan viktig bok, som innebar hennes stora genombrott som folkkär, säger Lena Gynnemo.

– Det är många som har frågat efter den medan den var borta, speciellt efter att filmatiseringen av den gick i SVT under julen för två år sedan.

Tidlös

Att Jerusalem fortfarande lyckas engagera och beröra, tror Lena Gynnemo har med dess tidlösa tema att göra; sökandet efter en identitet och ett sammanhang där man passar in.

– Och frågan man får ställa sig är väl om man någonsin finner det.

Det var 1901 som Jerusalem 1, I Dalarne, gavs ut. Del två, I det heliga landet, kom året efter. Berättelsen om dalabönderna som ansluter sig till en religiös sekt som utvandrar till Jerusalem och de konflikter det orsakar hemma i byn Nås, var baserad på en verklig händelse. Boken blev en stor succé och en starkt bidragande faktor till att den redan världsberömda nobelprisvinnaren från Östra Ämtervik letade sig in i folkhemmets bokhyllor.

Filosofiskt ämne

I samband med nyutgivningen i lördags hölls ett särskilt program på Mårbacka. Lars Grönkvist och Elisabeth Lagerlöf, författarens syskonbarnbarn, berättade om tiden då Jerusalem 1 släpptes och de överväldigande recensioner den fick. Biskop Esbjörn Hagberg föreläste och placerade berättelsens kärna i ett större perspektiv; även om man letar efer lyckan någonstans finns den alltid inom en själv.

Lena Gynnemo var nöjd med dagen.

– Det var jättelyckat, med en bra kombination av program. Jag tror att alla medverkande var nöjda.

Viktigt verk

Under hennes första år som intendent 2013 fanns Jerusalem ännu i tryck hos Bonniers och såldes i många exemplar på Mårbacka. Men sedan slutade förlaget att trycka den, varpå Mårbacka förlag inledde arbetet med att själva publicera den.

– Det är en sådan viktig bok, som innebar hennes stora genombrott som folkkär, säger Lena Gynnemo.

– Det är många som har frågat efter den medan den var borta, speciellt efter att filmatiseringen av den gick i SVT under julen för två år sedan.

Tidlös

Att Jerusalem fortfarande lyckas engagera och beröra, tror Lena Gynnemo har med dess tidlösa tema att göra; sökandet efter en identitet och ett sammanhang där man passar in.

– Och frågan man får ställa sig är väl om man någonsin finner det.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.