2016-03-18 14:21

2016-03-18 14:21

Starka samtal om vägen tillbaka

SUNNE: Mod att inse sina fel och att våga förändras

Det är tyvärr inte för alla som livet känns värt att leva. För till exempel den som fastnat i ett missbruk kan varje dag vara en evig kamp mot den egna skulden och självhatet. Som en del av temaveckan Livet värt att leva hölls i tisdags kväll föreläsningen Mod – att förändra det jag kan i Frykensalen. Om att fastna i ett missbruk – och att ta sig därifrån.

Alla kan utveckla ett missbruk. Det är det första man måste komma ihåg, menar Johan Gustavsson, samtalsterapeut på Beroendemottagningen och själv nykter alkoholist och narkoman.

– Ingen föds till missbrukare och ingen drömmer om att supa bort sin familj. Något händer som gör att man blir missbrukare, och alla missbruk är samma sak, bara olika substitut. Min ambition är att bli arbetslös, men det blir jag inte. Missbruk finns alltid och det kommer tyvärr bara att bli värre, med internet som den nya knarklangaren.

Förlorat allt

Han möter dagligen många fantastiska människor med enormt mycket kunskap och talang, som de bedövat bort med sprit eller droger.

– Det kommer folk till mig som ser sig själva som värdelösa. De hatar allt, men framför allt sig själva, och de har förlorat allt, framför allt sig själva.

På jobbet tar han del av fruktansvärda livsöden, men det blir också förvånansvärt många skratt. Och det är det kanske mest helande som finns.

– Ska man slå på sig själv för allt dumt man gjort, går man sönder. Det gäller att ta det med positiva som man minns från ens gamla liv och göra det till något bra i sitt nya, friska liv.

Tabubelagt

Vissa missbruk och beroenden är lättare att tala om än andra. Jörgen Johansson är nykter alkoholist, men talade framför allt om sitt forna sexmissbruk. En missbruksform som är så tabu att det är svårt att prata om det.

– Jag startade en stödgrupp för anonyma sex- och kärleksmissbrukare i Arvika, men jag blev ensam på mötena. Folk vågade inte gå dit ens när det var anonymt.

Förnekelse

Hans barndom beskriver han som känslolös och distanserad. Redan i puberteten utvecklades ett sexliv och en syn på sex som inte var hälsosam. Genom åren har han varit besatt av att porrsurfa, att ringa till telefonsexlinjer och vara notorisk otrogen. Hela tiden i förnekelse; det var alla andra det var fel på.

– Det värsta var att jag slutade se kvinnor som människor. De blev objekt, saker.

Det kom dock till slut en dag då det inte gick att ljuga längre och han åkte till psyk för att bli inlagd.

– Min enda tanke under den resan var hur jag skulle vrida ratten så att jag dog men min fru och min dotter skulle klara sig.

Sista vändpunkten

Men det kom en ny förnekelseperiod som gjorde att han avbröt behandlingen. Som tur var hade han ett tillfälle kvar i den obligatoriska introduktionskursen i samtalsgrupp. En ung kvinna berättade om att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp med grovt fysiskt våld.

– Det var min fantasi just då, att förnedra en kvinna på det sätt som hon hade blivit. När jag såg hur hon mådde... jag sprang ut, ringde min terapeut och bad om att få komma tillbaka.

Inspirerande

I dag är han nykter, lever med en ny kvinna och har ett väl fungerande förhållande till henne och till sin egen sexualitet.

– Jag är enormt tacksam för det och för att vara med här i dag. Det händer att folk som har hört mig föreläsa hör av sig och säger att de känner igen sig och att de ska söka hjälp. För ett tag sedan fick jag ett meddelande från en av dem, en kille som skrev att han var problemfri i dag. Det är otroligt häftigt.

Alla kan utveckla ett missbruk. Det är det första man måste komma ihåg, menar Johan Gustavsson, samtalsterapeut på Beroendemottagningen och själv nykter alkoholist och narkoman.

– Ingen föds till missbrukare och ingen drömmer om att supa bort sin familj. Något händer som gör att man blir missbrukare, och alla missbruk är samma sak, bara olika substitut. Min ambition är att bli arbetslös, men det blir jag inte. Missbruk finns alltid och det kommer tyvärr bara att bli värre, med internet som den nya knarklangaren.

Förlorat allt

Han möter dagligen många fantastiska människor med enormt mycket kunskap och talang, som de bedövat bort med sprit eller droger.

– Det kommer folk till mig som ser sig själva som värdelösa. De hatar allt, men framför allt sig själva, och de har förlorat allt, framför allt sig själva.

På jobbet tar han del av fruktansvärda livsöden, men det blir också förvånansvärt många skratt. Och det är det kanske mest helande som finns.

– Ska man slå på sig själv för allt dumt man gjort, går man sönder. Det gäller att ta det med positiva som man minns från ens gamla liv och göra det till något bra i sitt nya, friska liv.

Tabubelagt

Vissa missbruk och beroenden är lättare att tala om än andra. Jörgen Johansson är nykter alkoholist, men talade framför allt om sitt forna sexmissbruk. En missbruksform som är så tabu att det är svårt att prata om det.

– Jag startade en stödgrupp för anonyma sex- och kärleksmissbrukare i Arvika, men jag blev ensam på mötena. Folk vågade inte gå dit ens när det var anonymt.

Förnekelse

Hans barndom beskriver han som känslolös och distanserad. Redan i puberteten utvecklades ett sexliv och en syn på sex som inte var hälsosam. Genom åren har han varit besatt av att porrsurfa, att ringa till telefonsexlinjer och vara notorisk otrogen. Hela tiden i förnekelse; det var alla andra det var fel på.

– Det värsta var att jag slutade se kvinnor som människor. De blev objekt, saker.

Det kom dock till slut en dag då det inte gick att ljuga längre och han åkte till psyk för att bli inlagd.

– Min enda tanke under den resan var hur jag skulle vrida ratten så att jag dog men min fru och min dotter skulle klara sig.

Sista vändpunkten

Men det kom en ny förnekelseperiod som gjorde att han avbröt behandlingen. Som tur var hade han ett tillfälle kvar i den obligatoriska introduktionskursen i samtalsgrupp. En ung kvinna berättade om att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp med grovt fysiskt våld.

– Det var min fantasi just då, att förnedra en kvinna på det sätt som hon hade blivit. När jag såg hur hon mådde... jag sprang ut, ringde min terapeut och bad om att få komma tillbaka.

Inspirerande

I dag är han nykter, lever med en ny kvinna och har ett väl fungerande förhållande till henne och till sin egen sexualitet.

– Jag är enormt tacksam för det och för att vara med här i dag. Det händer att folk som har hört mig föreläsa hör av sig och säger att de känner igen sig och att de ska söka hjälp. För ett tag sedan fick jag ett meddelande från en av dem, en kille som skrev att han var problemfri i dag. Det är otroligt häftigt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.