2016-04-26 10:24

2016-04-26 10:24

Lärde sig mer om eftersök

ÖSTRA ÄMTERVIK: Kurs och seminarium på Sjösala

Under helgen var det seminarium och kurs på temat ”Hur blir vi bättre eftersöksjägare?” på Sjösala i Östra Ämtervik.

Föreläsare var Olof Paulsson, professionell eftersöksjägare som har hela Dalsland som arbetsområde inom trafik- och jakteftersök. Han pratade om eftersök på olika underlag, att det är svårare för hunden på hårda underlag, exempelvis vägar jämfört med skogen. Vidare ska man inte ha samma hund för jakt och eftersök vid pågående jakt. En spårhund ska kunna spåra ett specifikt djur och inte byta om det finns flera djur i närheten eller gått i samma spår.

Finns en app

De första 100-200 metrarna är viktiga för hunden att befästa djurets DNA. När man spårar ett djur bör man ha en ställande hund med som man kan släppa om djuret går undan. Vid all jakt och eftersök är säkerheten viktigast. Spårhunden skall alltid få belöning vid avslutat spårarbete exempelvis i form av något gott att äta eller leka med.

Det finns en app som heter Eftersöksakuten som man kan ladda ner. Där finns eftersöksjägare som man kan kontakta innan man ska ut och jaga eller när skadskjutningen är skedd. Lagen säger att man ska ha en eftersökshund på plats inom två timmar efter påskjutningen.

Olika redskap behövs

Olof visade bilder och berättade om olika spårselar, spårlinor, kläder och vapen som man använder vid eftersök. Intresset för föreläsningen var stor, det kom deltagare från både Bohuslän, Grums, Ekshärad och Östra Ämtervik.

I eftersökskursen visade Olof Paulsson upp olika redskap som man behöver vid eftersök. Efter det bar det ut i skogen där deltagarna delades upp i olika grupper. Varje grupp fick utföra ett eftersök, med skottplatsundersökning och med hjälp av hund spåra upp det påskjutna djuret. Det var olika scenarier med vildsvin, rådjur och dovhjort. Påskjutningen var med kula eller hagel med vad det kan innebära.

Efter lunch fick hundarna spåra ett vildsvin som rörde sig vid spårslutet. Hundarna uppförde sig olika genom att bland annat skälla, vara avvaktande, nyfikna eller inte bry sig alls.

Arrangör var Studiefrämjandet och Sydöstra Sunne ÄSO.

Föreläsare var Olof Paulsson, professionell eftersöksjägare som har hela Dalsland som arbetsområde inom trafik- och jakteftersök. Han pratade om eftersök på olika underlag, att det är svårare för hunden på hårda underlag, exempelvis vägar jämfört med skogen. Vidare ska man inte ha samma hund för jakt och eftersök vid pågående jakt. En spårhund ska kunna spåra ett specifikt djur och inte byta om det finns flera djur i närheten eller gått i samma spår.

Finns en app

De första 100-200 metrarna är viktiga för hunden att befästa djurets DNA. När man spårar ett djur bör man ha en ställande hund med som man kan släppa om djuret går undan. Vid all jakt och eftersök är säkerheten viktigast. Spårhunden skall alltid få belöning vid avslutat spårarbete exempelvis i form av något gott att äta eller leka med.

Det finns en app som heter Eftersöksakuten som man kan ladda ner. Där finns eftersöksjägare som man kan kontakta innan man ska ut och jaga eller när skadskjutningen är skedd. Lagen säger att man ska ha en eftersökshund på plats inom två timmar efter påskjutningen.

Olika redskap behövs

Olof visade bilder och berättade om olika spårselar, spårlinor, kläder och vapen som man använder vid eftersök. Intresset för föreläsningen var stor, det kom deltagare från både Bohuslän, Grums, Ekshärad och Östra Ämtervik.

I eftersökskursen visade Olof Paulsson upp olika redskap som man behöver vid eftersök. Efter det bar det ut i skogen där deltagarna delades upp i olika grupper. Varje grupp fick utföra ett eftersök, med skottplatsundersökning och med hjälp av hund spåra upp det påskjutna djuret. Det var olika scenarier med vildsvin, rådjur och dovhjort. Påskjutningen var med kula eller hagel med vad det kan innebära.

Efter lunch fick hundarna spåra ett vildsvin som rörde sig vid spårslutet. Hundarna uppförde sig olika genom att bland annat skälla, vara avvaktande, nyfikna eller inte bry sig alls.

Arrangör var Studiefrämjandet och Sydöstra Sunne ÄSO.