2016-04-26 10:39

2016-04-26 10:39

"Jag är väl en typisk ja-sägare"

PORTRÄTTET: Lars Bredberg: musiker, folkbildare, marknadsförare och startchef – bland annat

Lars Bredberg – ”eller säg 'Lasse', det gör alla andra” – är stockholmaren som sökte sig från storstan och fann lugnet och livskraften på landsbygden i Värmland.
– Jag flyttade hit 1981 och har flackat runt lite i landskapet sedan dess. Men nu lever och bor jag på den finaste platsen av alla – i Fryksdalen, säger han.

Vi träffar Lasse på Klarälvdalens folkhögskola i Sunne där han – är handledare.

– Jag jobbar mest med allmän kurs och har ansvar för IT-frågor. Allmän kurs här i Sunne går enormt bra. Jag gillar folkbildning. Att jobba här är lärorikt och fantastiskt roligt. Man vill verkligen åka till jobbet.

2006 utsågs Lasse till Årets folkbildare av länets folkhögskolor. På jobbet i Sunne jobbar han även en hel del med musik. Vilket osökt leder till hur han hamnade i Värmland.

– När jag gick en musikutbildning träffade jag en låtspelman som undrade om jag hade varit på en spelmansstämma. Det hade jag inte så jag hängde med till Ransätersstämman och då var det kört. Jag flyttade till Värmland direkt.

Lasse har bott i bland annat Gustavsfors, Fensbol och Lekvattnet.

– Kärleken till Fryksdalen är stor. Jag blev helt betagen första gången jag var här.

Mångsysslaren Bredberg har jobbat i mer än 30 år med människor med olika typer av funktionsnedsättningar, men han har också ägt ett sågverk i Torsby och försörjt sig som kulturarbetare och projektledare. 1990 drog han till Köpenhamn för att bli musiker.

– Det blev fem år som frilansande musikant samt studio- och teatermusiker. På teatern hade jag för övrigt min enda anställning som musiker. Det var en musikalisk resa som har betytt väldigt mycket för mig som instrumentalist och scenartist.

Efter Köpenhamnsäventyret bar det av till Arvika.

– Jag har en dotter som bor där och det är ju en kulturort så det passade mig.

Lasse började jobba i Arvika östra församling, med kulturprojekt och som kyrkomusiker på frilansbasis.

– Som rockmusiker är klubbar det naturliga, men jag älskar kyrkorummet. Och folk kommer verkligen för att lyssna.

Så småningom blev Lasse produktionsansvarig på Arvikafestivalen, åren 2001–2002.

– Det var ju riktiga succéår med rekordpublik. Så det var otroligt kul. Sedan fick jag en anställning på produktionsbolaget Galaxen som bland annat ledde till att jag startade Arvika Hamnfest. Jag skapade ett koncept som redan andra året drog 25 000 besökare på två dagar. Det är jag väldigt stolt över, säger han.

Men framgångarna hade sitt pris. Det blev för många projekt samtidigt och Lasse kände att han ville till Fryksdalen.

– 2004 flyttade jag till Mallbacken hyrde ett hus där jag bodde med min sambo och jag har blivit bygden trogen sedan dess. För fyra år sedan köpte vi en gård som vi hoppas kunna utveckla lite så småningom.

I Mallbacken stortrivs han.

– Jag har blivit fantastiskt väl mottagen. Och om man som jag vill att det ska hända saker är Mallbacken verkligen rätta platsen att bo på. Jag är ersättare i styrelsen för Mallbackens byalag och jobbar med marknadsföringen. Jag är även startchef på Svenska rallyts Vargåsensträcka sedan sex år tillbaka och sekreterare i Mallbackens fiberförening. Man kan väl konstatera att jag är en typisk ja-sägare, skrattar Lasse.

Som musiker var han under slutet av 1990-talet och en bit in på 2000-talet med i Lasse Liten Blues Band.

– Vi turnerade mycket i Sverige. Vi körde blues på svenska. Ett mycket kompetent gäng.

Lasse har ett brett register som gitarrist och lirar både blues, jazz, rock och klassiskt. För ett tag sedan blev han kontaktad av Magnus Larsson i Västra Ämtervik, vilket ledde till att han nu är med i Dirk Diggler Fan Club. Bandet spelar hårdrockscovers. Bland annat Iron Maiden AC/DC, Kiss och Motörhead. På valborg spelar Dirk Diggler Fan Club på Gästis i Sunne.

– Att vara med i det gänget hör till det roligaste jag har gjort. Jag kunde inte genren så bra, men man lär sig. Att spela i band är som att få en extra familj. I det här fallet träffas vi varje söndag. Man kan vara hur trött som helst, men när vi börjar repetera kommer energin direkt. Musiken är ett elixir som gör mig till en helare människa.

Lasse brinner också för miljön och landsbygdsfrågorna och är engagerad i Global kunskap i Torsby.

– Vi jobbar med Green Planet Week och förvaltar Sebrafilms digra produktion. Jag har också sett till att folkhögskolan är engagerad i Green Planet Week.

Som om allt detta inte skulle var nog drömmer han om att bli journalist.

– Jag följer alla typer av media noga och tycker att det är väldigt intressant, så varför inte? Vem vet vad som händer? Jag är nyfiken och tycker att det är naturligt att utvecklas i nya riktningar. Förmodligen också nödvändigt, säger Lasse Bredberg.

Vi träffar Lasse på Klarälvdalens folkhögskola i Sunne där han – är handledare.

– Jag jobbar mest med allmän kurs och har ansvar för IT-frågor. Allmän kurs här i Sunne går enormt bra. Jag gillar folkbildning. Att jobba här är lärorikt och fantastiskt roligt. Man vill verkligen åka till jobbet.

2006 utsågs Lasse till Årets folkbildare av länets folkhögskolor. På jobbet i Sunne jobbar han även en hel del med musik. Vilket osökt leder till hur han hamnade i Värmland.

– När jag gick en musikutbildning träffade jag en låtspelman som undrade om jag hade varit på en spelmansstämma. Det hade jag inte så jag hängde med till Ransätersstämman och då var det kört. Jag flyttade till Värmland direkt.

Lasse har bott i bland annat Gustavsfors, Fensbol och Lekvattnet.

– Kärleken till Fryksdalen är stor. Jag blev helt betagen första gången jag var här.

Mångsysslaren Bredberg har jobbat i mer än 30 år med människor med olika typer av funktionsnedsättningar, men han har också ägt ett sågverk i Torsby och försörjt sig som kulturarbetare och projektledare. 1990 drog han till Köpenhamn för att bli musiker.

– Det blev fem år som frilansande musikant samt studio- och teatermusiker. På teatern hade jag för övrigt min enda anställning som musiker. Det var en musikalisk resa som har betytt väldigt mycket för mig som instrumentalist och scenartist.

Efter Köpenhamnsäventyret bar det av till Arvika.

– Jag har en dotter som bor där och det är ju en kulturort så det passade mig.

Lasse började jobba i Arvika östra församling, med kulturprojekt och som kyrkomusiker på frilansbasis.

– Som rockmusiker är klubbar det naturliga, men jag älskar kyrkorummet. Och folk kommer verkligen för att lyssna.

Så småningom blev Lasse produktionsansvarig på Arvikafestivalen, åren 2001–2002.

– Det var ju riktiga succéår med rekordpublik. Så det var otroligt kul. Sedan fick jag en anställning på produktionsbolaget Galaxen som bland annat ledde till att jag startade Arvika Hamnfest. Jag skapade ett koncept som redan andra året drog 25 000 besökare på två dagar. Det är jag väldigt stolt över, säger han.

Men framgångarna hade sitt pris. Det blev för många projekt samtidigt och Lasse kände att han ville till Fryksdalen.

– 2004 flyttade jag till Mallbacken hyrde ett hus där jag bodde med min sambo och jag har blivit bygden trogen sedan dess. För fyra år sedan köpte vi en gård som vi hoppas kunna utveckla lite så småningom.

I Mallbacken stortrivs han.

– Jag har blivit fantastiskt väl mottagen. Och om man som jag vill att det ska hända saker är Mallbacken verkligen rätta platsen att bo på. Jag är ersättare i styrelsen för Mallbackens byalag och jobbar med marknadsföringen. Jag är även startchef på Svenska rallyts Vargåsensträcka sedan sex år tillbaka och sekreterare i Mallbackens fiberförening. Man kan väl konstatera att jag är en typisk ja-sägare, skrattar Lasse.

Som musiker var han under slutet av 1990-talet och en bit in på 2000-talet med i Lasse Liten Blues Band.

– Vi turnerade mycket i Sverige. Vi körde blues på svenska. Ett mycket kompetent gäng.

Lasse har ett brett register som gitarrist och lirar både blues, jazz, rock och klassiskt. För ett tag sedan blev han kontaktad av Magnus Larsson i Västra Ämtervik, vilket ledde till att han nu är med i Dirk Diggler Fan Club. Bandet spelar hårdrockscovers. Bland annat Iron Maiden AC/DC, Kiss och Motörhead. På valborg spelar Dirk Diggler Fan Club på Gästis i Sunne.

– Att vara med i det gänget hör till det roligaste jag har gjort. Jag kunde inte genren så bra, men man lär sig. Att spela i band är som att få en extra familj. I det här fallet träffas vi varje söndag. Man kan vara hur trött som helst, men när vi börjar repetera kommer energin direkt. Musiken är ett elixir som gör mig till en helare människa.

Lasse brinner också för miljön och landsbygdsfrågorna och är engagerad i Global kunskap i Torsby.

– Vi jobbar med Green Planet Week och förvaltar Sebrafilms digra produktion. Jag har också sett till att folkhögskolan är engagerad i Green Planet Week.

Som om allt detta inte skulle var nog drömmer han om att bli journalist.

– Jag följer alla typer av media noga och tycker att det är väldigt intressant, så varför inte? Vem vet vad som händer? Jag är nyfiken och tycker att det är naturligt att utvecklas i nya riktningar. Förmodligen också nödvändigt, säger Lasse Bredberg.

Musiker och folkbildare

Namn: Lars Bredberg

Ålder: 55 år

Bor: I Rya, Mallbacken

Familj: Sambon Susanne och sonen Alvar 10 år, en vuxen dotter och tre barnbarn.

Intressen: Musik, folkbildning, landsbygdsfrågor och mycket mera.