2016-02-24 14:17

2016-02-24 16:47

Skoghall väljer Sunne

CYKEL: Hammarö tredagars flyttar till Fryksdalen

Skoghalls cykelklubb Hammarö väljer att flytta sin tävling Hammarö tredagars till Sunne och döper då om den till Fryksdalens tredagars. Dessutom förlägger de Nordiska veteranmästerskapen hit.
– Det beror på två saker, dels trafiksituationen och dels på bemötandet här i Sunne, berättar tävlingsledaren Krister Lergård.

Fryksdalens tredagars arrangeras sista helgen i april, med start fredag eftermiddag. Man räknar med att cirka 350–400 cyklister kommer till start i elva olika klasser, från tioåringar upp till Sverigeelit. Och detta blir en publikvänlig tävling. Under fredagen körs en prolog uppför Tossebergsklätten. Lördag förmiddag kör man tempolopp som blir en runda ner mot Östra Ämtervik och under eftermiddagen Grand Prix som är en slags intervalltävling med spurtpriser.

– Det blir en teknisk och väldigt tuff bana med start och mål vid Sparbankshallen. Slingan, som är 4,2 kilometer, går runt Bråruds industriområde och körs tio varv, berättar Krister Lergård och Tommy Ahlborg.

350 deltagare

Tredagarstävlingen avslutas under söndagen med linjelopp om 14 mil via Lysvik, Mallbacken och Bäckalund tillbaka till Sunne. En sträcka som körs tre gånger.

I början av augusti är det dags för nästa stora evenemang. Då avgörs nordiska mästerskapen för veteraner där man räknar med cirka 350 deltagare.

– Vi fick förfrågan efter att vi arrangerat fjolårets SM för veteraner i Sunne, och det var inget att fundera över. Det fungerade ju så bra sist, berättar Tommy.

Att klubben väljer att förlägga sina arrangemang till Sunne och döpa om sin tävling till Fryksdalens tredagars förklarar Krister Lergård så här:

– Det ena skälet är trafiksituationen. Man har byggt fartgupp och smalnat av vägen för att sänka hastigheten ute på Hammarö och när man arrangerar cykeltävling vill man ha hela vägens bredd. Det handlar ju trots allt om cyklisternas säkerhet. Dessutom vill vi ha kuperade och kurviga vägar samt en bredare väg vid målområdet som ger bra förutsättningar för en spurtstrid, och allt det här finns i Sunne.

Vana vid arrangemang

Det andra skälet är att de har goda erfarenheter av Sunne, från fjolårets cykel-SM för veteraner.

– Vi blev så fantastiskt bra mottagna. Här är ingenting omöjligt. Det är aldrig några problem, vare sig hos kommun eller bland invånarna. Det märks tydligt att Sunneborna är vana vid att ha större arrangemang på orten. Folk blir inte irriterade, utan stannar bara till och frågar vad som är på gång. Inställningen är annorlunda, och det gillar vi, konstaterar Krister.

Samma erfarenheter har Tommy Ahlborg.

– Ja, jag har nog aldrig varit med om att ha kört ett linjelopp och sett hur den mötande trafiken stannar till och vinkar glatt åt oss.

Allt det här är förstås ljuv musik i fritidschef Henrik Rundqvists öron.

– Det är jättekul att Skoghall väljer att förlägga tävlingarna hit. Det drar folk till Sunne. Så vi kommer att hjälpa till, så mycket vi bara kan.

Fryksdalens tredagars arrangeras sista helgen i april, med start fredag eftermiddag. Man räknar med att cirka 350–400 cyklister kommer till start i elva olika klasser, från tioåringar upp till Sverigeelit. Och detta blir en publikvänlig tävling. Under fredagen körs en prolog uppför Tossebergsklätten. Lördag förmiddag kör man tempolopp som blir en runda ner mot Östra Ämtervik och under eftermiddagen Grand Prix som är en slags intervalltävling med spurtpriser.

– Det blir en teknisk och väldigt tuff bana med start och mål vid Sparbankshallen. Slingan, som är 4,2 kilometer, går runt Bråruds industriområde och körs tio varv, berättar Krister Lergård och Tommy Ahlborg.

350 deltagare

Tredagarstävlingen avslutas under söndagen med linjelopp om 14 mil via Lysvik, Mallbacken och Bäckalund tillbaka till Sunne. En sträcka som körs tre gånger.

I början av augusti är det dags för nästa stora evenemang. Då avgörs nordiska mästerskapen för veteraner där man räknar med cirka 350 deltagare.

– Vi fick förfrågan efter att vi arrangerat fjolårets SM för veteraner i Sunne, och det var inget att fundera över. Det fungerade ju så bra sist, berättar Tommy.

Att klubben väljer att förlägga sina arrangemang till Sunne och döpa om sin tävling till Fryksdalens tredagars förklarar Krister Lergård så här:

– Det ena skälet är trafiksituationen. Man har byggt fartgupp och smalnat av vägen för att sänka hastigheten ute på Hammarö och när man arrangerar cykeltävling vill man ha hela vägens bredd. Det handlar ju trots allt om cyklisternas säkerhet. Dessutom vill vi ha kuperade och kurviga vägar samt en bredare väg vid målområdet som ger bra förutsättningar för en spurtstrid, och allt det här finns i Sunne.

Vana vid arrangemang

Det andra skälet är att de har goda erfarenheter av Sunne, från fjolårets cykel-SM för veteraner.

– Vi blev så fantastiskt bra mottagna. Här är ingenting omöjligt. Det är aldrig några problem, vare sig hos kommun eller bland invånarna. Det märks tydligt att Sunneborna är vana vid att ha större arrangemang på orten. Folk blir inte irriterade, utan stannar bara till och frågar vad som är på gång. Inställningen är annorlunda, och det gillar vi, konstaterar Krister.

Samma erfarenheter har Tommy Ahlborg.

– Ja, jag har nog aldrig varit med om att ha kört ett linjelopp och sett hur den mötande trafiken stannar till och vinkar glatt åt oss.

Allt det här är förstås ljuv musik i fritidschef Henrik Rundqvists öron.

– Det är jättekul att Skoghall väljer att förlägga tävlingarna hit. Det drar folk till Sunne. Så vi kommer att hjälpa till, så mycket vi bara kan.