2016-05-12 15:52

2016-05-12 15:52

En världsåskådning genom tid och rum

SUNNE: En filosofisk resa från Arvika till Kosmos, i det förflutna och i framtiden

Tunströmdagen i tisdags firades i Frykensalen med två programpunkter som vid en första anblick kanske verkade olika, men som båda hade förankring i det mänskliga och filosofiska.

I föreläsningen Vad var det med Gustaf och Gustaf?, tog Rolf Erik Solheim med åhörarna på ”en resa från Arvika till Kosmos och tillbaka”.

Nya sidor

De båda Gustafarna – Fröding och Fjaestad – är väl i första hand inte förknippade med filosofi, men genom att studera deras respektive verk, uttalanden och brevväxlingar har Rolf Erik Solheim upptäckt många tankar kring och ett djupt intresse för livs- och världsåskådning.

Före sin tid

Många tankar delade de inte bara med varandra, utan också namn som Goethe och Nietzsche. Framför allt ämnen som miljöförstöring och kapitalism filosoferade de kring långt innan det blev en allmän debatt.

– Det här med att ”egosystemet” har tagit över ekosystemet, det var Fröding inne på redan på sin tid. Det satt en värmlänning och skrev om på ett mentalsjukhus någonstans i världen, som ledande filosofer var inne på först 30 år senare, säger Rolf Erik Solheim.

Många diskussionspunkter

Kvällens panelsamtal Världsligt, andligt, mänskligt knöt på flera sätt an till den filosofiska inriktningen i eftermiddagens föreläsning. I panelen deltog professor Staffan Jansson, landshövding Kenneth Johansson, biskop emeritius Caroline Krook och moderatorn Annika Lindqvist. Landshövdingen framförde vikten av globaliseringen och integrationen, samt betydelsen av lärlingsplatser och praktikplatser. Caroline Krook betonade att människan har blivit mer egocentrisk och att hon ville se ett större kollektivt tänkande. Staffan Jansson var oroad över de stora sociala klyftorna och hur segregationen i samhället påverkar vår hälsa.

Underhöll under kvällen gjorde de tidigare Tunströmspristagarna Göran Samuelsson och Magnus Stinnerbom.

I föreläsningen Vad var det med Gustaf och Gustaf?, tog Rolf Erik Solheim med åhörarna på ”en resa från Arvika till Kosmos och tillbaka”.

Nya sidor

De båda Gustafarna – Fröding och Fjaestad – är väl i första hand inte förknippade med filosofi, men genom att studera deras respektive verk, uttalanden och brevväxlingar har Rolf Erik Solheim upptäckt många tankar kring och ett djupt intresse för livs- och världsåskådning.

Före sin tid

Många tankar delade de inte bara med varandra, utan också namn som Goethe och Nietzsche. Framför allt ämnen som miljöförstöring och kapitalism filosoferade de kring långt innan det blev en allmän debatt.

– Det här med att ”egosystemet” har tagit över ekosystemet, det var Fröding inne på redan på sin tid. Det satt en värmlänning och skrev om på ett mentalsjukhus någonstans i världen, som ledande filosofer var inne på först 30 år senare, säger Rolf Erik Solheim.

Många diskussionspunkter

Kvällens panelsamtal Världsligt, andligt, mänskligt knöt på flera sätt an till den filosofiska inriktningen i eftermiddagens föreläsning. I panelen deltog professor Staffan Jansson, landshövding Kenneth Johansson, biskop emeritius Caroline Krook och moderatorn Annika Lindqvist. Landshövdingen framförde vikten av globaliseringen och integrationen, samt betydelsen av lärlingsplatser och praktikplatser. Caroline Krook betonade att människan har blivit mer egocentrisk och att hon ville se ett större kollektivt tänkande. Staffan Jansson var oroad över de stora sociala klyftorna och hur segregationen i samhället påverkar vår hälsa.

Underhöll under kvällen gjorde de tidigare Tunströmspristagarna Göran Samuelsson och Magnus Stinnerbom.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.