2016-04-18 16:57

2016-04-18 16:57

I manegens drömvärld

SUNNE: Nerkittlande spänning i största tältet på Kolsnäsudden

Sorl av spänning i luften, doft av sågspån och sockervadd och största möjliga tyssstnad. Ordet cirkus framkallar tydliga sinnesintryck hos de flesta. I fredags besökte Cirkus Brazil Jack Sunne och publiken fick se en klassisk cirkusföreställning med alla konster som hör till.

Trolle Rhodin, egentligen Trolle Rhodin III, är inte mer än 27 år gammal men har varit cirkusdirektör i åtta år.

Klassiskt upplägg

Som barnbarnsbarn till grundaren Brazil Jack, som civilt hette Carl Rhodin, och arvtagare i familjeföretaget är han mer eller mindre född i cirkustältet.

– Vi är en väldigt klassisk cirkus med element som folk känner igen. Med clowner, lindansare, knivkastare och hundar och hästar som gör konster. Men vi har ett nytt program varje år, så dessa nummer har aldrig visats tidigare – åtminstone inte i Sunne, säger han med ett leende.

En komprimerad värld

För honom är ett nio till fem-jobb i kontorsmiljö lika främmande som det skulle vara för de flesta att ha hans jobb, som hänger ihop med ett nomadliv och kollektivboende med kollegorna. Den nuvarande ensemblen kommer från 12 olika länder och utgör en smältdegel av språk och kulturer.

– Vi är som en enda stor familj. Om man kan vänja sig vid att leva på det här sättet, att flytta runt och resa hela tiden, är cirkuslivet verkligen som att leva i en drömvärld. Jag kan aldrig tänka mig att göra något annat.

Trolle Rhodin, egentligen Trolle Rhodin III, är inte mer än 27 år gammal men har varit cirkusdirektör i åtta år.

Klassiskt upplägg

Som barnbarnsbarn till grundaren Brazil Jack, som civilt hette Carl Rhodin, och arvtagare i familjeföretaget är han mer eller mindre född i cirkustältet.

– Vi är en väldigt klassisk cirkus med element som folk känner igen. Med clowner, lindansare, knivkastare och hundar och hästar som gör konster. Men vi har ett nytt program varje år, så dessa nummer har aldrig visats tidigare – åtminstone inte i Sunne, säger han med ett leende.

En komprimerad värld

För honom är ett nio till fem-jobb i kontorsmiljö lika främmande som det skulle vara för de flesta att ha hans jobb, som hänger ihop med ett nomadliv och kollektivboende med kollegorna. Den nuvarande ensemblen kommer från 12 olika länder och utgör en smältdegel av språk och kulturer.

– Vi är som en enda stor familj. Om man kan vänja sig vid att leva på det här sättet, att flytta runt och resa hela tiden, är cirkuslivet verkligen som att leva i en drömvärld. Jag kan aldrig tänka mig att göra något annat.