2016-04-18 17:24

2016-04-18 17:25

Musik som överlevde krigstiden

SUNNE: Sånger om krig och fred, kärlek och vänskap och hyllningar till fosterlandet drog fullt hus

Sunne manskörs årliga vårkonsert brukar vara välbesökt och årets uppsättning var inget undantag. Drygt 230 personer togs med på en musikalisk resa till 40-talet på Fryxellska skolan i fredags. Av snacket i pausen att döma var det för många i publiken en kväll full av minnen från en annorlunda tid.

Bernt Jansson, dirigent för Sunne manskör och organisatör bakom det musikaliska programmet, är mycket nöjd med konserten.

– Det var en jätterolig kväll, och många i publiken verkade tycka att det var skoj.

Lyckliga stunder

Att göra någonting roligt och lättsamt över ett så allvarligt ämne som andra världskriget kan verka som ett omöjligt uppdrag. Men för dem som levde under beredskapstiden i Sverige fanns ju också en vardag, och mitt i krigsoron fanns även positiva saker. Många soldater blev vänner för livet under militärtjänstgöringen och fann sina blivande fruar – för att inte tala om glädjen när kriget upphörde 1945.

– Jag är ju gammal historielärare jag, så för mig blev ju den historiska och den krigiska aspekten naturlig, men det visade sig ju snart bli alldeles för allvarsamt för en sådan här konsert. Men vissa låtar är ändå lite mer allvarsamma, så jag tycker att det blev en bra variation, säger Bernt Jansson.

Bred repertoar

Och det verkade publiken också tycka. De var inte sena på att sjunga med i örhängen tillika allsångsfavoriter som Torparrock (framförd av ”91:an Karlsson”) och Min Soldat, och solisten Carita Höök drog ner stora applåder för sina tolkningar av bland annat As time goes by och Wonderful world. Flera klassiska körlåtar av det mer finstämda slaget passade bra också i årets konserttema. Som Sverige, En sommarafton och Bort allt vad oro gör.

– Och naturligtvis Värmlandsvisan. Den är ju obligatorisk, säger Bernt Jansson.

Nu pustar kören ut efter allt jobb inför vårkonserten – men vilan blir inte lång. I dag börjas det repa inför valborg.

– Och så kommer vi att sjunga på Veteranmarschen i sommar, säger Bernt Jansson.

Konsertens slutnummer – We meet again – träffar nog med andra ord in på många i publiken.

Bernt Jansson, dirigent för Sunne manskör och organisatör bakom det musikaliska programmet, är mycket nöjd med konserten.

– Det var en jätterolig kväll, och många i publiken verkade tycka att det var skoj.

Lyckliga stunder

Att göra någonting roligt och lättsamt över ett så allvarligt ämne som andra världskriget kan verka som ett omöjligt uppdrag. Men för dem som levde under beredskapstiden i Sverige fanns ju också en vardag, och mitt i krigsoron fanns även positiva saker. Många soldater blev vänner för livet under militärtjänstgöringen och fann sina blivande fruar – för att inte tala om glädjen när kriget upphörde 1945.

– Jag är ju gammal historielärare jag, så för mig blev ju den historiska och den krigiska aspekten naturlig, men det visade sig ju snart bli alldeles för allvarsamt för en sådan här konsert. Men vissa låtar är ändå lite mer allvarsamma, så jag tycker att det blev en bra variation, säger Bernt Jansson.

Bred repertoar

Och det verkade publiken också tycka. De var inte sena på att sjunga med i örhängen tillika allsångsfavoriter som Torparrock (framförd av ”91:an Karlsson”) och Min Soldat, och solisten Carita Höök drog ner stora applåder för sina tolkningar av bland annat As time goes by och Wonderful world. Flera klassiska körlåtar av det mer finstämda slaget passade bra också i årets konserttema. Som Sverige, En sommarafton och Bort allt vad oro gör.

– Och naturligtvis Värmlandsvisan. Den är ju obligatorisk, säger Bernt Jansson.

Nu pustar kören ut efter allt jobb inför vårkonserten – men vilan blir inte lång. I dag börjas det repa inför valborg.

– Och så kommer vi att sjunga på Veteranmarschen i sommar, säger Bernt Jansson.

Konsertens slutnummer – We meet again – träffar nog med andra ord in på många i publiken.