2016-03-10 18:01

2016-03-10 18:01

Försvar mot lurendrejare

SUNNE: Kommunens äldre invånare ska lära sig att känna igen bedrägeri

Under första halvåret 2015 fick Polisen in cirka 800 anmälningar om bedrägerier mot äldre människor. Det är en ökning med nära 40 procent jämfört med 2014. Nu lanserar Sveriges pensionärsorganisationer tillsammans med Polisen en utbildningskampanj för att motverka bedrägeri mot äldre.
– Behovet är mycket stort, säger Bo Thulin, ordförande för SPF Seniorerna i Sunne.

PRO har tillsammans med Polisen, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren tagit fram en utbildningskampanj för organisationer som i sin verksamhet regelbundet arrangerar möten för äldre människor.

En utsatt grupp

Kampanjen, som heter Försök inte lura mig, bedrivs genom studiecirklar eller aktiva informationsmöten. I Sunne kommer utbildningen att genomföras under tre träffar i Frykensalen, med start den 29 mars. Sten-Åke ”Stisse” Skyllkvist, polis, hyllar initiativet till utbildningen.

– Alla kan drabbas av bedrägerier, men äldre människor är mer utsatta som grupp. Dels på grund av att de helt enkelt hör och ser sämre och har lägre rörlighet, men också för att de är mer godtrogna. De är en generation som fostrades att tro gott om andra och vara hjälpsam, vilket bedragarna lätt utnyttjar.

Tre sorters bedrägerier

Utbildningen sker i form av handledning, öppna diskussioner och visning av filmer, som är baserade på verkliga bedrägeribrott mot äldre människor. Vid första träffen kommer man att behandla bedrägerier som sker utanför hemmet, som vid bankomaten eller i affären. Andra gången blir det fokus på bedrägerier i hemmet via dörrförsäljare och liknande. Sista tillfället kommer att handla om bedrägerier som sker utan ett fysiskt möte, som genom telefon och dator.

– Man är ju miljonär minst en gång i veckan när man läser mejlen, säger Bo Thulin.

Alla välkomna

Efter varje träff är meningen att varje enskild förening kommer att fortsätta med diskussionerna inom den egna gruppen. Inte minst för att alla inte kommer kunna eller vilja delta aktivt och tala högt i en sådan stor grupp.

– Det är svårt att gissa hur många vi blir, men det känns som att det är större chans att vi blir 150 än 50. Det är viktigt att betona att man inte behöver vara ansluten till någon pensionärsförening, utan alla som är i pensionsåldern är välkomna att vara med, säger Bo Thulin.

Gemensam styrka

Han berättar att det är unikt att pensionärsföreningarna gör något tillsammans och utanför den egna organisationen. I Sunne är det PRO, SPF, SKPF och RPG som är involverade i kursen, tillsammans med Polisen och Trygghetscenter.

– Med fyrhjulsdrift borde det hålla, säger Bo Thulin.

PRO har tillsammans med Polisen, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren tagit fram en utbildningskampanj för organisationer som i sin verksamhet regelbundet arrangerar möten för äldre människor.

En utsatt grupp

Kampanjen, som heter Försök inte lura mig, bedrivs genom studiecirklar eller aktiva informationsmöten. I Sunne kommer utbildningen att genomföras under tre träffar i Frykensalen, med start den 29 mars. Sten-Åke ”Stisse” Skyllkvist, polis, hyllar initiativet till utbildningen.

– Alla kan drabbas av bedrägerier, men äldre människor är mer utsatta som grupp. Dels på grund av att de helt enkelt hör och ser sämre och har lägre rörlighet, men också för att de är mer godtrogna. De är en generation som fostrades att tro gott om andra och vara hjälpsam, vilket bedragarna lätt utnyttjar.

Tre sorters bedrägerier

Utbildningen sker i form av handledning, öppna diskussioner och visning av filmer, som är baserade på verkliga bedrägeribrott mot äldre människor. Vid första träffen kommer man att behandla bedrägerier som sker utanför hemmet, som vid bankomaten eller i affären. Andra gången blir det fokus på bedrägerier i hemmet via dörrförsäljare och liknande. Sista tillfället kommer att handla om bedrägerier som sker utan ett fysiskt möte, som genom telefon och dator.

– Man är ju miljonär minst en gång i veckan när man läser mejlen, säger Bo Thulin.

Alla välkomna

Efter varje träff är meningen att varje enskild förening kommer att fortsätta med diskussionerna inom den egna gruppen. Inte minst för att alla inte kommer kunna eller vilja delta aktivt och tala högt i en sådan stor grupp.

– Det är svårt att gissa hur många vi blir, men det känns som att det är större chans att vi blir 150 än 50. Det är viktigt att betona att man inte behöver vara ansluten till någon pensionärsförening, utan alla som är i pensionsåldern är välkomna att vara med, säger Bo Thulin.

Gemensam styrka

Han berättar att det är unikt att pensionärsföreningarna gör något tillsammans och utanför den egna organisationen. I Sunne är det PRO, SPF, SKPF och RPG som är involverade i kursen, tillsammans med Polisen och Trygghetscenter.

– Med fyrhjulsdrift borde det hålla, säger Bo Thulin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.