2016-02-22 06:00

2016-02-22 06:00

Från stôllig idé till succé

SUNNE: Vattenlandet fyller tio år

Redan 1999 föreslog arkitekten Istvan Foth ett vattenland på Kolsnäs.
– Tokig idé tyckte vi alla, minns Reine Flodin, vd på Sunne Turism AB. 2006 stod anläggningen klar.
Ett stekhett besöksmål i Värmland – men ingen lysande affär för ägarna...

Runt millennieskiftet var det dags att byta ut de slitna bassängerna vid Kolsnäs.

– Badet gick back med 300 000 kronor varje år. Det skulle kosta nio miljoner kronor att bygga nya bassänger. Vi tog fram Istvan Foths ritningar och gjorde en studieresa till Cypern. I Limassol fanns vattenparken Wet and wild, som var ungefär så stor som vi hade tänkt oss, säger Reine Flodin, vd på Sunne Turism AB.

Cypriot nappade

Ett genombrott kom när Anders Magnusson, som ägde marken norr om turistbyrån, föreslog att man skulle bygga en vattenpark på hans område. Ny kontakt togs med Istvan Foth i Stöllet, vars ”stôlliga idéer” man tidigare hade skrattat åt.

– Han ritade ytterligare en ritning, betydligt större och häftigare än den förra. Sunne Turism AB bildade dotterbolaget Sunne Vattenpark AB med sikte att finna finansiärer och sedan låta ett privat bolag driva verksamheten, säger Reine Flodin.

Det gick trögt – tills Istvan Foth fick napp.

70 containrar

– 2004 ringde han och berättade att Pavlos Louizou, delägare i Wet and wild, var villig att plocka ner och flytta vattenparken till Sunne. Jag trodde att han skämtade! Men så blev det. 70 containrar med vattenparken från Cypern med båt till Göteborg och tåg till Karlstad, sista biten med lastbil till Sunne, säger Reine Flodin.

14 juni 2006 invigdes anläggningen. Hela bygget kostade 72 miljoner kronor.

– Satsningen har varit bra för Sunne. Att ha en megaattraktion som lockar barnfamiljer är en stor tillgång för boendeanläggningar, restauranger, butiker och andra näringsidkare. Tyvärr har det inte varit en lika bra affär för de som har ägt anläggningen. Min förhoppning är att en ny ägare satsar på nya attraktioner i Vattenlandet. Det vore bra för Sunne och hela Värmland, säger Reine Flodin.

Tre konkurser

Efter förra årets regniga sommar var konkurs nummer tre ett faktum. Största fordringsägare är Fryksdalens sparbank.

– Vattenlandet har haft 425 000 besökare på tio år och många har tjänat pengar på det. Nu hoppas vi på att det kommer en kapitalstark entreprenör som kan investera pengar i en helhetslösning på Kolsnäs, säger Ola Evensson, vd på Fryksdalens sparbank.

”Krävs förnyelse”

Hotelldirektören Anders Pertun på Selma Spa ser Vattenlandet som en viktig kugge för att locka barnfamiljer.

– Sunne har attraktioner som Mårbacka, Rottneros park och Vattenlandet, men det krävs ständig förnyelse. Det går inte att leva på gamla meriter, säger Anders Pertun.

Runt millennieskiftet var det dags att byta ut de slitna bassängerna vid Kolsnäs.

– Badet gick back med 300 000 kronor varje år. Det skulle kosta nio miljoner kronor att bygga nya bassänger. Vi tog fram Istvan Foths ritningar och gjorde en studieresa till Cypern. I Limassol fanns vattenparken Wet and wild, som var ungefär så stor som vi hade tänkt oss, säger Reine Flodin, vd på Sunne Turism AB.

Cypriot nappade

Ett genombrott kom när Anders Magnusson, som ägde marken norr om turistbyrån, föreslog att man skulle bygga en vattenpark på hans område. Ny kontakt togs med Istvan Foth i Stöllet, vars ”stôlliga idéer” man tidigare hade skrattat åt.

– Han ritade ytterligare en ritning, betydligt större och häftigare än den förra. Sunne Turism AB bildade dotterbolaget Sunne Vattenpark AB med sikte att finna finansiärer och sedan låta ett privat bolag driva verksamheten, säger Reine Flodin.

Det gick trögt – tills Istvan Foth fick napp.

70 containrar

– 2004 ringde han och berättade att Pavlos Louizou, delägare i Wet and wild, var villig att plocka ner och flytta vattenparken till Sunne. Jag trodde att han skämtade! Men så blev det. 70 containrar med vattenparken från Cypern med båt till Göteborg och tåg till Karlstad, sista biten med lastbil till Sunne, säger Reine Flodin.

14 juni 2006 invigdes anläggningen. Hela bygget kostade 72 miljoner kronor.

– Satsningen har varit bra för Sunne. Att ha en megaattraktion som lockar barnfamiljer är en stor tillgång för boendeanläggningar, restauranger, butiker och andra näringsidkare. Tyvärr har det inte varit en lika bra affär för de som har ägt anläggningen. Min förhoppning är att en ny ägare satsar på nya attraktioner i Vattenlandet. Det vore bra för Sunne och hela Värmland, säger Reine Flodin.

Tre konkurser

Efter förra årets regniga sommar var konkurs nummer tre ett faktum. Största fordringsägare är Fryksdalens sparbank.

– Vattenlandet har haft 425 000 besökare på tio år och många har tjänat pengar på det. Nu hoppas vi på att det kommer en kapitalstark entreprenör som kan investera pengar i en helhetslösning på Kolsnäs, säger Ola Evensson, vd på Fryksdalens sparbank.

”Krävs förnyelse”

Hotelldirektören Anders Pertun på Selma Spa ser Vattenlandet som en viktig kugge för att locka barnfamiljer.

– Sunne har attraktioner som Mårbacka, Rottneros park och Vattenlandet, men det krävs ständig förnyelse. Det går inte att leva på gamla meriter, säger Anders Pertun.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.