2016-04-26 10:29

2016-04-26 10:30

Stockar, kubb och nerver

SÖDRA VIKEN: Uttagningstävling till skol-SM i skotarkörning

I fredags var det uttagningstävling för region Mellan till skol-SM i skotarkörning på SG Södra Viken. Fyra naturbruksgymnasier tävlade om två platser till skol-SM-finalen i Emmaboda den 13 maj.
– Det gäller att vara snabb, noggrann och att hålla nerverna i styr, förklarar naturbruksläraren Johan Larsson.

Förutom Södra Viken deltog skolor från Ljusdal, Uppsala och Örebro. Södra Viken representerades av Markus Risberg, Sunne och Rickard Danielsson, Gunnarskog, som kvalificerat sig via uttagstävlingar på skolan tidigare i veckan. Markus är tredjeårselev och Rickard går i tvåan.

När Fryksdalsbygden fick en pratstund med dem hade en omgång körts och en återstod. Markus låg tvåa och Rickard var längre ner i listan. Men eftersom man bara räknar den bästa omgången kunde givetvis mycket hända.

Hur tränar ni för det här?

– Det blir väl att man kör en fyra–fem gånger innan, svarar Rickard och Markus fyller i:

– Momenten kan man ju träna in, men det blir något helt annat när det är tävling.

– Ja, det går till exempel mycket sämre i dag än det gjorde på den lokala uttagningen, replikerar Rickard.

Bygga torn

Tävlingen går ut på att köra en kortare bana, lasta ett antal efter banan utlagda stockar, och därefter bygga ett torn av kubbar på en platta och avslutningsvis köra fram och lasta av stockarna på utlagda virkesunderlag.

Kring vissa av de utlagda stockarna finns hinder. Om hindret rivs ner får man lasta straffstockar. Det är heller inte tillåtet att med stockar slå i stöttornas utsida vid lastning. Varje islag bestraffas med en straffstock. Max sex islag accepteras, därefter diskvalificeras deltagaren.

Markus och Rickard är överens om vilket moment som är svårast.

– Att stapla kubb. Det kräver verkligen precision, intygar de.

Läraren Johan Larsson håller med och utvecklar:

– Det handlar också om snabbhet och att hålla nerverna i styr, säger han.

Det har gått bra för Södra Viken i tävlingen genom åren. Många segrar och pallplatser har det blivit.

– Dels beror det väl helt enkelt på att vår utbildning håller hög standard. Sedan har vi också en högklassig maskinpark, med nya maskiner varje år, tack vare ett bra avtal med tillverkaren. Inte alla skolor har det så. Där hör vi nog till de bästa i Sverige.

Södra Vikens rektor Morgan Andersson håller med och han hade stort utbyte av att se eleverna jobba i sina maskiner.

– Tävlingen är en krydda. Det är jättekul att de får visa upp vad de kan, säger han.

Rickard Danielsson från Södra Viken slutade på femte plats. Markus Risberg blev sexa.

Förutom Södra Viken deltog skolor från Ljusdal, Uppsala och Örebro. Södra Viken representerades av Markus Risberg, Sunne och Rickard Danielsson, Gunnarskog, som kvalificerat sig via uttagstävlingar på skolan tidigare i veckan. Markus är tredjeårselev och Rickard går i tvåan.

När Fryksdalsbygden fick en pratstund med dem hade en omgång körts och en återstod. Markus låg tvåa och Rickard var längre ner i listan. Men eftersom man bara räknar den bästa omgången kunde givetvis mycket hända.

Hur tränar ni för det här?

– Det blir väl att man kör en fyra–fem gånger innan, svarar Rickard och Markus fyller i:

– Momenten kan man ju träna in, men det blir något helt annat när det är tävling.

– Ja, det går till exempel mycket sämre i dag än det gjorde på den lokala uttagningen, replikerar Rickard.

Bygga torn

Tävlingen går ut på att köra en kortare bana, lasta ett antal efter banan utlagda stockar, och därefter bygga ett torn av kubbar på en platta och avslutningsvis köra fram och lasta av stockarna på utlagda virkesunderlag.

Kring vissa av de utlagda stockarna finns hinder. Om hindret rivs ner får man lasta straffstockar. Det är heller inte tillåtet att med stockar slå i stöttornas utsida vid lastning. Varje islag bestraffas med en straffstock. Max sex islag accepteras, därefter diskvalificeras deltagaren.

Markus och Rickard är överens om vilket moment som är svårast.

– Att stapla kubb. Det kräver verkligen precision, intygar de.

Läraren Johan Larsson håller med och utvecklar:

– Det handlar också om snabbhet och att hålla nerverna i styr, säger han.

Det har gått bra för Södra Viken i tävlingen genom åren. Många segrar och pallplatser har det blivit.

– Dels beror det väl helt enkelt på att vår utbildning håller hög standard. Sedan har vi också en högklassig maskinpark, med nya maskiner varje år, tack vare ett bra avtal med tillverkaren. Inte alla skolor har det så. Där hör vi nog till de bästa i Sverige.

Södra Vikens rektor Morgan Andersson håller med och han hade stort utbyte av att se eleverna jobba i sina maskiner.

– Tävlingen är en krydda. Det är jättekul att de får visa upp vad de kan, säger han.

Rickard Danielsson från Södra Viken slutade på femte plats. Markus Risberg blev sexa.