2016-04-03 11:30

2016-04-03 11:30

120 flyktingar flyttade in

SUNNE: Nu fylls Frykenstrands nya asylboende

På fredagskvällen kom den första busslasten med 27 personer till det nya asylboendet Frykenstrand i Sunne. Totalt flyttade 120 asylsökande in under helgen.
– Lokalerna är väldigt fräscha, säger Sara Stolth, boendeansvarig på Nuvida AB.

Det lilla NWT får se av nedlagda hotell Frykenstrand är sig likt. Utsikten över sjön Fryken genom fönstren är betagande och det enda som påminner om att hotellet har omvandlats till ett asylboende är en informationsskylt vid receptionen.

– Vi har försökt att bevara inredningen så mycket som möjligt. Är det fint så blir man mer rädd om sakerna, säger platschefen Anders Lindberg.

Söker samarbete

Lågmälda röster från Frykenstrands nya gäster hörs från matsalen vid lunchtid.

– Det är blandat var alla kommer ifrån. De kom till Sverige för två veckor sedan, säger Anders Lindberg. NWT får inte hälsa på de boende:

– De behöver installera sig först, man vet inte vad de har för bakgrund. Och personalen måste få hitta sina rutiner, säger boendeansvariga Sara Stolth.

Frykenstrand har plats för 233 asylsökanden.

– Personalen består av cirka tio personer. Nu vill vi knyta kontakt med frivilligorganisationer och andra för att få till så många aktiviteter som möjligt, till exempel svenskundervisning och mammaträffar, säger Sara Stolth.

Enligt Migrationsverket kommer Frykenstrand att fyllas under kommande vecka, därefter fylls även Solbacka gästgiveri i Sunne med 45 asylsökanden.

Snabb tillväxt

Sunne kommun har därefter cirka 1 200 asylsökande.

– Jag är djupt oroad. Vi har varken byggnader eller personal för en tillväxt på fem procent på fem månader. Det krävs skola, bostäder och fortsatta arbetstillfällen. Nu ligger Sunne som nummer två per capita efter Filipstad i länet, säger kommunalrådet Tobias Eriksson (S). Han tycker inte att kommunen får en rimlig chans att hantera situationen.

– Migrationsverkets fördelningsmodell behöver arbetas om. Och vi behöver få ett tillskott utöver engångsbeloppet; verksamheten upphör ju inte 2016. Vi måste lösa problemet gemensamt på bästa sätt för alla inblandade, säger Tobias Eriksson (S).

Sedan mars hyr kommunen tingshuset i Sunne, men det är ännu oklart om det blir skolverksamhet eller något annat där.

Det lilla NWT får se av nedlagda hotell Frykenstrand är sig likt. Utsikten över sjön Fryken genom fönstren är betagande och det enda som påminner om att hotellet har omvandlats till ett asylboende är en informationsskylt vid receptionen.

– Vi har försökt att bevara inredningen så mycket som möjligt. Är det fint så blir man mer rädd om sakerna, säger platschefen Anders Lindberg.

Söker samarbete

Lågmälda röster från Frykenstrands nya gäster hörs från matsalen vid lunchtid.

– Det är blandat var alla kommer ifrån. De kom till Sverige för två veckor sedan, säger Anders Lindberg. NWT får inte hälsa på de boende:

– De behöver installera sig först, man vet inte vad de har för bakgrund. Och personalen måste få hitta sina rutiner, säger boendeansvariga Sara Stolth.

Frykenstrand har plats för 233 asylsökanden.

– Personalen består av cirka tio personer. Nu vill vi knyta kontakt med frivilligorganisationer och andra för att få till så många aktiviteter som möjligt, till exempel svenskundervisning och mammaträffar, säger Sara Stolth.

Enligt Migrationsverket kommer Frykenstrand att fyllas under kommande vecka, därefter fylls även Solbacka gästgiveri i Sunne med 45 asylsökanden.

Snabb tillväxt

Sunne kommun har därefter cirka 1 200 asylsökande.

– Jag är djupt oroad. Vi har varken byggnader eller personal för en tillväxt på fem procent på fem månader. Det krävs skola, bostäder och fortsatta arbetstillfällen. Nu ligger Sunne som nummer två per capita efter Filipstad i länet, säger kommunalrådet Tobias Eriksson (S). Han tycker inte att kommunen får en rimlig chans att hantera situationen.

– Migrationsverkets fördelningsmodell behöver arbetas om. Och vi behöver få ett tillskott utöver engångsbeloppet; verksamheten upphör ju inte 2016. Vi måste lösa problemet gemensamt på bästa sätt för alla inblandade, säger Tobias Eriksson (S).

Sedan mars hyr kommunen tingshuset i Sunne, men det är ännu oklart om det blir skolverksamhet eller något annat där.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.