2016-03-09 11:16

2016-03-09 19:12

Kommunens konsult var aktieägare i Grönklittsgruppen

SUNNE: Björn Gillberg (HS) anförde jäv mot konsult

Inför Kolsnäsaffären anlitade Sunne kommun en aktieägare och tidigare styrelseordförande i Grönklittsgruppen som konsult.
– Kommunen styrdes på ett diskutabelt sätt mot en affär med Grönklittsgruppen, säger Björn Gillberg (HS).

2 februari lämnade konsulten i fråga på egen begäran sitt uppdrag hos Sunne kommun.

– Konsulten ville inte riskera något misstänkliggörande, trots att det inte förelåg någon misstanke om jäv från kommunens sida, säger Per Branzén, etableringsansvarig i Sunne kommun. Han är projektledare och den som upphandlade den aktuella tjänsten. Sunne kommun har betalat konsulten 114 675 kronor.

Sunnepolitikern Björn Gillberg (HS) är kritisk.

”Snitslade spåret”

– I två utredningar har kommunens anlitade konsult snitslat spåret mot en affär med Grönklittsgruppen. Konsulten har varit bolagets ordförande 2009 till 2014 och valberedningens ordförande 2012 till 2015. Dessutom äger konsulten aktier i Grönklittsgruppen. Det var efter att jag hade anfört jäv som konsulten lämnade sitt uppdrag, säger Björn Gillberg (HS).

Sunnes kommunalråd Tobias Eriksson (S) och Per Branzén slår ifrån sig kritiken:

– Vi rådfrågade jurister som informerade om att det inte kan föreligga jäv eftersom konsulten inte längre har några formella kopplingar till Grönklittsgruppen. Det enda aktiekapital konsulten hade kvar var några aktier för att få rabatter på boende, liftkort med mera. Dessa aktier ger inget inflytande över bolagets verksamhet, säger Per Branzén.

Styrdokument om jäv

På tisdagen röstade kommunstyrelsen för att sälja Kolsnäsområdet till Grönklittsgruppen, med siffrorna 9-2. Vid samma möte beslutades att ett styrdokument ska upprättas om mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Sunne kommun. En av intressenterna som lämnade anbud på Kolsnäs är Branäsgruppen:

– Jag tycker att vi blev bra bemötta av kommunen. Detta är en fråga för kommunen, för oss är det en icke-fråga, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen.

2 februari lämnade konsulten i fråga på egen begäran sitt uppdrag hos Sunne kommun.

– Konsulten ville inte riskera något misstänkliggörande, trots att det inte förelåg någon misstanke om jäv från kommunens sida, säger Per Branzén, etableringsansvarig i Sunne kommun. Han är projektledare och den som upphandlade den aktuella tjänsten. Sunne kommun har betalat konsulten 114 675 kronor.

Sunnepolitikern Björn Gillberg (HS) är kritisk.

”Snitslade spåret”

– I två utredningar har kommunens anlitade konsult snitslat spåret mot en affär med Grönklittsgruppen. Konsulten har varit bolagets ordförande 2009 till 2014 och valberedningens ordförande 2012 till 2015. Dessutom äger konsulten aktier i Grönklittsgruppen. Det var efter att jag hade anfört jäv som konsulten lämnade sitt uppdrag, säger Björn Gillberg (HS).

Sunnes kommunalråd Tobias Eriksson (S) och Per Branzén slår ifrån sig kritiken:

– Vi rådfrågade jurister som informerade om att det inte kan föreligga jäv eftersom konsulten inte längre har några formella kopplingar till Grönklittsgruppen. Det enda aktiekapital konsulten hade kvar var några aktier för att få rabatter på boende, liftkort med mera. Dessa aktier ger inget inflytande över bolagets verksamhet, säger Per Branzén.

Styrdokument om jäv

På tisdagen röstade kommunstyrelsen för att sälja Kolsnäsområdet till Grönklittsgruppen, med siffrorna 9-2. Vid samma möte beslutades att ett styrdokument ska upprättas om mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Sunne kommun. En av intressenterna som lämnade anbud på Kolsnäs är Branäsgruppen:

– Jag tycker att vi blev bra bemötta av kommunen. Detta är en fråga för kommunen, för oss är det en icke-fråga, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.