2016-05-01 13:27

2016-05-01 13:27

"60 är väl det nya 50"

JUBILAREN: Leif Stinnerbom fyller jämnt och jobbar för det mesta

På söndagen den 1 maj fyller regissören, teaterchefen och musikanten Leif Stinnerbom 60 år.
– Jag hör väl till de där som exemplifierar att dagens människor blir mer och mer aktiva en bit upp på åldersstegen. Man vågar kanske påstå att 60 är det nya 50, säger han och skrattar.

Som väntat upptas en stor del av Leif Stinnerboms tid av arbetet med iscensättningen av Selma Lagerlöfs roman Löwensköldska ringen, som har premiär i Berättarladan i midsommar. Just nu repeteras det i lokalerna på Brårud.

– Vi djupdyker i det psykologiska och analyserande. Vad handlar scenerna egentligen om och vad har rollerna för funktion? berättar Stinnerbom som inte lägger någrascenerier förrän man kommer in i Berättarladan, den 9 maj.

– Så vädret får gärna bli bättre.

Repetitionsarbetet följer planen och koreografi, scenografi, kostym, med mera faller på plats som det ska.

– Och försäljningsläget ser bra ut. Det blir alltid lite speciellt med Selma.

Samisk bakgrund

I onsdags var Leif Stinnerbom i Uppsala dit Upplandsmuseet hade bjudit in konstnärer med samisk bakgrund.

– Det handlade om hur vår bakgrund påverkar vårt arbete. Det blev intressanta samtal och möte, säger han.

Han passade också på att åka till Stockholm och se musikalen Carmencita Rockefeller, där tidigare Västanåskådisen Rolf Lydahl gör en av huvudrollerna.

– Den handlar om en kvinnlig mytoman. Väldigt underhållande.

I övrigt jobbar Leif en hel del med förberedelserna inför Västanå Folks musikfestival i augusti, där stora delar av teatern är engagerad på olika sätt.

Givande publikskola

I går, fredag, var det också säsongspremiär för Västanå Teaters publikskola.

– Den är i fyra delar. De två första i våra lokaler på Brårud och de två sista i Berättarladan, varav del fyra är generalrepetitionen. Vi har nog hållit på i runt tio år, och det är verkligen jätteroligt. Kursdeltagarna blir ju ambassadörer för oss.

Även om Leif älskar sitt arbete och har valt att inte dra några tydliga gränser mellan jobb och privatliv så drar han sig undan ibland.

– Jo, ibland får man påminna sig själv om att man har jobbat för mycket. Då ”flyr” jag, antingen till sportens värld – jag älskar att kolla på idrott, eller också går jag långa promenader, gärna i skogen. Svampsäsongen är ju en stor händelse för mig, till exempel.

Om åldrandets och erfarenhetens betydelse säger han så här:

– Jag ser mitt yrke som ett hantverk. Man blir aldrig fullärd, men lär sig mer och mer. När jag var yngre chansade jag en hel del i rollen som regissör. I dag har erfarenheterna lärt mig att vara noggrann och våga gå på djupet. Och den där nyfikenheten från förr, den har jag faktiskt kvar, så nog har det blivit bättre med åren, säger Leif Stinnerbom.

Löwensköldska ringen är första delen i Selma Lagerlöfs romantrilogi med samma namn. De övriga delarna heter Charlotte Löwensköld respektive Anna Svärd och iscensätts troligen av Västanå teater somrarna 2017 och 2018 i Berättarladan.

Som väntat upptas en stor del av Leif Stinnerboms tid av arbetet med iscensättningen av Selma Lagerlöfs roman Löwensköldska ringen, som har premiär i Berättarladan i midsommar. Just nu repeteras det i lokalerna på Brårud.

– Vi djupdyker i det psykologiska och analyserande. Vad handlar scenerna egentligen om och vad har rollerna för funktion? berättar Stinnerbom som inte lägger någrascenerier förrän man kommer in i Berättarladan, den 9 maj.

– Så vädret får gärna bli bättre.

Repetitionsarbetet följer planen och koreografi, scenografi, kostym, med mera faller på plats som det ska.

– Och försäljningsläget ser bra ut. Det blir alltid lite speciellt med Selma.

Samisk bakgrund

I onsdags var Leif Stinnerbom i Uppsala dit Upplandsmuseet hade bjudit in konstnärer med samisk bakgrund.

– Det handlade om hur vår bakgrund påverkar vårt arbete. Det blev intressanta samtal och möte, säger han.

Han passade också på att åka till Stockholm och se musikalen Carmencita Rockefeller, där tidigare Västanåskådisen Rolf Lydahl gör en av huvudrollerna.

– Den handlar om en kvinnlig mytoman. Väldigt underhållande.

I övrigt jobbar Leif en hel del med förberedelserna inför Västanå Folks musikfestival i augusti, där stora delar av teatern är engagerad på olika sätt.

Givande publikskola

I går, fredag, var det också säsongspremiär för Västanå Teaters publikskola.

– Den är i fyra delar. De två första i våra lokaler på Brårud och de två sista i Berättarladan, varav del fyra är generalrepetitionen. Vi har nog hållit på i runt tio år, och det är verkligen jätteroligt. Kursdeltagarna blir ju ambassadörer för oss.

Även om Leif älskar sitt arbete och har valt att inte dra några tydliga gränser mellan jobb och privatliv så drar han sig undan ibland.

– Jo, ibland får man påminna sig själv om att man har jobbat för mycket. Då ”flyr” jag, antingen till sportens värld – jag älskar att kolla på idrott, eller också går jag långa promenader, gärna i skogen. Svampsäsongen är ju en stor händelse för mig, till exempel.

Om åldrandets och erfarenhetens betydelse säger han så här:

– Jag ser mitt yrke som ett hantverk. Man blir aldrig fullärd, men lär sig mer och mer. När jag var yngre chansade jag en hel del i rollen som regissör. I dag har erfarenheterna lärt mig att vara noggrann och våga gå på djupet. Och den där nyfikenheten från förr, den har jag faktiskt kvar, så nog har det blivit bättre med åren, säger Leif Stinnerbom.

Löwensköldska ringen är första delen i Selma Lagerlöfs romantrilogi med samma namn. De övriga delarna heter Charlotte Löwensköld respektive Anna Svärd och iscensätts troligen av Västanå teater somrarna 2017 och 2018 i Berättarladan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.