2016-04-21 19:47

2016-04-21 19:47

Välfylld Tunströmdag

SUNNE: Prisutdelning och program ända till kvällen

Tisdagen den 10 maj delas Kulturpriset till Göran Tunströms Minne ut, men i år fylls den så kallade Tunströmdagen av extra många programpunkter.
– Vi vill skapa en riktig heldag med något för alla smaker, säger Sunnes kulturchef Tuula Dajén.

Programmet inleds, som traditionen bjuder, med att Sunne manskör sjunger utanför biblioteket. Sedan delas Tunströmpriset ut, för sjuttonde gången.

– Enligt kriterierna ska det gå till en person, eller flera, som har haft en stor kulturell betydelse för Sunne kommun, och det gäller i år också, säger Tuula Dajén.

Eftermiddag och kväll fylls med två programpunkter i Frykensalen. Först ut är Vad var det med Gustaf Fröding och Gustaf Fjaestad? – ett föredag av Rolf Erik Solheim. Den norske författaren och kulturskribenten, som är bosatt i Arvika, har i många år engagerat sig med ”Fröding i Kosmos”, där han sätter nytt ljus på Fröding genom att uppmärksamma och visa på diktarens andlighet. Något som sällan gjorts.

Tydlig koppling

På kvällen är det dags för Världsligt, andligt, mänskligt. Det är ett samtal mellan biskop emerita Caroline Krook, landshövding Kenneth Johansson och professor Staffan Jansson. För underhållningen står de två senaste årens Tunströmpristagare Göran Samuelsson och Magnus Stinnerbom.

– Båda programpunkterna känns väldigt spännande. Den senare har ju dessutom, genom sin rubrik, en väldigt tydlig koppling till Göran Tunström. Han var världslig i många bemärkelser. Bland annat genom sina många resor. Han var ju en riktig globetrotter – med stor öppenhet för främmande kulturer och det som var annorlunda. Det andliga fanns ju där genom att hans pappa var präst, medan han själv var en tvivlare som funderade över sin gudstro och det själsliga välbefinnandet. Och mänskligt – ja, han var ju en väldigt varm person som stod på de svagas sida, utvecklar Tuula Dajén.

Stark integritet

Under dagen kommer också blommor att lägga på Göran Tunströms grav vid Sunne kyrka.

– Att hedra honom på ett bra sätt kräver en del eftertanke eftersom han var en person med stark integritet. Men jag tror nog att han skulle ha gillat den här dagen. Och jag hoppas att vi kan bidra till att få ännu fler att upptäcka hans viktiga författarskap, säger Tuula Dajén.

Programmet inleds, som traditionen bjuder, med att Sunne manskör sjunger utanför biblioteket. Sedan delas Tunströmpriset ut, för sjuttonde gången.

– Enligt kriterierna ska det gå till en person, eller flera, som har haft en stor kulturell betydelse för Sunne kommun, och det gäller i år också, säger Tuula Dajén.

Eftermiddag och kväll fylls med två programpunkter i Frykensalen. Först ut är Vad var det med Gustaf Fröding och Gustaf Fjaestad? – ett föredag av Rolf Erik Solheim. Den norske författaren och kulturskribenten, som är bosatt i Arvika, har i många år engagerat sig med ”Fröding i Kosmos”, där han sätter nytt ljus på Fröding genom att uppmärksamma och visa på diktarens andlighet. Något som sällan gjorts.

Tydlig koppling

På kvällen är det dags för Världsligt, andligt, mänskligt. Det är ett samtal mellan biskop emerita Caroline Krook, landshövding Kenneth Johansson och professor Staffan Jansson. För underhållningen står de två senaste årens Tunströmpristagare Göran Samuelsson och Magnus Stinnerbom.

– Båda programpunkterna känns väldigt spännande. Den senare har ju dessutom, genom sin rubrik, en väldigt tydlig koppling till Göran Tunström. Han var världslig i många bemärkelser. Bland annat genom sina många resor. Han var ju en riktig globetrotter – med stor öppenhet för främmande kulturer och det som var annorlunda. Det andliga fanns ju där genom att hans pappa var präst, medan han själv var en tvivlare som funderade över sin gudstro och det själsliga välbefinnandet. Och mänskligt – ja, han var ju en väldigt varm person som stod på de svagas sida, utvecklar Tuula Dajén.

Stark integritet

Under dagen kommer också blommor att lägga på Göran Tunströms grav vid Sunne kyrka.

– Att hedra honom på ett bra sätt kräver en del eftertanke eftersom han var en person med stark integritet. Men jag tror nog att han skulle ha gillat den här dagen. Och jag hoppas att vi kan bidra till att få ännu fler att upptäcka hans viktiga författarskap, säger Tuula Dajén.

Göran Tunström

Tunström föddes 14 maj 1937 i Karlstad och växte upp i Sunne. De flesta av hans romaner tar avstamp i eller utspelar sig på orten, dock snarare i minnets Sunne från uppväxten, än verklighetens. Han är förmodligen mest känd för Juloratoriet, utgiven 1983 och filmatiserad 1996. Han bodde i en period av 1950-talet på den grekiska ön Hydra och blev där god vän med bland andra sångaren, poeten och författaren Leonard Cohen och den norske författaren Axel Jensen. Han avled 5 februari 2000 efter en längre tids sjukdom. Han är begravd vid Sunne kyrka.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.