2016-03-22 09:06

2016-03-22 09:07

Åtta nya smaker fick ris och ros av sötsugen testpatrull

LYSVIK: Från klassikern ägglikör till knasig rödbeta och svartpeppar

Sia har inför årets glassäsong lanserat åtta nya smaker för sina leverantörer. På Mormors glasscafé i lördags fick ett fyrtiotal personer provsmaka nyheterna och sätta betyg på dem. De tre vinnande glassarna kommer att utgöra en ny meny på cafét i sommar.

– Det kan bli en väldigt kônstig kombination, skrattar Eva Larsson, självaste glass-mormor.

De åtta nya smakerna som testades och poängsattes i kategorierna smak, utseende och konsistens var Svea med vanilj -och blåbärssmak, Popcorn med popcornsmak, rostad majs och salt kolasås, Kaffe med chokladbitar, Ägglikör, Rabarber-och ingefära med ingefärsglass och sås med rabarber-och kanelsmak, Vroom med smak av rött gelégodis, Röd grapesorbet samt årets snackis Rödbeta -och pepparsorbet.

Delade meningar

Testpatrullen hade utsetts via en tävling på caféts facebooksida. Och det var många som ville vara med – hela 800 personer deltog i tävlingen. Extra tursamma var Ulla-Britt Wester och sondottern Maja Wester från Västra Ämtervik. Det var Ulla-Britts dotter – Majas faster – som vann, men fick förhinder så de fick ta hennes plats. Det var två glassälskare med väldigt olika smaklökar.

– Mmm, kaffeglassen var godast. Och så ägglikören, tyckte Ulla-Britt.

– Fy, kaffe var ju äckligast. Vroom var bäst. Popcorn var också god, tycker Maja.

Rödbeta- och peppar var den glass som drog flest åsikter. ”Mycket godare än jag trodde”, ”kan inte bestämma mig för om den är god eller inte”, ”läskande”, ”klart snyggast” och ”kul med något annorlunda”, var några av kommentarerna kring borden.

Jubileumsår

Vilka tre som blir årets Tre i topp-meny återstår att se. Ägarna Eva Larsson och dottern Catarina Larsson tycker själva att Kaffe är årets godaste.

– Även Röd grape är väldigt god och läskande. Den kan jag gå runt och vara sugen på, säger Catarina.

Helt klart gillar Lysvikingarna – och många turister – glass. I år firar Mormors glasscafé tio år.

– Det fattar vi inte själva. Vi tänkte första sommaren att ”kommer ingen så äter vi väl glassen själva och läser en bok i varsitt hörn”. Men det har ju gått bra, säger Eva Larsson med ett leende.

– Det kan bli en väldigt kônstig kombination, skrattar Eva Larsson, självaste glass-mormor.

De åtta nya smakerna som testades och poängsattes i kategorierna smak, utseende och konsistens var Svea med vanilj -och blåbärssmak, Popcorn med popcornsmak, rostad majs och salt kolasås, Kaffe med chokladbitar, Ägglikör, Rabarber-och ingefära med ingefärsglass och sås med rabarber-och kanelsmak, Vroom med smak av rött gelégodis, Röd grapesorbet samt årets snackis Rödbeta -och pepparsorbet.

Delade meningar

Testpatrullen hade utsetts via en tävling på caféts facebooksida. Och det var många som ville vara med – hela 800 personer deltog i tävlingen. Extra tursamma var Ulla-Britt Wester och sondottern Maja Wester från Västra Ämtervik. Det var Ulla-Britts dotter – Majas faster – som vann, men fick förhinder så de fick ta hennes plats. Det var två glassälskare med väldigt olika smaklökar.

– Mmm, kaffeglassen var godast. Och så ägglikören, tyckte Ulla-Britt.

– Fy, kaffe var ju äckligast. Vroom var bäst. Popcorn var också god, tycker Maja.

Rödbeta- och peppar var den glass som drog flest åsikter. ”Mycket godare än jag trodde”, ”kan inte bestämma mig för om den är god eller inte”, ”läskande”, ”klart snyggast” och ”kul med något annorlunda”, var några av kommentarerna kring borden.

Jubileumsår

Vilka tre som blir årets Tre i topp-meny återstår att se. Ägarna Eva Larsson och dottern Catarina Larsson tycker själva att Kaffe är årets godaste.

– Även Röd grape är väldigt god och läskande. Den kan jag gå runt och vara sugen på, säger Catarina.

Helt klart gillar Lysvikingarna – och många turister – glass. I år firar Mormors glasscafé tio år.

– Det fattar vi inte själva. Vi tänkte första sommaren att ”kommer ingen så äter vi väl glassen själva och läser en bok i varsitt hörn”. Men det har ju gått bra, säger Eva Larsson med ett leende.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.