2016-05-10 15:23

2016-05-10 15:23

"Gråter nästan av glädje"

SUNNE: Tunströmpriset till Ingalena och Ragnar Klenell

Glaskonstnärerna och konsthantverkarna Ingalena och Ragnar Klenell. Där har ni det strävsamma par som får Kulturpriset till Göran Tunströms Minne 2016.
– Det känns fantastiskt. Jag gråter nästan av glädje, säger Ingalena Klenell.

Paret Klenell har – via 40 år av profilstarka glasskapelser – blivit stora namn både i Sverige och utomlands. Men basen har sedan 1979 funnits i Edsbjörke utanför Sunne.

– Vi pratar alltid om Edsbjörke och Sunne när vi är ute i landet och världen. Det är naturligt för oss, säger Ingalena Klenell.

Inspirationskälla

Priset instiftades efter författarens bortgång 2000 och delades i år ut för sjuttonde gången. Tunström var intresserad av all kultur. Frun Lena var välkänd konstnär och sonen Linus en framgångsrik regissör. Tunström var inte heller vän av stora monumentala utsmyckningar. Därför är kulturpriset ett sätt för Sunne kommun att hedra honom. Och sällan har väl pristagarna var så välfunna som i år.

– Vi har inspirerats väldigt mycket av Göran. Vi umgicks en del och han var – och är fortfarande – väldigt betydelsefull för oss. Därför känns det naturligtvis väldigt fint och speciellt att få det här priset, säger Ingalena.

Ambassadörer

I motiveringen skriver Sunne kommun så här:

”Ingalena och Ragnar har i många år verkat i Sunne kommun. Tack vare en hög konstnärlig nivå, med ständigt utforskande av glaset som material, har de funnit nya uttryck i sitt konstnärskap. Deras verksamhet har också krönt många både nationella och internationella framgångar och på detta sätt har Ingalena och Ragnar varit fantastiska ambassadörer för Sunne.”

Även Ragnar Klenell var märkbart rörd efter prisceremonin.

– Ett sådant här pris känns väldigt stort. Att få den här responsen på den plats där man bor gör att man känner sig extra mycket hemma, säger han.

Paret Klenell har – via 40 år av profilstarka glasskapelser – blivit stora namn både i Sverige och utomlands. Men basen har sedan 1979 funnits i Edsbjörke utanför Sunne.

– Vi pratar alltid om Edsbjörke och Sunne när vi är ute i landet och världen. Det är naturligt för oss, säger Ingalena Klenell.

Inspirationskälla

Priset instiftades efter författarens bortgång 2000 och delades i år ut för sjuttonde gången. Tunström var intresserad av all kultur. Frun Lena var välkänd konstnär och sonen Linus en framgångsrik regissör. Tunström var inte heller vän av stora monumentala utsmyckningar. Därför är kulturpriset ett sätt för Sunne kommun att hedra honom. Och sällan har väl pristagarna var så välfunna som i år.

– Vi har inspirerats väldigt mycket av Göran. Vi umgicks en del och han var – och är fortfarande – väldigt betydelsefull för oss. Därför känns det naturligtvis väldigt fint och speciellt att få det här priset, säger Ingalena.

Ambassadörer

I motiveringen skriver Sunne kommun så här:

”Ingalena och Ragnar har i många år verkat i Sunne kommun. Tack vare en hög konstnärlig nivå, med ständigt utforskande av glaset som material, har de funnit nya uttryck i sitt konstnärskap. Deras verksamhet har också krönt många både nationella och internationella framgångar och på detta sätt har Ingalena och Ragnar varit fantastiska ambassadörer för Sunne.”

Även Ragnar Klenell var märkbart rörd efter prisceremonin.

– Ett sådant här pris känns väldigt stort. Att få den här responsen på den plats där man bor gör att man känner sig extra mycket hemma, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.