2016-03-18 12:05

2016-03-18 12:05

15 lägenheter i herrgårdsmiljö

SUNNE: "Det ska vara inflyttningsklart före jul"

Centralt boende. Planerna för bostadsbyggande i centrala i Sunne har varit många och omfattande den senaste tiden. Men projekten har dragit ut på tiden. Urban Ullenius, däremot, har redan börjat bygga 15 lägenheter i centralt läge.

– Jag tänker mig att en skön mix av ungdomar och nyanlända ska bo där och det ska vara inflyttningsklart före jul, säger han.

Ullenius presenterade sina planer vid Sunne kommuns bostadsmarknadsdag som på onsdagen lockat ett 20-tal exploatörer, byggherrar och fastighetsägare till Selma Spa. Under dagen diskuterades många projekt, men Urban Ullenius säger sig vara rätt irriterad på andelen prat och andelen verkligt byggande.

– Det har pratats så mycket om bostadsbyggande här i Sunne, men det har inte hänt så mycket i praktiken. Så då tänkte jag att om jag börjar bygga så kanske det händer någonting.

Ullenius äger herrgården vid Skäggebergsgatan 1 i centrala Sunne och det är där som byggprojektet nu tar form.

– Jag funderade på hur man skulle kunna få till ett bra och tillgängligt boende som även blir bra för stadsbilden. Då fick jag idén till två nybyggda flyglar vid min herrgård. Totalt blir det 15 små hyreslägenheter i flyglarna som just nu förbereds genom borrning och markarbeten och som beräknas vara klara redan innan jul.

Stort intresse

Och intresset för lägenheterna är det inget fel på.

– Det är mycket stort. Jag vill ha en bra blandning av hyresgäster och några kommer att vara flyktingar. Jag tror på aktiv och naturlig integration. Stöter vi bort de nyanlända kommer vi till slut att sitta här som ensamma 90-åringar och vem ska betala notan då? undrar Ullenius.

Förutom flyglarna kommer byggprojektet att omfatta två grindstugor där bland annat soprum ska inrymmas. Men det är inte säkert att det tar slut där.

– Hela området är 10 000 kvadratmeter stort och det finns byggrätt för hela nedre delen också, säger Urban.

”Hoppas det lossnar”

Om han ska bygga där själv eller möjliggöra för någon annan att bygga är inte klart.

– Ett tag tänkte jag göra en fotbollsplan där, men vi får se. Jag tycker det är viktigt att tomtytorna i Sunne används till bra saker. Jag har jobbat i byggnadsbranschen i 40 år och vet vad som gäller.

Nu hoppas han att hans initiativ ger ringar på vattnet.

– Det är inte bra att planerna dras i långbänk. Vi får hoppas det lossnar nu, säger Urban Ullenius.

Ullenius presenterade sina planer vid Sunne kommuns bostadsmarknadsdag som på onsdagen lockat ett 20-tal exploatörer, byggherrar och fastighetsägare till Selma Spa. Under dagen diskuterades många projekt, men Urban Ullenius säger sig vara rätt irriterad på andelen prat och andelen verkligt byggande.

– Det har pratats så mycket om bostadsbyggande här i Sunne, men det har inte hänt så mycket i praktiken. Så då tänkte jag att om jag börjar bygga så kanske det händer någonting.

Ullenius äger herrgården vid Skäggebergsgatan 1 i centrala Sunne och det är där som byggprojektet nu tar form.

– Jag funderade på hur man skulle kunna få till ett bra och tillgängligt boende som även blir bra för stadsbilden. Då fick jag idén till två nybyggda flyglar vid min herrgård. Totalt blir det 15 små hyreslägenheter i flyglarna som just nu förbereds genom borrning och markarbeten och som beräknas vara klara redan innan jul.

Stort intresse

Och intresset för lägenheterna är det inget fel på.

– Det är mycket stort. Jag vill ha en bra blandning av hyresgäster och några kommer att vara flyktingar. Jag tror på aktiv och naturlig integration. Stöter vi bort de nyanlända kommer vi till slut att sitta här som ensamma 90-åringar och vem ska betala notan då? undrar Ullenius.

Förutom flyglarna kommer byggprojektet att omfatta två grindstugor där bland annat soprum ska inrymmas. Men det är inte säkert att det tar slut där.

– Hela området är 10 000 kvadratmeter stort och det finns byggrätt för hela nedre delen också, säger Urban.

”Hoppas det lossnar”

Om han ska bygga där själv eller möjliggöra för någon annan att bygga är inte klart.

– Ett tag tänkte jag göra en fotbollsplan där, men vi får se. Jag tycker det är viktigt att tomtytorna i Sunne används till bra saker. Jag har jobbat i byggnadsbranschen i 40 år och vet vad som gäller.

Nu hoppas han att hans initiativ ger ringar på vattnet.

– Det är inte bra att planerna dras i långbänk. Vi får hoppas det lossnar nu, säger Urban Ullenius.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.