2016-03-22 09:09

2016-03-22 16:50

"Många blir förvånade"

SUNNE: Kurs i självhushållning gav många aha-upplevelser

Förra veckan gick i grönt för Megafon. Då hade man temat miljö med aktiviteter som på olika sätt uppmärksammade miljö -och miljömedvetenhet. Måndag till fredag höll Patrik Idsjö i en kurs om självhushållning.
– Alla kan odla. Mycket av det man äter mest av kan man enkelt odla även i stan.

Patrik Idsjö studerar självhushållning vid Kretsloppshuset på Klarälvdalens folkhögskola.

– Hundra procent självförsörjande blir man aldrig, men man kan göra väldigt mycket själv om man vill. Är man dessutom fler som byter med varandra är det ännu lättare.

Stora möjligheter

Är man nyfiken på att odla ska man inte känna sig begränsad för att man inte har någon trädgård. Mycket går utmärkt att odla även inomhus och i lägenhet. Några stora hinkar eller krukor, jord och en solig plats är ofta det enda man behöver.

– Potatis är till exempel jätteenkelt och bland det mest klimatsmarta att odla.

Under kursen har han visat filmer om hur stora företag tar monopol på fröer och förpestar jorden med kemikalier.

– Många tycker att jag är jobbig och tjatar. Andra känner sig maktlösa gentemot storbolagen, men så länge det finns en människa kvar är det aldrig för sent att kämpa för en bättre miljö. Det är roligt när man ser att man lyckats ”så ett frö” i någon.

Patrik Idsjö studerar självhushållning vid Kretsloppshuset på Klarälvdalens folkhögskola.

– Hundra procent självförsörjande blir man aldrig, men man kan göra väldigt mycket själv om man vill. Är man dessutom fler som byter med varandra är det ännu lättare.

Stora möjligheter

Är man nyfiken på att odla ska man inte känna sig begränsad för att man inte har någon trädgård. Mycket går utmärkt att odla även inomhus och i lägenhet. Några stora hinkar eller krukor, jord och en solig plats är ofta det enda man behöver.

– Potatis är till exempel jätteenkelt och bland det mest klimatsmarta att odla.

Under kursen har han visat filmer om hur stora företag tar monopol på fröer och förpestar jorden med kemikalier.

– Många tycker att jag är jobbig och tjatar. Andra känner sig maktlösa gentemot storbolagen, men så länge det finns en människa kvar är det aldrig för sent att kämpa för en bättre miljö. Det är roligt när man ser att man lyckats ”så ett frö” i någon.