2016-04-05 06:00

2016-04-05 06:00

Flyktingbarnen stortrivs i Solen

SUNNE: Allmän förskola öronmärkt för nyanlända flyktingbarn

Sunne kommun har dragit igång förskoleavdelningen Solen för nyanlända flyktingbarn.
Måndagens premiär blev intensiv för personalen. Barnen var minst sagt leksugna!
– Jätteroligt! Detta uppskattas verkligen, säger förskolläraren Lisa Palmberg.

I de tidigare tomma lokalerna intill Östra förskolan hördes på måndagen ett surr av röster på arabiska, dari, engelska och svenska.

De samlade föräldrarna satt i en ring; kvinnor på ena sidan, män på den andra, och fick information om förskoleverksamheten.

– Alla barn mellan tre och fem år har rätt till allmän förskola 15 timmar per vecka. Den här nya avdelningen har ett 40-tal platser. Vi tar emot ett gäng på förmiddagen och ett nytt på eftermiddagen, säger förskolläraren Lisa Palmberg.

Fulla skolklasser

Sunne brottas med att ordna plats för kommunens nyanlända flyktingbarn i förskolor och skolor.

– Vi var oroliga i julas, men vår plan har funkat väldigt bra hittills. Vi har fixat tillräckligt med platser för våren, sedan får vi se vilka åldersgrupper som kommer från det nya asylboendet på Frykenstrand, säger Björn Svantesson, verksamhetschef för barns lärande i Sunne kommun. Vissa skolklasser i centralorten börjar bli fulla.

– Skäggebergsskolan är i princip full och Östra skolan börjar också närma sig maxtalet. I ytterskolorna finns fler skolplatser, som i Bäckalund, Gräsmark och Svensby. Största utmaningen nu är att få till integreringen på bästa sätt, säger Björn Svantesson.

I de tidigare tomma lokalerna intill Östra förskolan hördes på måndagen ett surr av röster på arabiska, dari, engelska och svenska.

De samlade föräldrarna satt i en ring; kvinnor på ena sidan, män på den andra, och fick information om förskoleverksamheten.

– Alla barn mellan tre och fem år har rätt till allmän förskola 15 timmar per vecka. Den här nya avdelningen har ett 40-tal platser. Vi tar emot ett gäng på förmiddagen och ett nytt på eftermiddagen, säger förskolläraren Lisa Palmberg.

Fulla skolklasser

Sunne brottas med att ordna plats för kommunens nyanlända flyktingbarn i förskolor och skolor.

– Vi var oroliga i julas, men vår plan har funkat väldigt bra hittills. Vi har fixat tillräckligt med platser för våren, sedan får vi se vilka åldersgrupper som kommer från det nya asylboendet på Frykenstrand, säger Björn Svantesson, verksamhetschef för barns lärande i Sunne kommun. Vissa skolklasser i centralorten börjar bli fulla.

– Skäggebergsskolan är i princip full och Östra skolan börjar också närma sig maxtalet. I ytterskolorna finns fler skolplatser, som i Bäckalund, Gräsmark och Svensby. Största utmaningen nu är att få till integreringen på bästa sätt, säger Björn Svantesson.