2016-03-10 16:38

2016-03-10 16:38

Skräckens Lagerlöf med komisk twist

ÖSTRA ÄMTERVIK: Tre smakprov från Kulturveckan-spex genom åren

Sedan 2008 har Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och Mårbackastiftelsen arrangerat ett spex på kulturveckans sista dag. Alla baserade på Selma Lagerlöfs verk, men fritt tolkade med en komisk touch. I morgon samt nästa helg spelas tre av spexen – kanske de med rysligast förlagor – i ett svep på Sjösala.

Teatergruppen som framför föreställningen har tidigare inte varit namngiven utan bestått av skådespelare från flera olika teatergruppen. Nu har gruppen fått ett namn; Kultursällskapet Kavaljererna. De kommer att i samarbete med Bygdeutvecklingen i Emtervik framföra tre av de spex som tidigare spelats på Mårbacka under Kulturveckan; Herr Arnes penningar, Körkarlen och Bannlyst.

Kalla kårar

Alla tre är i sin originalverson skräckinjagande berättelser. I Herr Arnes penningar blir prästen Arne och hela hans familj förutom fosterdotten Elsalill mördade av den skotske legoknekten Sir Archie som stjäl. I Körlkarlen terroriserar den alkoholiserade hustrumisshandlaren David Holm sin omgivning tills han träffar Dödens körkarl. I Bannlyst tog Selma Lagerlöf upp det tabubelagda ämnet kannibalism. Sven Elverson anklagas för detta och ett helt samhälle vänder sig mot honom, men är han skyldig?

Fria tyglar

Marina Andersson i Kultursällskapet Kavaljererna berättar att deras versioner av berättelserna är aningen mer barntillåtna.

– De grundläggande historierna ligger dock fortfarande kvar och vi får träffa karaktärer som Herr Arne, Sir Archie, David Holm, Syster Edith och Sven Elverson.

Även en något inkompetent Körkarl med häst dyker upp i historier som kanske är lite mer lättsamma än vad författaren hade tänkt sig.

– Som tur är hade Selma Lagerlöf ett utpräglat sinne för humor, vilket gör att Kultursällskapet Kavaljererna och Bygdeutvecklingen i Emtervik vågar framföra dessa något vanvördiga stycken, säger Marina Andersson.

Föreställningen spelas den 12, 19 och 20 mars.

Teatergruppen som framför föreställningen har tidigare inte varit namngiven utan bestått av skådespelare från flera olika teatergruppen. Nu har gruppen fått ett namn; Kultursällskapet Kavaljererna. De kommer att i samarbete med Bygdeutvecklingen i Emtervik framföra tre av de spex som tidigare spelats på Mårbacka under Kulturveckan; Herr Arnes penningar, Körkarlen och Bannlyst.

Kalla kårar

Alla tre är i sin originalverson skräckinjagande berättelser. I Herr Arnes penningar blir prästen Arne och hela hans familj förutom fosterdotten Elsalill mördade av den skotske legoknekten Sir Archie som stjäl. I Körlkarlen terroriserar den alkoholiserade hustrumisshandlaren David Holm sin omgivning tills han träffar Dödens körkarl. I Bannlyst tog Selma Lagerlöf upp det tabubelagda ämnet kannibalism. Sven Elverson anklagas för detta och ett helt samhälle vänder sig mot honom, men är han skyldig?

Fria tyglar

Marina Andersson i Kultursällskapet Kavaljererna berättar att deras versioner av berättelserna är aningen mer barntillåtna.

– De grundläggande historierna ligger dock fortfarande kvar och vi får träffa karaktärer som Herr Arne, Sir Archie, David Holm, Syster Edith och Sven Elverson.

Även en något inkompetent Körkarl med häst dyker upp i historier som kanske är lite mer lättsamma än vad författaren hade tänkt sig.

– Som tur är hade Selma Lagerlöf ett utpräglat sinne för humor, vilket gör att Kultursällskapet Kavaljererna och Bygdeutvecklingen i Emtervik vågar framföra dessa något vanvördiga stycken, säger Marina Andersson.

Föreställningen spelas den 12, 19 och 20 mars.